Ellenségből barátot

a biztonságos internetezés, online vásárlás műhelytitkai

Miért fontos tudnunk, hogy az interneten milyen veszélyek fenyegetnek bennünket? Pontosan ugyanazért, amiért tisztában kell lennünk gyalogosként az autóforgalom szabályaival; amiért ismernünk kell az egyezményes jeleket, feliratokat, táblákat, mikor közlekedünk. Minél többet tudunk, annál nagyobb biztonságban vagyunk.

Az interneten sem az a megoldás, hogy „biztos ami biztos” alapon inkább lemondjunk az amúgy életünket jelentősen megkönnyítő szolgáltatásokról, mint az online vásárlás, repülőjegyfoglalás, stb. Korábban már a karácsonyi időszak kapcsán írtunk néhány fontos dologról, hadd folytassuk most ezt a jó hagyományt!

1: házon belül

A K&H nem kér semmilyen elektronikus csatornán, sem e-mailben azonosítás nélkül ügyfél- vagy bankkártya adatokat. Soha. Ha bárki hasonlóval találkozna, gyanítható, hogy visszaélési próbálkozás történik, ilyenkor mindig keressen minket ügyfélszolgálati elérhetőségeinken!

2: klikkelés

Mielőtt bármilyen linkre kattintunk, az egérrel álljunk meg egy pillanatra az adott link fölött, és nézzük meg, hogy böngészőnk mit ír ki „célállomásnak”, és megegyezik-e az általunk választott céllal? Ez nem csupán a banki oldalakra érvényes, adathalászat céljából már a közösségi oldalakat is hamisítják. Ha csak kicsit figyelmesebbek vagyunk, rögtön észrevehetjük a különbséget a facebook.com és a facedook.com, vagy a khb.hu és a kbh.hu között. 

3: weboldalak biztonsági tanúsítványai

Ha https-el kezdődik egy oldal címe, félig azonnal megnyugodhatunk, hiszen ez a rövidítés hitelesített webhelyet mutat, ám ha még egy lépéssel tovább akarunk menni, ellenőrizzük a biztonsági tanúsítványt! Ha a böngészőnk figyelmeztető ablakot dob fel lejárt tanúsítványról, ne vegyük félvállról, és ha tehetjük, inkább kerüljük el a belépést az oldalra.

Folytatjuk!