a vámmentes ukrán gabonaexport zavarokat okozhat a magyar termelőknél

„A gabonaárak februári árcsökkenését követően jelenleg emelkedés jellemzi a piacot. Az Európai Unió piacán várhatóan május-júniusban megjelenő vámmentes ukrán gabonaexport ugyanakkor zavart okozhat a hazai termelőknél, ezért újból nagyobb szerepet kaphat a közraktári finanszírozás” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A februári mezőgazdasági áraknál a növényi termékek árai 17%-os csökkenést mutatnak. A gabonafélék esetében az árak esése annak tudható be, hogy mind búzából mind kukoricából globális szinten kedvezőek a készletmennyiségek, valamint az északi féltekén az őszi búza terméskilátásai is jók. Az árcsökkenés azonban csak februárig tartott, azóta az ukrán konfliktus, valamint az USA-ban az őszi vetésű gabona nem megfelelő állapota miatt a világpiaci árak emelkedése tapasztalható. „A továbbiakban arra lehet számítani, hogy az Ukrajna számára biztosított vámmentes gabonatermék-behozatal miatt május-júniusban nagyobb gabonamennyiség fog megjelenni az EU piacon, ez pedig lefelé fogja nyomni az árakat. Az előre láthatóan lefelé mozgó árak a végfelhasználók (malomipar, állattenyésztők) számára ugyan kedvezőek, a magyar termelők számára azonban az olcsó termények komoly konkurenciát jelenthetnek, ami akár piaci zavarokat is okozhat majd. A következő időszakban ezért a közraktári finanszírozás újból nagyobb szerepet kaphat.  Amennyiben az Ukrajnából érkező gabona malmi minőségű, úgy a gabonafeldolgozók számára érdemes feltölteni közraktár készleteiket az olcsóbb terményből, míg a gabonatermelőknek az áresés áthidalására érdemes igénybe venni a közraktározást” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. 

„Az állati termékek esetében a februári enyhe, 1,7%-os áremelkedést követően a továbbiakban - elsősorban a sertésárak esetében - drágulásra számítunk. Habár a jelenlegi politikai helyzet miatt egyhamar nem várható, hogy Oroszország feloldja az Európai Unióval szemben életbe léptetett sertésimport tilalmat, amely februárig mérsékelte az árakat, a vágósertések iránti igény fokozódása és az USA-beli sertésállomány komoly csökkenése miatt március közepétől ismét emelkednek a világpiaci árak” – magyarázta a szakember. 

A tej és tejtermékek esetében a tavaly év végéig tapasztalt árnövekedés megtörni látszik, mivel a piacra jellemző enyhe túltermelés az árak mérséklődését eredményezte. Az uniós tejkvóta 2015-ös eltörléséhez közeledve azonban várhatóan egyre nagyobb mértékű ármozgás fogja jellemezni a tejpiacot. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu