Amerikán a befektetők szeme

K&H trendmonitor 2016. IV. negyedév - befektetési ajánlás

A Fed nyilatkozatai alapján a gyors ütemű kamatemelések hangulatromboló hatásától nem kell félni, az amerikai elnökválasztás kimenetele azonban hozhat kellemetlen meglepetést az utolsó hónapokban. Az ilyen típusú eseményekre általában nem érdemes befektetési stratégiát építeni, mivel a sokkokon hamar túlléphet a piac. Nem árt azonban óvatosnak lenni, mivel Trump győzelme - és ezzel egy, a piacok számára nehezebben kiszámítható gazdaságpolitika - esetén az árfolyamok le-föl ugrálása garantált. A K&H Alapkezelő szakemberei elmondják, mi várható az egyes befektetési eszközöknél az év hátralevő időszakában. 

részvénypiacok

A részvénypiacokat a következő hónapokban alapvetően két tényező fogja meghatározni: az elnökválasztás és a Fed decemberi kamatdöntése. Az elnökválasztás közeledte és továbbra sem egyértelmű kimenetele miatt növekvő árfolyammozgásra, és az év eleje óta tartó emelkedés után korrekcióra számítunk a fejlett részvénypiacokon. Az egyre szeszélyesebbé váló tőzsdék miatt óvatosság indokolt, ami a befektetők részéről kockázatkerülést, a Fed részéről a kamatemelés csúsztatását eredményezheti. Ha az alap forgatókönyv érvényesül, tehát Clinton nyer, és a Fed decemberben kamatot emel, az alapvetően nem kell, hogy rosszul érintse a részvénypiacokat. A kamatemelés hatására emelkedő kötvényhozamok azonban elképzelhető, hogy inkább a kötvénypiacra vonzzák majd a befektetőket, ami átmenetileg okozhat visszaeső érdeklődést a tőzsdék iránt.

A feltörekvő részvénypiacokon az év eleji olajárzuhanás komoly sokkot okozott, de az év közben visszapattanó árfolyam ismét felfelé húzta - elsősorban az olajexportáló országok miatt - a feltörekvő tőzsdéket. A régiónak az is jót tett, hogy a tavaly év végi kamatemelést követően a Fed idén egyelőre nem folytatta a kamatemelési ciklust. Ha azonban a Fed szigorít, úgy a szűkülő dollár-likviditás leginkább a feltörekvő régióból fogja elvonni a tőkét, ami a feltörekvő részvény- és a kötvénypiacok számára egyaránt negatív hatású.

A hazai részvénypiac esetében alapvetően a feltörekvő tőzsdéken várható trend érvényesül majd, tehát a fokozódó bizonytalanság a részvényárfolyamok korrekciójában csapódhat le. A BUX ugyanakkor relatíve még mindig alulértékelt, olcsóbb a többi feltörekvő tőzsde átlagos értékeltségéhez képest, ezért ha a befektetőek kockázatosabb eszközt keresnek, úgy a hazai tőzsde kedvező lehetőséget kínál. A tavalyi évhez hasonlóan ezért idén is ez lehet az egyik legjobban teljesítő befektetés.

kötvénypiacok

Alapvetően a jegybankok politikája határozza meg a kötvénypiacok irányát, ezért a Fed kamatemelése miatt átmeneti ingadozás várható. Az euroövezetben a perifériás országok esetében továbbra is kifejezetten alacsonyak a hozamszintek, ezért egy esetleges hozamemelkedés nem jelenthet problémát az adósságszintek fenntarthatósága szempontjából.

Akár Trumpot, akár a Fed várható kamatemelését nézzük, az rossz hír lehet a feltörekvő kötvénypiacok számára, mivel a fokozódó bizonytalanság és a kamatemelés hatására növekvő kötvénypiaci hozamok erőteljesebben a fejlett kötvénypiacokra vonzhatják a befektetőket.

A hazai kötvénypiac felülteljesítő maradhat, hiszen az S&P felminősítése, illetve a háromhavi betétállomány korlátozása egyaránt pozitív hír volt a magyar állampapírok szempontjából. A nem is olyan távoli jövőre nézve pedig a Moody’s várható felminősítése ismét jó hír lesz a kötvénypiac számára.

devizák

Az euró/dollár viszonylatban az előttünk álló negyedévben egyértelműen a dollár erősödésére számítunk, mivel a Fed kamatemelése erősítheti az amerikai devizát, míg a Deutsche Bank körüli bizonytalanság, illetve a britek kilépése után fokozódó elszakadási törekvések (lsd. a katalánok esetében) negatívan hatnak az euróra.

A forint eközben az év végéhez közeledve visszatérhet a 310-315 közötti sávba az euróval szemben, mivel a forint szempontjából egyértelműen előnyös felminősítések mellett a jegybank várhatóan szóbeli intézkedéssel, illetve a három hónapos betétállomány további korlátozásával támogathatja majd a forint gyengítését.

nyersanyagok

Az olaj esetében továbbra sem tisztul a köd, hiszen nem tudni, hogy az OPEC által bejelentett kitermelés-korlátozás a gyakorlatban mennyire valósul majd meg. Ami biztos, hogy Líbia és Nigéria újra bekapcsolódott a termelésbe, ami még fokozódhat. Az arany szempontjából a Trump keltette feszültség, valamint az egyre inkább visszatérő infláció hatására emelkedhetnek az árak, azonban a jelenlegi szinteken ez inkább védelmet, semmint komolyabb hozamlehetőséget hordoz.

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 884 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 242 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 610 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált):23 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2016. második negyedév:
teljes kezelt vagyon: 1 047 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 893 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 154 milliárd forint

K&H Biztosító 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  12,18 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 159,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,43 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9950
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu