félelem és reszketés a tőzsdén

K&H trendmonitor 2016. II. negyedév - befektetési ajánlás

A növekedési kilátások globálisan jók, mégis a bizonytalanság határozza meg befektetők hangulatát. A túlzott óvatosság azonban már visszaüthet a gazdaság tényleges teljesítményére, és ún. reflexivitás alakulhat ki. A K&H Alapkezelő befektetési szakemberei ezért a második negyedévre a részvényeket csak mértékkel javasolják, miközben az új kamatcsökkentési ciklus kedvezően hat a magyar kötvényekre.
kötvények
A tavaly még lendületesnek tűnő amerikai kamatemelési ciklus után egyértelműen befékezett a Fed, így ebben a negyedévben semmiképp nem lehet számítani újabb emelésre. Sőt, várakozásaink szerint leghamarabb a novemberi elnökválasztás után kerülhet sor újabb szigorításra. Az EKB eközben éppen a gázra lépett az alacsony inflációs kilátások miatt. Félő azonban, hogy ezzel a lendülettel el is érte a végpontot, ugyanis az alapkamat jelenlegi szintjének további csökkentésével vélhetően már nem tudja hatékonyan ösztönözni az európai gazdaságot, mivel a negatív kamatok a hitelezés visszafogását eredményezik.
Az MNB - meglovagolva az EKB lazítását, illetve az új inflációs jelentésben meghatározott tartósan alacsony inflációs várakozásokat - ebben a negyedévben folytatni fogja a kamatcsökkentést, így az alapkamat akár 0,7-0,8%-ig csökkenhet a következő hónapokban. „A csökkenő kamatpálya és a küszöbön álló felminősítés egyértelműen kedvez a hazai kötvénypiacnak, így további hozamcsökkenésre lehet számítani az amúgy is népszerű állampapírpiacon. Mindezek mellett tovább folyik a jegybank önfinanszírozási programja, ezzel együtt pedig a kereskedelmi bankok állampapírpiacra való terelése, ami szintén támogatja a kötvénypiacot. Ami középtávon kockázatot jelenthet, az az infláció globális élénkülése és ezzel együtt a hozamszintek emelkedése, ettől azonban a mostani negyedévben még nem kell tartani” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

részvénypiac
2009 márciusától 2015 tavaszáig szinte egyenletesen emelkedtek a fejlett tőzsdék, majd év elején visszazuhantak a két évvel korábbi szintekre. Habár mostanra megnyugodtak a piacok, és az előttünk álló hónapokban nem számítunk hasonló nagymértékű visszaesésre, jelenleg a bizonytalanság erősen meghatározza a befektetők hangulatát. Olyannyira, hogy az már a reálgazdaság tényleges teljesítményére is visszahathat, és ún. reflexivitás alakulhat ki. A nagyfokú bizonytalanság ellenére az alacsony kamatkörnyezet mégis a részvénypiacok felé tolja a befektetőket.

nyersanyagok
A nyersanyagpiac változása többéves ciklusban történik, ezért az elmúlt években túlkínálatossá vált piacon idő kell a konszolidációra, amíg újra kialakul a kereslet-kínálat egyensúlya. Jelenleg a nemesfémeknél már élénkült a keresleti oldal, az ipari fémeknél elindult a kínálat csökkenése, és az energiahordozóknál is megkezdődhet az alkalmazkodás a kitermelők részéről. „A mostani negyedévben még lehet számítani nagyobb ingadozásra, azonban várhatóan az év végére már megszűnik a túlkínálat az olajpiacon, középtávon ezért az olajárfolyam jelenleginél magasabb szinteken történő stabilizálódására számítunk. A hétvégi dohai találkozón ugyan nem történt ez irányba érdemi előrelépés, az OPEC június 2-án soron következő bécsi ülése azonban eredményesebb lehet” - mondta el a szakember.

devizapiac
Az előttünk álló negyedévben nem sok izgalomra számítunk a forint vonatkozásában. A folyó fizetési mérleg jelentős többlete miatt a forinton természetes felértékelődési nyomás van, miközben ennek ellensúlyozásaként az MNB még mélyebbre vághatja a kamatokat, hogy csökkentse a forinteszközök vonzerejét. A Fed kivárása miatt megállt az amerikai dollár látványos erősödése, ezért az euró/dollár viszonylatában nem várható jelentős elmozdulás.

portfólió-építési javaslatok a II. negyedévre
- részvénytípusú eszközök semleges súlyon:
o A globális gazdasági növekedési kilátások összességében továbbra is kiegyensúlyozottak. A részvénypiacon tapasztalható ingadozás azonban negatív hatással lehet a gazdasági szereplők várakozásaira, negatívan befolyásolva akár a reálgazdasági folyamatokat is. Ennek megfelelően marad a részvények semleges súlyozása.
- tőke- és hozamvédett eszközök súlyozása a hosszú táv portfóliónak megfelelően:
o A tőke- és hozamvédett eszközök arányát továbbra is a hosszú távú célsúlyon tartjuk, mivel kedvező lehetőséget jelentenek a középtávú piaci lehetőségek biztonságosabb, védett formában való kihasználására.
- árfolyamvédett vegyes alapok aránya a hosszú távnak megfelelően:
o Az aktívan kezelt, a piaci trendhez igazodó összetétellel és árfolyamvédelemmel rendelkező alapok a kedvező közép-hosszú távú gazdasági folyamatok kiaknázására adnak lehetőséget védett formában.
- hazai kötvényeknél marad a felülsúlyozás:
o A hazai makrogazdasági mutatók stabilak, és a hitelminősítésünk idén újra visszakerülhet a befektetési kategóriába. Emellett az MNB újrainduló kamatcsökkentési ciklusa is kedvezően hat a hazai kötvények árfolyamára.
- pénzpiaci eszközök alulsúlyozása, a deviza eszközök arányának semleges súlyozása:
o A rekord alacsony hazai kamatszint miatt továbbra is érdemes a pénzpiaci eszközök felől magasabb hozampotenciálú eszközök felé fordulni. A forint árfolyamában nem számítunk jelentősebb elmozdulásra a második negyedévben.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd

K&H Alapkezelő