az agrárium eredményességét döntően befolyásolhatja az EU források elérhetősége

„A tavaly igen jól teljesítő mezőgazdaság kilátásai egyelőre idén is jónak bizonyulnak. A hazai kkv-k körében végzett felmérésünk alapján az látható, hogy az agrárcégek mind a gazdaság egészét, mind saját cégük helyzetét tekintve optimistábbak a kkv átlaghoz képest. Az mezőgazdasági cégek eredményességét főként a vállalkozás pénzügyei, valamint a törvényi szabályozás befolyásolja leginkább. Ugyanakkor az uniós források jelentősége az agrárcégek számára minden más szektorhoz képest egyértelműen nagyobb, hiszen az agrárium jövedelmei között a normatív EU támogatások nagyon komoly tényezővé váltak” – tájékoztatott Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Tavaly a külkereskedelem mellett az agrárium jelentette a fő hajtóerőt a GDP növekedés szempontjából. Nagy kérdés azonban, hogy idén mely szektor(ok) lendíthetik meg a magyar gazdaságot: az autógyárak beindulásával új lendületet kapó ipar, vagy az eddigi kilátások szerint az ismét jó év elé néző agrárszektor. „A mezőgazdaság idei teljesítményével kapcsolatban egyelőre számos kérdés nyitott, hiszen a nagy nyári viharok, az aszályos időszak, vagy az őszi esőzések még jelentősen befolyásolhatják a növénytermesztő, illetve élelmiszer-feldolgozó cégek eredményességét, ugyanakkor az eddigi időjárási körülmények alapján jó év várható” – mondta el Tresó István, a K&H Bank Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Ezt támasztja alá az is, hogy a 700 hazai kkv vezető megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index kutatás adatai alapján a mezőgazdaságban tevékenységet folytató vállalkozások a gazdaság egészét és saját cégük helyzetét tekintve is optimistábbak a kkv átlaghoz képest” - mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „Mind nemzetgazdasági, mind vállalkozás szinten stagnálásra számít a cégek többsége, ugyanakkor jól látható, hogy a mezőgazdasági cégek mindkét esetben pozitívabb várakozásokkal tekintenek a következő hónapok elé. Elsősorban saját rövid távú teljesítményüket ítélik meg lényegesen pozitívabban a kkv átlaghoz képest, hiszen míg kkv szinten a cégek negyede visszaesésre számít, addig az agrár cégek esetében ez csupán 6%, és több mint ötödük (21%) kifejezetten javulást prognosztizál” – részletezte az eredményeket Németh László. 

A mezőgazdasági cégek helyzetét számos gazdasági tényező befolyásolja, ezek közül is a vállalkozás pénzügyei, valamint a közterhek és azok változása a legjelentősebb. Emellett azonban azt is látni kell, hogy az agrárium számára kiemelkedően fontosak az EU-s támogatások, az uniós források. Szerencsére elmondható, hogy nemcsak Magyarországon, de uniós szinten is hangsúlyozott figyelmet kap a mezőgazdaság. Ennek értelmében a 2014-20-as uniós költségvetési ciklusban is kiemelt helyen szerepel a Közös Agrárpolitika (KAP), amiből a jelenlegi ismereteink szerint hazánk nagyságrendileg a mostani mértéknek megfelelő támogatási összegben részesül. 

„Egyelőre még zajlik az uniós költségvetés elfogadtatása, ugyanakkor már most érdemes elkezdeni a felkészülést az új szabályozási rendszerre. Ezért is tekintjük  kiemelt feladatunknak a naprakész tájékoztatást, és szerveztük meg idén kifejezetten agrárcégek számára a hagyományos  K&H agrár üzleti tippek rendezvénysorozatunkat, ahol többek között arról tájékoztattuk a résztvevőket, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája (KAP) milyen lehetőségeket nyújt a hazai agrárvállalkozások számára. Az eredmény minket igazolt, hiszen az érdeklődés intenzitása azt mutatta, a szektor képviselői fokozott figyelmet fordítanak az uniós támogatásokkal kapcsolatos információkra” – hangsúlyozta Tresó István, a K&H Bank Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. 

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK 2004 óta készíti el a K&H kkv bizalmi index kutatást. A mikro-, kis- és középvállalkozások körében végzett, országosan reprezentatív felmérés célja a magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaságok következő egy évre vonatkozó várakozásainak megismerése. A vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tényezők alapján 10 részindexből számítják a teljes kkv bizalmi index értékét. A K&H kkv bizalmi indexet meghatározó részindexek: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bank, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. 

Az adatvétel negyedévente, 700 vállalkozás vezetőjének megkérdezésével történik. A legutóbbi adatfelvétel 2012. március 1. és 14. között készült. 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu