emelkedés előtt a biztosítási piac

az öngondoskodás, az autó- és a lakáspiac lehet a bővülés motorja

Fordulatra számít a K&H biztosítója: az elmúlt évek gyengébb teljesítménye után a következő időszakban néhány százalékos növekedésre lehet számítani, jövőre pedig az ideinél fokozottabb tempó várható. A bővülésben elsősorban a nyugdíjbiztosítások, a lakásbiztosítások és az autóbiztosítások – casco és kgfb - játszhatják a főszerepet. A K&H biztosítója arra számít, hogy a biztosítási piac valamennyi lényeges szegmensében idén 5 százalék alatti lehet a növekedés, míg a rendszeres életbiztosításokból származó díjbevétel növekedésének mértéke akár meg is haladhatja az 5 százalékot.

Az idén fordulathoz érkezett a biztosítási piac: az elmúlt éveket jellemző gyenge gazdasági környezetben szerény teljesítményt nyújtó szektorban jelentős emelkedés várható. A fellendülés motorja a második negyedévben közel 4 százalékkal bővülő gazdaság további fejlődése, az alacsony infláció, a háztartások pénzügyi mozgásterének stabilizálódása, bővülése lesz – elemezte a piaci környezetet Kaszab Attila, a K&H biztosítójának vezérigazgató-helyettese, a társaság nem-életbiztosítási és működésfejlesztési vezetője, és Kuruc Péter, a K&H biztosítójának élet- és bankbiztosítási üzletágvezetője. 

A K&H biztosítójának szakemberei valamennyi lényeges szegmensben idén 5 százalék alatti növekedésre számítanak, ebben a növekedésben fontos szerepet játszik a bankbiztosítók térnyerése. A bankbiztosítók súlya nemcsak a K&H esetében, hanem a teljes piacon is emelkedik. Ezt jelzi többek között az, hogy a szinte kizárólag bankon keresztül értékesítő biztosítók piaci részesedése életbiztosítási díjtartalék alapján 2006 óta 6 százalékról 16 százalékra nőtt. 

casco és kötelező

A nem-életbiztosítási ágazatban többek között az autóbiztosításoknál számít növekedésre a K&H biztosítója. Egyrészt azért, mert a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál tavaly megállt a díjak 2008 óta tartó csökkenése, és némi emelkedés várható. 

Másrészt a casco piacon is növekedésre lehet számítani, de a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piachoz képest 1 év csúszással várható a bővülés. Kaszab Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a cascónál a növekedésben várhatóan fontos szerepe lehet annak, hogy az új autók esetében a pótlási értékre kötött, jelentősen magasabb átlagdíjú szerződések száma emelkedhet. 

A nem-életbiztosítási ágazatban a lakásbiztosításoknál lehet számottevő fejlődéssel számolni. A K&H biztosítója ebben a szegmensben 3 százalékos többletet ért el 2014 első félévében, és a jövőben további bővülésre számít elsősorban a lakáshitelezés várható felfutása miatt. „A lakásbiztosításoknál az inflációval történő indexálás eleve biztosít egy automatikus bővülést, ám ezen felül a piacon újonnan megjelenő lakások biztosítása jelentheti a hajtóerőt” – fogalmazott Kaszab Attila.  

öngondoskodás nyugdíjbiztosítással

Az életbiztosítási ágazatban elsősorban az idei év slágerének számító nyugdíjbiztosítások adhatnak további lendületet a piacnak. A nyugdíjaskori kedvezőtlen jövedelmi kilátások miatt fokozódik az öngondoskodás szerepe, és a háztartások pénzügyi mozgástere is bővül. Kuruc Péter szerint a jelenlegi alacsony betéti kamatokkal szemben a hosszú távra szóló nyugdíjbiztosítások vonzó alternatívát nyújtanak. 

„A rendszeres díjas megtakarításos életbiztosítások már az elmúlt években is jelentős arányban nyugdíjcéllal kerültek értékesítésre, az állami támogatás bevezetésével pedig megszűnt a nyugdíjbiztosítások versenyhátránya más nyugdíjcélú konstrukciókkal szemben.  A társaság arra számít, hogy ez a lendület akár 5 százalékot meghaladó díjbevétel-növekedéshez vezethet piaci szinten, a K&H-nál pedig ennek várhatóan duplája lesz a növekedés. Az életbiztosítási ágban, a nyugdíjbiztosítás bevezetése óta a rendszeres díjas új szerződések több mint 50 százalékát adják a nyugdíjbiztosítások” – közölte Kuruc Péter.

Az életbiztosítások a megtakarítási piac részét képezik, ennek a legjobb mutatója pedig a kezelt vagyon. Az életbiztosítási díjtartalék a teljes piacon 5 százalékkal 1717 milliárd forintra nőtt az első félévben. A K&H biztosítójánál pedig 6 százalékkal emelkedve közel 80 milliárd forintot tett ki, így a társaság piaci részesedése megközelítette az 5 százalékot e tekintetben. 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu