a KBC jelentést tett közzé a fenntarthatóság területén elért eredményeiről

A KBC 2021. április 1-én tette közzé éves fenntarthatósági jelentését, ami áttekinti a KBC fenntartható bankbiztosítóként és alapkezelőként 2020-ban elért eredményeit.  A jelentés részletesen bemutatja, hogy miként járulnak hozzá a KBC fenntarthatósági célkitűzései  a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k1) eléréséhez. A KBC a nemzetközi GRI-szabványokat2  követi, és 2019 óta alkalmazza a Fenntarthatósági Számviteli Standard Testület (SASB) által kidolgozott kritériumokat is. 2019 óta a KBC a fenntarthatósági jelentésében figyelembe veszi a klímaváltozás pénzügyi kockázatait elemző munkacsoport, a TCFD ajánlásait3  is. A jelentés részletesen megvizsgálja az éghajlati célkitűzéseket és a fenntarthatóságra vonatkozó tények és adatok áttekintését, azokat a területeket, amelyekre a KBC befolyást gyakorolhat, és azt is, hogy a KBC miként felel meg nyilvános kötelezettségvállalásainak.

A KBC tavaly ismét több területen úttörő szerepet játszott a fenntarthatóság tekintetében, új szabályokat vezetett be a sokszínűség és a elfogadás terén, valamint aktualizálta a KBC Csoport Treasury és a KBC Nyugdíjpénztár társadalmilag felelős befektetési politikáját. A KBC kísérleti projektet indított új értékelési rendszerek, köztük a PACTA4 és a PCAF5 megvalósításának tesztelésére. Ezek az eszközök pontosabb képet adnak a KBC és az egyes ágazatok éghajlatra gyakorolt hatásairól. A KBC számos szabályzatot is bevezetett vagy megújított (többek között a biodiverzitás tiszteletben tartásával, a szénnel kapcsolatos tevékenységek finanszírozásával és biztosításával kapcsolatban), aktívan hozzájárul az üzleti mobilitás zöldítéséhez, valamint határozott és ambiciózus nem-pénzügyi fenntarthatósági célokat fogalmazott meg.

Johan Thijs, a KBC Csoport vezérigazgatója a fenntarthatósági jelentés fontosságát így foglalta össze: “A fenntarthatósági jelentés betekintést nyújt a társadalom számára fontos témák terén elért eredményeinkbe. Olyan témákra összpontosítunk, amelyek a fenntarthatóság szempontjából fontosak számunkra és érdekcsoportjaink számára. Az aktuális témák kiválasztása érdekében párbeszédet folytatunk belső és külső érdekcsoportjainkkal, többek között egy két évente kiküldött, a lényeges területekre összpontosító kérdőív keretében. Ennek során azt vizsgáljuk, hogy bankként, biztosítóként és alapkezelőként hol tudunk hatást gyakorolni, és mely témák a legrelevánsabbak az érintettek számára. Mindez segít eldönteni, hogy milyen területekre fókuszáljunk a jövőben. Legfőbb fókusztémánknak a fenntartható és felelősségteljes hitelezési, biztosítási és tanácsadási tevékenységet választottuk, kiegészítve azzal, hogy szeretnénk ügyfeleinket partnerként támogatni a fenntarthatóbb jövő, a fenntartható és felelősségteljes vagyonkezelés és befektetés, valamint az etikus üzleti működés és felelős magatartás iránti elköteleződésben.

A jelentés ezen felül áttekintést nyújt üzleti modellünkről, felvázolja, hogyan teremtünk értéket érdekcsoportjaink számára, és hogyan kezeljük rövid és hosszú távú hatásunkat az értékláncban. Fenntarthatósági jelentésünkben ezért megerősítjük azokat a nem-pénzügyi célokat és kötelezettségvállalásokat, amelyeket 2020. november 12-én jelentettünk be.

A közelmúltban életbe lépett európai szabályozásnak való megfelelés miatt a fenntarthatóság terén elért eredmények transzparens jelentése jelentős kihívást fog okozni számos vállalat számára a különböző szektorokban. Nagy örömünkre szolgál ezért, hogy megoszthatjuk eddigi tapasztalatainkat - például a hatékony energiafelhasználás kapcsán -, így a szaktanácsadó cégekkel együttműködve segítséget nyújthatunk üzleti ügyfeleinknek."

Filip Ferrante, a KBC Csoport Vállalati Fenntarthatóság vezetője a jelentés főbb fókuszpontjairól így nyilatkozik: “Tavaly jelentősen feljebb tettük a lécet az éghajlattal kapcsolatos vállalásainkra vonatkozóan, igazodva a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljaihoz. Tovább szigorítottuk a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos irányelveinket, és meghatároztuk, hogyan tudjuk támogatni üzleti ügyfeleinket az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomra történő átállásban. Mi így tudunk hozzájárulni az ENSZ éghajlatváltozás elleni kollektív kötelezettségvállalása által kitűzött célok eléréséhez, amely mellett 2019-ben mi is elköteleztük magunkat. Fenntarthatósági jelentésünk átlátható leírást ad a fenntarthatóság terén elért eredményeinkről, és arról az irányról, amelyet a társadalom többi kulcsszereplőjével együtt követnünk kell.

Mindez egy rendkívüli évben történt, amelyet egy soha nem látott egészségügyi válság határozott meg. A kezdetektől komolyan vettük társadalmi felelősségünket, és a kormányzati hatóságokkal és az ágazati szereplőivel konzultálva számos intézkedést tettünk a válság gazdasági következményeinek és társadalmi hatásainak kezelhetővé tétele érdekében.

Sikeresen felgyorsítottuk az ügyfelekkel való kapcsolattartást, valamint a belső szervezeti és üzleti folyamatok teljes digitalizálását. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy egyes társadalmi csoportoknak nehézséget jelentsen ez az átalakulás, számos kezdeményezést indítottunk, hogy segítsük és támogassuk őket ezen az úton.”

A fenntarthatósági jelentés a KBC adatvédelmi elképzeléseit is ismerteti, valamint pontosítja a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatban elérni kívánt célokat az üzleti szervezetünkön belül. A jelentés egy összefoglalót is tartalmaz azokról a társadalmi projektekről, amelyeket a KBC támogatott az évek során.

A K&H, a KBC magyarországi leányvállalatának fenntarthatósági elkötelezettségéről Suba Levente Üzleti banki hálózatfejlesztési vezető tájékoztatott: „Az idei évtől klímasemlegesen működő K&H elkötelezett a KBC Csoport minden országra kiterjedő, csoportszintű fenntarthatósági stratégiájának megvalósításában. Elkötelezettségünket hármas egység keretében valósítjuk meg: a saját működésünk környezetre gyakorolt káros hatásainak korlátozása mellett a társadalomra gyakorolt pozitív hatás növelése és - ügyfeleink és munkatársaink körében egyaránt - a felelős magatartás ösztönzése kiemelt szerepet kap. Eredményeinkről a K&H Csoport 2020-as fenntarthatósági jelentésében részletesen is beszámolunk majd, amelyet áprilisban teszünk közzé.”

1 Az ENSZ által kidolgozott „Sustainable Development Goals” (Fenntartható Fejlődési Célok)
2 Global Reporting Initiative (Globális Jelentéstételi Kezdeményezés)
3 Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (a Klímaváltozás pénzügyi kockázatait elemző munkacsoport)
4 Paris Agreement Capital Transition Assessment (Párizsi Egyezmény - Tőkeátalakítás-Felmérés)
5 Partnership for Carbon Accounting Financials (Partnerség a szén-dioxid-elszámolással kapcsolatos pénzügyi korrekciókhoz)

 

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu