felemás szemmel látják jövő évi eredményeiket a vállalkozások

A hazai kkv vezetők következő egy évre vonatkozó árbevétel várakozásai szinten maradtak, a profitvárakozások mértéke azonban visszafogottabb lett az előző negyedévhez képest. A vállalkozások átlagosan 5,1%-os árbevétel és 2,8%-os nyereségnövekedést valószínűsítenek. Így az árbevétel várakozásokkal kapcsolatban nem történt jelentős előremozdulás, ugyanakkor az eredményvárakozások közel egy éve tartó növekedési trendje megtört. Az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalatok, míg az eredményvárakozásokat illetően a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése szerint a kkv-k helyzetét meghatározó egyik legfontosabb tényező, a vállalkozás pénzügyeire vonatkozó várakozások meglehetősen vegyes képet mutatnak. „A vállalkozások átlagosan 5,1%-os árbevétel növekedéssel számolnak, ami nem jelent számottevő változást az előző negyedévhez képest. Az egy évvel korábbi értékhez (3,8%) képest viszont jelentős emelkedésről beszélhetünk. A kkv-k közel fele (52%) 0-6% közötti árbevétel növekedést valószínűsít, közel minden harmadik cég pedig még ennél is nagyobb árbevétel növekedéssel számol. Csupán a vállalkozások 15%-a számít árbevételének csökkenésére jövőre” – tájékoztatott az eredményekről Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. 

A különböző méretű cégek árbevétel várakozásai eltérő képet mutatnak. A középvállalkozások látják a legderűsebben helyzetüket, ők átlagosan 5,7%-os árbevétel növekedést feltételeznek. A kisvállalkozások árbevétel várakozásai növekedtek a legnagyobb mértékben, jelenleg árbevételük 5,3%-os emelkedésével számolnak, szemben az előző negyedévi 4,6%-os értékkel. A mikrovállalkozások árbevétel várakozásai ugyanakkor 5,3%-ról 5,1%-ra mérséklődtek.

„Az eredményvárakozásokat tekintve a cégek nagy része (81%) emelkedést prognosztizál, átlagosan 2,8%-kal várnak nagyobb profitot a következő egy évben, ami kis mértékben meghaladja az NGM jövő évre prognosztizált, 2,4%-os inflációs várakozásait. Ez az érték ugyan megszakítja az idei évre jellemző emelkedő tendenciát, de még mindig magasabb, mint az azt megelőző másfél évben tapasztalt 1-2,5% között ingadozó nyereségvárakozás. A következő egy év profitját tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők átlagosan 3,3%-os profitnövekedést realizálnak. A kisvállalkozások jelenleg 2,3%-os nyereségnövekedéssel számolnak, szemben az előző negyedévi 3%-kal. Egyedül a középvállalkozások eredményvárakozásai emelkedtek – 1,8%-ról 2,2%-ra –, ennek ellenére még mindig ők tekintenek a legvisszafogottabban a következő egy évre.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról
A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság vezetőjének megkérdezésével történik.  
A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2013. szeptember 6. és szeptember 19. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

főbb adataink:

K&H Bank
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 224 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2570 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,7 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 118,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu