a kisebbek is helyzetbe kerülnek az uniós garanciával

Nagyot lendített a hazai vállalkozások hitelfeltételein az uniós európai beruházási terv részeként elérhető garancia (COSME). A garanciának köszönhetően a magasabb fedezeti kategória mellett akár tárgyi fedezet sem szükséges, ezért kedvezőbb feltételek mellett igényelhető a banki finanszírozás. A garanciaprogram sikerességét mutatja, hogy tavaly februári indulása óta a K&H több mint 17,5 milliárd forintnyi COSME garanciához köthető vállalkozói hitelt folyósított, amelynek harmada új beruházások megvalósítását szolgálja.

A K&H tavaly februárban elsőként tette elérhetővé a hazai kkv-k számára az uniós beruházási terv hitelgaranciáját, amely 50%-os, díjmentes garanciát nyújt, ügyletenként maximum 45 millió forintos hitelösszegig. Az Európai Beruházási Alap által koordinált garanciaprogramot egyéni vállalkozóktól a közepes vállalatokig vehetik igénybe a cégek. „Elsődleges célunk az volt, hogy közvetlen eszközzel könnyítsük a vállalkozások hitelhez jutását. A garanciaprogramnak köszönhető magasabb fedezeti kategória miatt nemcsak kedvezőbb lehet a hitelek árazása, de olyan vállalkozások is részesülhetnek finanszírozásban, amelyek korábban nem vagy csak számukra nem megfelelő feltételekkel juthattak banki forráshoz. A program szükségességét és sikerességét jól mutatja, hogy az elmúlt egy évben 1737 vállalkozás vette igénybe, több mint 17,5 milliárd forint szerződött kötelezettségvállaláshoz” – mondta el Martin Jarolím, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese

 

A program egyértelműen a kisebb vállalkozásokat hozza helyzetbe, hiszen a garanciával fedezett ügyletet igénybe vevő vállalkozások 69%-a 100 millió forint éves árbevétel alatti cég. A hitelfelvétel célját tekintve 72% forgóeszköz, míg 28% beruházás finanszírozását szolgálta, így ez utóbbi csaknem 5 milliárd forint beruházási kölcsön kihelyezését jelenti az elmúlt egy év során. A garancia jól láthatóan az uniós pályázati források kiegészítéseként is szolgált, hiszen a vállalkozások 35%-a az uniós források szempontjából sok esetben kizárt közép-magyarországi régióból került ki. Emellett eddig a dél-alföldi cégek képviseltették magukat jelentős számban (16%), míg az összes többi régióban nagyjából egyenlő arányban oszlanak meg az uniós garanciával biztosított ügyletek.

"Az Európai Bizottság kiemelt célja, hogy új beruházások ösztönzésével segítse Európa gazdasági fellendülését. Ennek érdekében az európai beruházási terv vagy Juncker-terv az európai beruházások megerősítésére koncentrál a munkahelyek és a növekedés elősegítése céljából. Ezt az új és meglévő pénzügyi források hatékonyabb felhasználásával, a beruházási korlátok megszüntetésével, valamint a beruházási projektek ismertségének növelésével és technikai segítségnyújtással valósítja meg.  Az európai beruházási terv célja 315 milliárd euró értékű pótlólagos beruházás mozgósítása 2018-ig, mely akár 1-1,3 millió új munkahely létrejöttét is magával vonzza. 2015-ös indulás óta a program közel 178 milliárd euró értékű beruházáshoz járult hozzá Európában, így a terv teljesítése másfél év után már 56 százalékon áll” – mondta el Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője.

ígéretes folytatás

„Az idei első negyedév hiteligénylései azt mutatják, hogy a piac kifejezetten aktív. Továbbra is jelentős növekedési potenciált látunk a kkv szektorban, azon belül is a mikro szegmensben. Ezt az is segítheti, hogy azok a vállalkozások sincsenek kizárva a programból, akik már egyszer igénybe vették, hiszen akár több szerződéshez is alkalmazható a garancia, miközben nem terheli az ügyfél de minimis támogatási keretét. A garanciaprogram még két évig elérhető, így az NHP kifutását követően is kedvező feltételekkel kaphatnak finanszírozást a kkv-k” - hangsúlyozta ki Martin Jarolím. 

A COSME garanciaprogramról

A COSME program a vállalkozások és kkv-k versenyképességét segítő, 2014-től 2020-ig tartó uniós program, összesen 2,3 milliárd euró költségvetéssel, amelynek európai tranzakciói az európai beruházási terv részét képezik. A program legalább 60%-át az európai kkv-k finanszírozáshoz jutásának megkönnyítésére fordítják, melyhez két eszköz áll rendelkezésre. A hitelgarancia-eszközzel a program garanciákat és viszontgaranciákat biztosít a pénzügyi intézményeknek, hogy több kölcsönt és lízinget tudjanak nyújtani a kkv-knak. Az eszköz a kkv-k hitelfinanszírozási portfóliójának értékpapírosítását is magában foglalja. A növekedésösztönző tőkefinanszírozási eszköz révén a program többnyire terjeszkedő és növekedő életszakaszukban járó kkv-kba fektető tőkealapoknak biztosít kockázati tőkét.

Az  uniós európai beruházási terv keretében a COSME program 50%-os, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel, a bankgarancia, illetve a K&H üzlettámogató hitelkonstrukció. 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. 

Főbb adataink:

K&H Bank 2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárdforint

K&H Biztosító 2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • +36 1 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu