a kkv-k bíznak a kormányzati intézkedésekben

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index jelenleg -10 ponton áll, ami közel négy éve a legjobb eredmény. Legutóbb a gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások javultak leginkább, miközben a vállalkozás pénzügyeit és a versenyhelyzetét illetően visszafogottabbak lettek a cégek - derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

A hazai mikro,- kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetének alakulását jelző K&H kkv bizalmi index értéke – hasonlóan a lakossági fogyasztói indexhez – csak kis mértékben, 1 ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, így az index jelenleg -10 ponton áll. Ez az érték ugyanakkor az elmúlt közel négy év legjobb eredménye, hiszen utoljára 2010-ben közelítette meg ennyire az index a pozitív tartományt. „Az index kedvező változása azt mutatja, hogy a kkv-k bíznak a kormányzati intézkedésekben, hiszen a gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások számottevően javultak. Saját helyzetük további javulására azonban nem számítanak. A vállalkozás pénzügyeire és versenyhelyzetére vonatkozó eddigi javuló várakozások után most úgy néz ki, megállt az előző negyedévekre jellemző optimista trend, és szolidabb eredményeket várnak a cégek, inkább a kivárás jellemző” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. 

A gazdaságpolitika változására vonatkozó várakozások nagymértékű, 7 pontos javulása feltehetően a választásokat megelőző optimista hangulat folytatásának tudható be.  Jelenleg a vállalkozások 28%-a véli úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája kifejezetten vállalkozásbarát lesz. Emellett a vállalati hitelkamatok alakulásával kapcsolatban is bizakodóak a kkv-k, hiszen az eddig rendre mindig növekvő hitelkamat-várakozásokhoz képest most stabil kamatszintet feltételeznek a következő egy év során. Az uniós pályázati források megítélésének javulása annak köszönhető, hogy növekedett az elmúlt egy évben benyújtott pályázatok száma, és a cégek fele (51%) véli reálisnak, hogy támogatáshoz jut. 

A kedvező folyamatokat beárnyékolja a saját pénzügyeikbe vetett csökkenő bizalom. A megkérdezett cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően visszafogottabban ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyi eredményeit. Az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,3%-os árbevétel bővülést és 3,8%-os profit növekedést valószínűsítenek. Azonban a csökkenés ellenére ezek az értékek még mindig meghaladják az elmúlt pár évre jellemző pénzügyi várakozásokat. A versenyhelyzetet tekintve a vállalkozások több mint fele (58%) azonos versenyhelyzetet feltételez a következő egy évben a konkurens vállalkozásokkal szemben, míg 27%-uk szerint javulni, közel minden nyolcadik (12%) cég szerint pedig romlani fog versenypozíciójuk.

Árbevétel alapján jelentős különbség mutatkozik a kkv-k jövőbeli várakozásait illetően. Helyzetüket tekintve – 6 pontos csökkenés ellenére – továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak (5 pont). Ezzel szemben a kisvállalkozások az előző negyedévhez képest jóval derűsebben látják a jövőt, mivel 8 pontos növekedést követően várakozásaik megközelítik a pozitív tartományt (-1 pont). Szokásos módon a mikrovállalkozások látják a legborúsabban a következő egy évet (-19), jövőbe vetett bizalmuk több negyedéve nem mozdul el számottevően erről a szintről. 

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.  

A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2014. május 30. és június 13. között történt. 

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

A K&H Csoport a következő 4 évben továbbfejleszti digitális megoldásait, így összességében 6 milliárd forint összegben ruház be digitális szolgáltatásokba.

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu