borús az ősz - borúlátóbbak a fiatalok is

elsősorban a baráti kapcsolatokat értékelték negatívabban

A korábbi negyedév +11-es indexértéke után ismét egy átlagosnak mondható, +7-es indexszám született a K&H pályakezdők jóléti index harmadik negyedéves lekérdezésekor. A teljes indexérték csökkenése ellenére a munkanélküli fiatalok ugyanakkor bizakodóbbak. Annak ellenére reménykednek abban, hogy jobbra fordul soruk, hogy sokan már több mint egy éve nem találnak munkát, akinek pedig van állása, azok is egyre kevésbé tartják azt biztosnak. Miközben már másfél éve stabilan félmillió munkanélkülit és állami közfoglalkoztatottat tartanak nyilván Magyarországon, a munkáltatók egyre nagyobb része komoly munkaerőhiányról számol be, ráadásul már nemcsak a szakemberekből, de a szakképesítést nem igénylő álláshelyekből is egyre több betöltetlen már jó ideje.

Egyre inkább nő azok aránya, akik elégedetlenek jelenlegi helyzetükkel és nem is remélik, hogy a közeljövőben jobbra fordulhat a sorsuk – derült ki a K&H pályakezdők jóléti index harmadik negyedéves adataiból. A megkérdezettek körében nőtt azok aránya, akik veszélyeztetve érzik meglévő állásukat, és csökkent azok aránya, akik stabilnak vélik azt. A válaszadók 41 százaléka vélte úgy, hogy váltás esetén nagyon nehezen találna munkát. Jellemzően eltér a diákok és a végzettek véleménye az álláskeresésről. Míg a diákok még optimistán tekintenek a jövőbe, azok a végzett fiatalok, akik legalább egyszer megpróbáltak elhelyezkedni, már sokkal pesszimistábbak a munkahelyi kilátásaikat illetően. Nőtt azok száma is, akik már legalább egy éve állást keresnek. Ennek ellenére a munkanélküli fiatalok bizakodóbbak, mint korábban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium legfrissebb adatai szerint miközben már másfél éve stabilan félmillió munkanélkülit és állami közfoglalkoztatottat tartanak nyilván Magyarországon, a munkáltatók egyre nagyobb része komoly munkaerőhiányról számol be. Bizonyos szakemberekből ugyan már évek óta hiány van, de ez az utóbbi időben felerősödött. Egyre több álláshirdetés jelenik meg ugyanakkor szakképesítést nem igénylő pozíciókban is. A minisztérium számai ugyanakkor nem tartalmazzák a felsőfokú végzettséget igénylő betöltetlen állásokat, mivel ezeket általában nem a munkaügyi kirendeltségeken hirdetik. A KSH adatai szerint tavaly óta határozottan nő a versenyszférában a betöltetlen állások száma.

Miközben egyre nehezebbnek érzik a pályakezdő fiatalok az elhelyezkedést, az élethelyzetüket, és ezzel együtt az elégedettségüket rontja az a tényező is, hogy nem rendelkeznek elegendő megtakarítással. Ez azért fontos szempont, mert tartalék híján kénytelenek minél előbb elhelyezkedni, függetlenül attól, mennyire elégedettek a felkínált lehetőséggel. A K&H felméréséből ugyanis kiderült az is, hogy körülbelül a megkérdezettek 13 százaléka rendelkezik akkora megtakarítással, hogy három hónapig el tudják tartani magukat, a többiek a családjuktól függnek, rászorulnak a támogatásukra. „A megtakarítási célok között még mindig a lakáscélú megtakarítások vezetnek. A megtakarítással rendelkezők 38 százaléka ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nincs konkrét oka a tartalék képzésnek, vagyis az látszódik, hogy a mai fiatalok nem kezelik elég tudatosan pénzügyeiket” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az indexet a munkakörülmények, lehetőségek megítélése mellett valamelyest csökkentette a családhoz fűződő kapcsolat értékelése is, ami azonban jelentősen lehúzta, az a baráti kapcsolatok megítélésének romlása volt. A válaszadóknak átlagosan 1 vagy két szűk értelemben vett barátja és összesen 3 vagy 4 tágabb értelemben vett barátja van. A többség úgy érzi, nem tud velük elég időt tölteni.

 

a K&H pályakezdők jóléti index méréséről

A K&H pályakezdők jóléti indexe megállapításához negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek meg interneten kiküldött kérdőív segítségével, melyet a válaszadók önállóan töltenek ki. A megkérdezés a városi népességre terjed ki, és reprezentatív a nem, a korcsoportok, a befejezett iskolai végzettség és a régiók illetve településtípus tekintetében. A válaszadók az élet számukra legfontosabb területeit értékelik aszerint, mennyire elégedettek és mit várnak a jövőtől. A felmérés eredményeiből a K&H negyedévente teszi közzé a pályakezdők jóléti indexét. Az index -50 és +50 közötti skálán mért eddigi értékei:

 

 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 935 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. június 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt években mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 185 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 509 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu