érdemes a kötvénypiacon tartani a szemünket

„A kamatcsökkentési ciklus után is jól teljesít a hazai állampapírpiac, ennek köszönhetőn folyamatosan növekszik a kötvényalapok állománya. Jelenleg több mint 1200 milliárd forint megtakarítás van kötvényalapokban, amelyek nagy előnye, hogy az állampapírokhoz képest jóval nagyobb likviditást nyújtanak, és olyan befektetések is elérhetőek vele, amelyeket közvetlenül nem lehet megvásárolni. Mivel a jövő év elején jó esély van a hazai alapkamat csökkentésére, ezért a kötvénypiacon a továbbiakban is stabil hozamokra lehet számítani” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A kamatcsökkentési ciklus befejeztével is jól teljesít a hazai állampapírpiac, mivel az alacsony globális inflációs és növekedési környezet a harmadik negyedévben is támogatta a kötvénypiacokat, főként a feltörekvő régiókban. Ennek megfelelően továbbra is vonzók a kötvényalapok. „Októberben újabb 13 milliárd forinttal növekedtek a kötvényalapokban elhelyezett megtakarítások, ezzel jelenleg több mint 1200 milliárd forint az állomány. Mivel az EKB folytatódó laza monetáris politikája és a csökkenő jegybanki alapkamatra vonatkozó régiós várakozások miatt a jövő év elején nálunk is lehet még tér a kamatvágásra, ezért a kötvénypiacon stabil hozamokra lehet számítani, így a továbbiakban is érdemes rajta tartani a szemünket a hazai kötvénypiacon” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Ha valaki nehezen igazodik ki a számtalan állampapírfajta között, akkor mindenképpen ajánlott fontolóra venni a kötvényalapokat. Ezek nagy előnye, hogy minden esetben nyíltvégűek, azaz bármikor megvehetők és eladhatók, így a közvetlenül megvásárolt államkötvényekkel szemben jóval nagyobb rugalmasságot nyújtanak. Emellett a portfólió menedzserek által kezelt kötvényalapok nem egyetlen államkötvénybe fektetnek, hanem a teljes spektrumot lefedő kötvény-portfóliót alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy olyan államkötvények is elérhetők a lakossági befektetők számára, amelyeket – vagy a lejárata, vagy a magas, esetenként akár50 millió forintot vagy 100 ezer eurót is elérő névértéke miatt – nem tudnak közvetlenül megvásárolni. Emellett pedig vállalati kötvényeket és devizás állampapírokat is tartalmaznak” – hangsúlyozta ki Horváth István.

Az elmúlt időszakban a kéthetes MNB kötvény kivezetése miatt jelentősen megnőtt a kereslet a diszkontkincstárjegyek iránt, ezért azok hozamszintje ma már csak 1,6% körüli. A szakember ezért ezek helyett inkább a változó kamatozású kötvényekben lát fantáziát a vonzó hozam elérése érdekében. A hosszabb futamidejű állampapírok esetében jelenleg az a különleges helyzet áll fenn, hogy a dollárban denominált magyar kötvények jelentős hozamfelárat biztosítanak, mivel az alap a forint/amerikai dollár árfolyam mozgását is ki tudja használni, így az pluszban növeli a befektetés teljesítményét.

„Nem lehet elfelejteni a vállalati kötvénypiacot sem, annak ellenére, hogy a magyarországi piac kínálata meglehetősen szűkös. Akadnak olyan kedvező befektetési lehetőségek, amelyeket jelenleg is érdemesnek látunk beválogatni a kötvényalapokba. Jelenleg ilyen kedvenc a Magyar Fejlesztési Bank 2020-ban lejáró dolláros kötvénye, amely az egyik legkedvezőbb hozamfelárat biztosítja a hosszú futamidejű állampapírokhoz képest, miközben állami garancia van rá” – mondta el a szakember.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): -32,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 24,8  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu