csúcsponton a piacok K&H trendmonitor 2015 Q2

Erős évkezdet volt a piacokon, a részvénypiaci árfolyamok történelmi csúcsot, a kötvényhozamok és a betéti kamatok pedig történelmi mélypontot döntöttek. Ezekről a szintekről már bizonytalan a folytatás, akkor is, ha a nagy jegybankok, a Fed és az EKB egyértelműen támogatja a piacokat. A jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben érdemes vegyes alapokban gondolkodni, amelyek többfajta befektetési eszközt tartalmaznak, így több piac teljesítményét is ki tudják használni – tanácsolják a K&H Alapkezelő szakemberei.

A geopolitikai feszültségek ellenére is erős évkezdet volt a tőkepiacokon: a részvénypiacok trendszerű emelkedése folytatódott, miközben a kötvénypiacokon is jó volt a hangulat, és a jegybankok támogató politikája miatt tartósan alacsony a kamatkörnyezet. Ez a piaci helyzet komoly dilemmát okoz a befektetők számára, hogy bízhatnak-e még az árfolyamok emelkedésében és a hozamok csökkenésében, vagy elértük a tetőpontot, és a jelenlegi szintekről már törvényszerű a visszaesés.

Mire kell figyelnünk a következő negyedévben?
Az amerikai gazdaság továbbra is stabil lábakon áll, mivel idén is 2-3% körüli növekedés várható, miközben a munkaerőpiac és a belső fogyasztás is erős. A Fed számára ezért hamarosan, akár már a második negyedévben lehetőség nyílik a kamatemelés megkezdésére. Ugyanakkor a várakozások szerint a központi bank, figyelembe véve a piacok lehetséges reakcióit, kis lépésekben, rendkívül óvatos ütemben fog emelni. Így a piacok egyelőre megnyugodhatnak, hiszen a következő hónapokban biztosan marad az alacsony kamatkörnyezet.  

Ezzel párhuzamosan az eurózóna növekedési kilátásai javulni látszanak, hiszen a jelenlegi előrejelzések szerint idén valamivel 1% feletti növekedés várható, és úgy tűnik, hogy a fogyasztói árak csökkenésének mélypontján is túljutott a régió. Az EKB nem titkolt célja azonban továbbra is az, hogy felpörgesse az inflációt, amit a kötvényvásárlási program folytatásával kívánnak elérni. A nagy mennyiségű, hosszú távú többletlikviditás még inkább lefelé nyomja a kötvényhozamokat, támogatja az európai részvénypiacok emelkedését, és egyúttal mélypontra viszi a betéti kamatokat. Az európai gazdaság a következő időszakban magasabb növekedési fokozatba kapcsolhat köszönhetően az EKB programjának, az ezzel együtt gyengülő euró hatására élénkülő exportnak, és a tovább enyhülő költségvetési megszorításoknak.

„A karmesterpálca tehát továbbra is a nagy jegybankok kezében van, az előttünk álló negyedévben így a tőkepiacokat a Fed és az EKB politikája fogja meghatározni, irányítani. A jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben leginkább a vegyes alapok lehetnek kedvezőek, mivel többfajta befektetési eszközt tartalmaznak, így több piac teljesítményét is ki lehet használni” – javasolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Magyarország
Az elmúlt hónapokban a kiskereskedelmi és az ipari termelési adatok is meghaladták az előrejelzéseket, így a gazdasági növekedés a korábbi várakozásokhoz képest kedvezőbben alakulhat a folytatásban. Míg az elmúlt két évben az export, addig idén leginkább a lakossági fogyasztás húzhatja a gazdaságot. A folyamatot a bérek növekedése, az olcsóbb olajnak köszönhetően alacsonyabb üzemanyagárak, a devizahitelek forintosítása, így összességében a lakosság vásárlóerejének javulása is támogat. Az EKB kötvényvásárlási programjának elindítása az MNB számára kinyitotta az ajtót a további kamatcsökkentés lehetősége előtt, a Fed korábbi várakozásoknál alacsonyabb kamatpályája pedig nyitva hagyta azt. Ennek megfelelően itthon is tartósan alacsony maradhat a kamatkörnyezet. „A kedvező gazdasági folyamatok rövid távon az MNB részéről a kamatcsökkentési ciklus folytatását, míg közép távon a hitelminősítők részéről magasabb kockázati besorolást eredményezhetnek” – hangsúlyozta ki Horváth István.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.
A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. december 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1011,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 873,2 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  138,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu