az 5 leggyakoribb hiba a hitelváltásnál erre kell figyelni, ha nem akar bosszankodva ügyintézni

Úgy érzi, megvan a kiválasztott új bank, ahol hitelét biztos kezekben tudhatja? Mindenre gondolt, jó döntést hoz? Mivel a hitelváltás nem egy egyszerű folyamat, hanem alapos mérlegelést igényel, a K&H összegyűjtötte a leggyakoribb hibákat, amit a hitelüket kiváltók elkövethetnek. Ha ezeket elkerüli, biztos, hogy sikeresen vált.

1.    nem nézett utána kellő alapossággal a különböző ajánlatoknak
A hitelfeltételeket sokféle tényező befolyásolja, így ami jó a szomszédjának, legjobb barátjának, az nem biztos, hogy Önnek is a legkedvezőbb. Szánjunk ezért elegendő időt, nézzünk körül alaposan a pénzintézetek ajánlatai között. Használjuk a kalkulátorokat, és az elszámoló levéllel a kezünkben, a pontos adatok birtokában mérlegeljünk!

2.    nem mérlegelte a kamatkockázatot
A kamatkockázat a választott kamatozás típusától és a választott kamatperiódustól függhet. Rövid kamatperiódus esetén kedvezőbb lehet a kezdeti kamatláb, de számítanunk kell arra, hogy törlesztő részletünk akár rövid időn belül is megváltozhat. Hosszú kamatperiódus esetén magasabb a kamatszint és így a havi részlet is, viszont hosszabb távon kiszámítható marad a havi törlesztés.

3.    nem szánt elég időt az ügyintézésre
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hitelkiváltás komoly döntés, ami megfelelő előkészítést, tervezést igényel. Mielőtt meghozná a döntést, írja össze a kérdéseit, majd foglaljon – akár online – időpontot az ügyintézésre a kiválasztott bankban. Így az ügyintéző minden felmerülő kérdésére választ adhat, segíthet a megfelelő új hitelkonstrukció kiválasztásában. Ha ezt elmulasztja, a sorban állás bosszúsággal tölti el, a felkészületlenség következtében pedig fontos szempontokat nem vesz esetleg figyelembe.

4.    probléma az iratokkal
Mint minden szerződéskötéshez, a hitelkiváltáshoz is szükség van a megfelelő iratokra: személyi igazolvány, lakcímkártya bemutatására. Ellenőrizze a dokumentumok érvényességét, illetve ha a hitel korábbi megkötése óta költözött, de még nem intézte el az új lakcímkártyát, tegye meg azt még a szerződéskötés előtt!

5.    nem figyelt a határidőkre
Nagyon fontos határidő az elszámolással és forintosítással érintett hitelszerződés felmondásától számított 90. nap. Eddig lehet ugyanis a hitelszerződést végtörlesztéssel díjmentesen megszüntetni, amennyiben a tartozás rendezésére pénzügyi intézménnyel kötött újabb jelzálogkölcsönből kerül sor. A 90. napot követően pénzügyi intézmény által nyújtott jelzálogkölcsönből történő végtörlesztés esetén a bank a végtörlesztésért is számíthat fel díjat.

Mivel a határidők betartása nagyon fontos, tájékozódjunk a kiválasztott banknál az elbírálás menetéről, várható időtartamáról!

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu