érdemes most kockáztatni a részvénypiacokon?

A részvénypiacok ötéves emelkedése után kérdéses, hogy fölfelé mennek-e még az árak, vagy megállnak ezen a szinten, és inkább lefele indulnak az árak. Mindkét lehetőség mellett van számos érv, ezért a K&H Alapkezelő befektetési szakemberei azt javasolják, hogy a részvényárfolyamok további emelkedését tőkevédelem mellett érdemes kiaknázni.

Az elmúlt öt év szinte töretlen emelkedése után a fejlett részvénypiaci árfolyamok már magasan vannak, a vállalati részvények drágának számítanak. A befektetők azonban keresik a magas hozam lehetőségét, amit a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a részvénypiacok rejtenek. „Eljutottunk arra a pontra, amikor jogosan merül fel a megtakarítók és a befektetési szakemberek fejében egyaránt a kérdés, vajon a jelenlegi szintekről várható-e még emelkedés, vagy már elértük a csúcsot, és inkább lefele fordulnak majd az árfolyamok. Úgy látjuk, hogy egyaránt szólnak érvek az emelkedés és a csökkenés mellett is. Így erős mérlegelés szükséges, mekkora kockázatot érdemes még bevállalni” – hangsúlyozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. 

ami az emelkedés mellett szól

A fejlett országokban véget értek a költségvetési szigorítások, fokozatosan javulnak a növekedési kilátások, miközben alacsony infláció és hozamkörnyezet jellemző. A javuló konjunktúra a vállalati szektorban magasabb profitot jelez előre, így ez nyilvánvalóan az emelkedés mellett szól. Emellett a nagy jegybankok még mindig támogató pénzügypolitikát folytatnak, még ha egyre csökkenő mértékben is. „Ugyan a Fed folyamatosan csökkenti kötvénypiaci vásárlásának mértékét, és a cél egyértelműen az, hogy visszatérjen a hagyományos monetáris politikához, azonban továbbra is havi több tízmilliárd dollárral van jelen a kötvénypiacon, és a jegybanki kamatemelést sem sürgeti. Ez pedig segíti a befektetők kockázatvállalását” – mondta el Horváth István.

A befektetési alapokba áramló tőke iránya is a részvényárfolyamok emelkedése mellett szól, hiszen a pénzpiaci vagy kötvénybefektetések a rekord alacsony kamatok miatt már nem vonzók, a részvénypiacok azonban az elmúlt évek mellőzöttsége után újra kedvenccé válnak. „Várhatóan folytatódik az a 2013 év eleje óta tapasztalható trend, miszerint a kötvényalapokból kiáramló pénz a részvényalapokba kerül. További fontos érv lehet az emelkedő tőzsdei trend folytatódása mellett, hogy a vállalati felvásárlások és egyesülések – amelyek az igazi bikapiac klasszikus ismertetőjelei – még most kezdenek igazán felfutni” – emelte ki a befektetési szakember. 

és ami ellene

Számos olyan tényező is van azonban, amely éppen azt erősíti, hogy már nem várható számottevő árfolyam-emelkedés, sőt, inkább csökkenés valószínűsíthető. Erre utal, hogy a több éves emelkedés után a részvénypiacok értékeltsége már túlfeszített, a részvények drágának számítanak, miközben a vállalati nyereségek növekedése inkább eddig csak az amerikai vállalatok esetében mutatkozott meg. Európában viszont a makrokörnyezet javulása egyelőre csak a várakozásokban jelent meg, és még nem tudott realizálódni a vállalatok nyereségességében.

„Az emelkedő trend folytatódása ellen hathat az is, hogy a részvénypiacok jelenleg meglehetősen nyugodtak, így egy-egy váratlan negatív meglepetés is nagy ijedtséget, akár vihart okozhat, és könnyen megmozgathatja az árfolyamokat. Ilyen sokkot jelenthetnek az orosz-ukrán konfliktusról, vagy a kínai hitelezési buborékról érkező hírek. De az is, ha a jegybankok túlbecsülik a gazdaság erejét, és túl korán kezdenek kamatemelésbe, vagy a megszorítások miatt erősödő választói elégedetlenség elbátortalanítja az európai politikusokat, és ezzel megingatja a kilábalás és adósságkezelés folyamatát” – fejtette ki Horváth István. „Az előttünk álló hónapokban ezért a részvénypiacok emelkedését leginkább tőkevédett formában javasoljuk kihasználni, a váratlan esések kivédésének érdekében” – tette hozzá a szakember. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március  31-én:
teljes kezelt vagyon:  917,6 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  122,2 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu