A vevői kapcsolatok döntő jelentőségűek a kkv-k életében

„Egy nemrég készített felmérés szerint előre láthatólag idén a hazai vállalatok több mint 3%-a válik fizetésképtelenné, emellett a vevők folyamatos kockázat-figyelésére hívják fel a figyelmet. Mivel a kisvállalati szektorban a vevői kapcsolatok befolyásolják leginkább a cégek gazdasági helyzetét, ezért a kkv-k esetében különösen nagy jelentőséggel bír a pénzügyileg stabil partnerek kiválasztása” - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„2004 óta negyedévente vizsgáljuk, milyen tényezők befolyásolják leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetét, és ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy – megelőzve a vállalkozás pénzügyi helyzetét, a közterhek, valamint a kormányzati gazdaságpolitika hatását - a vevői kapcsolatok bírnak legnagyobb súllyal a kkv-k életében” – mondta el a szakember.

„Fontos pozitívum e téren, hogy a kkv vezetők körében végzett kutatásunk legfrissebb adatai szerint a vevők átlagos fizetési határideje valamelyest csökkent az előző időszakhoz képest, 33 nap lett, és a vállalatvezetők további 3 napos határidő-csökkenést várnak az elkövetkező 1 évben. Emellett 13 napról 10 napra változott a vevői és a szállítói kifizetések közötti finanszírozandó időtáv, így várhatóan kevésbé terheli majd a vállalkozásokat likviditási probléma” – magyarázta Németh László. Ami azonban mindenképpen árnyalja ezt a pozitív tendenciát, hogy a kkv-k körében továbbra is a 30-60 napos vevői fizetési határidő a leggyakoribb, de minden hatodik vállalkozásnak van olyan üzleti partnere is, amely csak 60 napra, vagy azon túl fizet.

Érdekes módon regionálisan jelentős eltérés mutatkozik a vevői számlák kiegyenlítésének tekintetében: az alföldi régió cégei vannak a legkedvezőbb helyzetben, hiszen a többi régióhoz képest itt a legmagasabb a 15 napra, vagy annál kevesebb időre fizető vevők aránya, miközben az észak-magyarországi cégek 82%-ánál jellemző, hogy 30-60 napos határidővel egyenlítik ki a vevők számláikat.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 242 lakossági fiókkal, valamint 663 biztosítást és 1590 banki termékeket értékesítő szerződéses partnerén keresztül többszáz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 216 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3151 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu