a vállalatok harmada beruházásainak bővülésével számol

Enyhén emelkedett a fejlesztésben gondolkodó hazai nagyvállalatok aránya, jelenleg a cégek harmada számol beruházásainak bővülésével. A beruházás tárgyát tekintve elsősorban technológiai jellegű fejlesztéseket terveznek, míg földrajzilag egyértelműen a nyugat-magyarországi cégek a legaktívabbak. A finanszírozást főként belső forrásból tervezik megoldani a vállalatok, de növekszik a lízing és a hosszú lejáratú hitelek iránti igény is – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi eredményeiből.

A K&H nagyvállalati növekedési index felmérés legutóbbi eredménye szerint kismértékben növekedett a nagyvállalatok beruházási hajlandósága, 31%-ről 33%-ra emelkedett a növekvő beruházási értékkel számoló vállalatok aránya. Ugyanakkor a nagyvállalatok többsége (60%) ismételten nem tervez változtatást beruházásainak értékében, így nem várható a beruházások ugrásszerű bővülése. „A megvalósítandó beruházásoknál a cégek legnagyobb arányban technológiafejlesztésben gondolkodnak (29%). Ezt követően a kapacitásbővítésre (18%) és az értékesítés fejlesztésére (8%) koncentrálnak a vállalatok” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

A cégek földrajzi elhelyezkedése nagymértékben befolyásolja a beruházási hajlandóságot. A legnagyobb fejlesztési kedv egyértelműen a nyugat-magyarországi cégeknél figyelhető meg, náluk 37%-ról 44%-ra ugrott a nagyobb beruházási értékkel számoló vállalatok aránya. A keleti régióban szintén 7 százalékponttal 39%-ra emelkedett ezen cégek aránya. Ezzel szemben a budapesti vállalatok kevésbé optimisták, és náluk 28%-ról 26%-ra csökkent a növekvő beruházással tervező cégek aránya.

A vállalati hitelezés nagyarányú élénkülése egyelőre még várat magára. „A kutatásban megkérdezett vállalatok nyilatkozatai szerint a fejlesztések finanszírozását elsősorban belső forrásból tervezik megoldani a cégek, de a hosszú lejáratú hitel és a lízing iránt enyhén növekvő keresletet prognosztizál a vállalati szektor. Előbbit a cégek 9%-a, utóbbit pedig a cégek 7%-a tervezi igénybe venni a következő 12 hónap során„ – mondta el Peter Roebben. „Emellett a várhatóan szeptember második felében megjelenő uniós pályázatok is fontos forrást jelenthetnek, mivel előre láthatóan az első kiírások témája éppen az eszközbeszerzés és telephelyfejlesztés lesz” – tette hozzá a szakember.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu