a stagnálás is jó eredmény lenne idén biztosításpiaci előrejelzés 2013-ra a K&H Biztosítótól

Nehéz év volt a 2012-es év a biztosítási piac számára, és 2013-ra vonatkozóan sincsenek optimizmusra okot adó jelek a K&H Biztosító vezetőinek véleménye alapján. A szakemberek szerint nyugvópontra érhet az elmúlt évek kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) és casco árversenye, és akár díjnövekedés is elképzelhető a gyengébben teljesítő szegmensekben, az életbiztosítások díjbevétele azonban várhatóan tovább csökken.

A biztosítási piacot meghatározó külső tényezőkben – mint az autóeladás, lakásépítés, kis-, és közép vállalatok fejlődése, illetve a beruházási- és megtakarítási hajlandóság – közgazdászok előrejelzései alapján, minimális javulásra számíthatunk, ezért összességében az idei évtől sem várható felívelés. Az elmúlt évekre jellemző  költséghatékonyságot célzó intézkedésekre idén is lehet számítani a biztosítási piacon  a K&H Biztosító előrejelzése szerint. További teher a biztosítótársaságok számára a biztosítási adó, ami miatt a társaságok a következő években folyamatos díjemelési kényszerben lesznek. Ennek hatására a piac díjbevétele növekedni fog, ez a fajta növekedés azonban  nem az, amire a piac vár. 

 nem-életbiztosítási szektor

A K&H Biztosító tavaly év eleji előrejelzése beigazolódott, a nem-életbiztosítási piac összességében zsugorodott 2012-ben. Az értékesítés felfutásában idén sem bizakodnak a szakemberek. 
„A casco árak fenntarthatatlan szintre kerültek és már a szolgáltatás csökkentésében sincs tartalék, hiszen az utóbbi években az ügyfelek egyre inkább az alacsony szolgáltatási színvonalú termékek felé fordultak. Ennek fényében a casco szegmens aligha lesz képes kitermelni az újonnan bevezetett 15% mértékű biztosítási adót. A vagyon- és felelősségbiztosításokban további árcsökkenés várható, mivel a kis- és középvállalati szegmens egyre több biztosítónak stratégiai célja. A lakásbiztosítások esetében az értékkövetés miatt emelkedtek az átlagdíjak az infláció mértékével, de a lakásépítés, értékesítés stagnálása miatt itt sem beszélhetünk extenzív növekedésről.” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

„2012-ben országosan közel 5-600 000 szerződéskötést hozott a tavaly év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány, a váltók száma 3 év alatt mintegy harmadára csökkent. A díjak újra nagyot estek az év végi kampányban, átlagosan 8 ezer forintot spóroltak az autósok a biztosítás díján, de további díjcsökkenésre már kevés az esély. Az egyes biztosítók ajánlatai nagyon közel kerültek egymáshoz, a jövőben érzékelhető díjcsökkenést egyre kevesebb ügyfél talál majd az ajánlatok között. A választásnál egyre fontosabbá válik az adott biztosító ismertsége, megbízhatósága. Ez már az utolsó két kampányban is erőteljesen megjelent. A többszöri díjhirdetés megjelenése bár nem fogja alapjaiban felkavarni a piacot, arra mindenképpen lehetőséget ad a piaci szereplőknek, hogy aktívan menedzseljék a portfoliót, és ha szükséges módosítsák a díjukat.  További díjcsökkenés általánosságban nem várható, a legjobb szegmensekben is maximum stagnálást várunk 2013-ban, a gyengébb eredményeket produkáló szegmensekben a biztosítók bizonyosan kénytelenek lesznek díjat emelni.„- fejtette ki Kaszab Attila.

életbiztosítási szektor

2012-ben tovább csökkent a megtakarítások száma, felmérések szerint a lakosság fele rendelkezik csak valamilyen öngondoskodási termékkel. Ez egy év alatt a vártnál is erősebb, megközelítőleg 15%-os visszaesést jelentett a magyarországi biztosítók számára. A legtöbben az életbiztosításokat mondták fel – főleg a végtörlesztéssel összefüggésben. Összességében arra lehet számítani, hogy az életbiztosítási szektor kifizetései meghaladják majd a bevételeket. 

„A 2012. évi gyengébb új értékesítés és a megnövekedett törlések száma  miatt idén a rendszeres díjbevétel akár 5%-kal is csökkenhet. A rövid távú, akár egy éven belüli megtakarításokat megcélzó biztosítási termékek iránti kereslet nagyon ingadozó, ezért az egyszeri díjas termékek bevételét nehéz lenne megjósolni, itt a teljesítmény nagyban függ majd attól,hogy a piac mennyire lép be a rövid távú akár egy éven belüli megtakarítások szegmensébe.” – fejtette ki Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője. „A gender kompatibilis termékek mindenképpen újdonságot fognak jelenteni 2013-ban. A termékek átdolgozása a férfiak kockázati díjának csökkenését vonták maguk után. Az életbiztosítási szerződéssel már rendelkező uraknak érdemes minden körülményt – mint például a visszavásárlás, a díjmentesítés költsége és a tartamból hátralévő évek száma – figyelembe véve átgondolniuk az újrakötés lehetőségét. Amit a kedvezőbb díjakon nyerünk, a többi tényező ellensúlyozhat, így összességében veszteséggel is járhat a művelet.” – tette hozzá az üzletágvezető. „A szolgáltatás alapú egészségbiztosítások az egyetlen olyan szegmens, amely alacsony díjbevétele és a kedvezően változó jogszabályi környezet miatt gyarapodásra számíthat, de ez nem lesz túl jelentős, mert bár az igény a szolgáltatás iránt megvan, de a fizetőképes kereslet mind az egyéni, mind a vállalati piacon igen szűk.”

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu