a nagyvállalatok idén is erőteljes gazdasági növekedést várnak

Amellett, hogy a hazai nagyvállalatok mindegyike növekedést vár továbbra is, rövid távon visszafogottabbak, középtávon azonban bizakodóbbak lettek a hazai gazdaság fejlődését illetően. A következő egy év során a cégek zöme nem vár számottevő adó-és járulékemelést – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi adataiból.

Az idei első negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke 3,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH második becslése alapján. Az elemzők szerint az idei növekedés meghaladhatja a 3%-ot, és a K&H nagyvállalatok körében végzett felmérése szerint is kedvezően alakulhat az év, hiszen leginkább a jelenlegi gazdasági növekedés fennmaradásával terveznek a nagyvállalati döntéshozók. Ugyanakkor tavaly év végéhez képest a cégek rövid távon szolidabban, közép távon viszont optimistábban látják a hazai gazdaság erősödését. „A következő egy évre szóló visszafogottabb kilátások mögött az áll, hogy 40%-ról 31%-ra visszaesett a további javulást feltételező cégek aránya, és az eddig növekedésben bízó vállalatok egy része átállt a gazdaság stagnálását feltételezők közé (54%). A következő három évet tekintve azonban javultak a várakozások. Ez annak köszönhető, hogy 18% helyett már csak 13% számít a gazdasági környezet növekedési ütemének romlására, miközben minimálisan emelkedett a stagnálásban és a fejlődésben bízók tábora” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője

támogató gazdaságpolitika?

A 2016-os költségvetés első tervezetének ismertetése előtt készült felmérés eredménye szerint a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatban bizakodók a cégek.  A válaszok alapján a vállalatok túlnyomó többsége (82%) nem vár számottevő adó-és járulékemelést a következő egy év során, és majd háromnegyedük (65%) véli úgy, hogy a gazdaságpolitikai intézkedések érdemben nem befolyásolják cégük helyzetét. Ezzel szemben a legnagyobb vállalatok jóval pesszimistábban látják a jövőt. Közülük minden negyedik vállalatvezető nyilatkozott arról, hogy a gazdaságpolitika ront a helyzetükön, és náluk számolnak a legtöbben (18%) magasabb közterhekkel a következő egy évben. 

„A nemrég benyújtott 2016-os költségvetési javaslat középpontjában a fejlődés, a tervezhetőség és az adócsökkentés áll. Az eddig megismert részletek alapján a sertéshús áfájának mérséklésén kívül még nem látjuk a szektort konkrétan érintő javaslatokat, azonban ígéretesnek tűnik a kifejezetten nagyvállalatok számára készülő támogatási rendszer, amely a további fejlesztésekre kívánja majd ösztönözni a cégeket” – mondta el a szakértő.

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásaita következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2015. február 6. és március 20. között történt.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu