ezt ne tedd, ha befektetésről döntesz

„Az amerikai elnökválasztás okozta piaci turbulencia jól mutatja, hogy a média a befektetésekre is erőteljes hatással van: hajlamosak vagyunk azokat a részvényeket, szektorokat vásárolni vagy éppen eladni, amelyek a hírekben szerepelnek.  Az egyes befektetések azonban főként akkor kerülnek a figyelem középpontjába, amikor az adott trend tetején járunk, így a hírekre alapozott hirtelen döntéseknek nagy ára lehet” – tájékoztatott Zobor Zsuzsa, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A befektetési döntések egyik legfontosabb eleme a kockázattűrés, amely azt mutatja, hogy hogyan vagyunk képesek megbirkózni egy olyan helyzettel, amikor befektetésünk értéke egyik napról, vagy akár egyik pillanatról a másikra nagymértékben megváltozik. A kevésbé kockázattűrő megtakarítók ilyen helyzetben sajnos hirtelen döntést hoznak, ami a befektetés hozama szempontjából legtöbbször kedvezőtlen. Az alacsony kockázattűrés persze nemcsak a veszteséges helyzetekben kérdés, hiszen az is alacsony kockázattűrésre vall, ha a befektetési célunktól és időtávunktól függetlenül a piacok emelkedése esetén azonnal realizálni akarjuk a nyereségünket.

„Felméréseink szerint (K&H prémium befektetői felmérés, 2016) megtakarítási kérdésekben a befektetők többsége elsődlegesen banki tanácsadóhoz fordul (78%), aki az aktuális hírek és a pillanatnyi piaci hangulat »mögé néz«, és hosszabb távra tekintve javasol portfóliót. Azt is látni kell azonban, hogy a médiának – ezen belül is elsődlegesen az online hírportáloknak – is meghatározó szerepük van a gazdasági hírek nyomon követésében, hiszen a megtakarítók egy jelentős részének (51%) ma már meghatározó pénzügyi információforrásnak számítanak. Így az alacsony kockázattűrés különösen veszélyes lehet akkor, amikor olyan hírbombák, mint a Brexit vagy a legutóbbi amerikai elnökválasztás eredménye, hirtelen sokként megrengetik a befektetők bizalmát, és akár 5 %-ot is mozoghatnak egy nap az árfolyamok” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

hogyan ne döntsünk befektetésekről

Mivel az egyes befektetések akkor kerülnek legjobban a figyelem középpontjába, amikor az adott trend tetején járunk, ezért az egyik leggyakoribb befektetői hiba, ha befektetési döntéseinket a napi hírek és a rövidtávú piaci hangulat alapján hozzuk meg: azokat a részvényeket, szektorokat adjuk/vesszük, amelyek a legdivatosabbak, a legtöbbet hallunk róluk a médiában. „A legfontosabb, és a mostani piaci körülmények között különösen megfontolandó tanács, hogy befektetési döntést soha ne hirtelen felindulásból kövessünk el! Mindig legyen egy világos befektetési stratégia, ami alapján döntünk, és amelynek része kell, hogy legyen a befektetési időtáv, a kockázatvállalási hajlandóság, a hosszabb távon is nélkülözhető összeg meghatározása és természetesen a befektetési célok meghatározása” - javasolja a befektetési szakember.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. szeptember 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 800 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint (ebből 2015-ben 55 milliárd forint) adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

K&H Bank 2016 III. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 255 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 625 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 33,4 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. III. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 1 031 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 873 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 158 milliárd forint

K&H Biztosító 2016 III. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,87 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 155,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,26 milliárd forint