a kamatcsökkentésre a befektetők is léptek

„A Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatcsökkentésére a lakossági befektetők is válaszoltak. Egyrészt elmozdultak a magasabb hozamlehetőséget kínáló befektetések irányába, másrészt egyre hosszabb időtávban gondolkodnak, ami szintén jó hatással van a hozamlehetőségre. Ma már a megtakarítók alig több mint 10%-a tervez egy évnél rövidebb időtávra - derül ki a K&H befektetői felmérésből.

Az elmúlt két évben egyre csökkenő kamatszint folyamatosan arra ösztönözte a befektetőket, hogy a betétektől elmozduljanak az alternatív befektetések - befektetési alapok, állampapírok, részvények - irányába, illetve hogy hosszabb időtávban gondolkodjanak, ami lehetővé teszi a magasabb hozamlehetőséget nyújtó befektetési eszközök választását. A K&H befektetői felmérése alapján ez a folyamat idén még inkább felerősödött. 

„Országosan több mint 2000 prémium - azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő - lakossági befektetőt kérdeztünk meg arról, hogy milyen időszakban gondolkodnak jelenleg megtakarításaikat illetően. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy egyre hosszabb távra terveznek a hazai megtakarítók, ugyanis a megkérdezettek mindössze 13,5%-a mondta, hogy egy évnél rövidebb időtávra tervez, miközben a 3 évnél hosszabb időtáv népszerűsége jelentősen megugrott. Továbbra is az 1-3 éves időtáv a legnépszerűbb, ugyanakkor a 4-5 éves, vagy annál is hosszabb befektetési időszak is egyre vonzóbb” - tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. „Ez azt jelenti, hogy a tbsz számlák indulásakor kitűzött célt, azaz, hogy a lakosság elmozduljon a hosszabb távú befektetések irányába, sikerült elérni” - hangsúlyozta ki a szakember.

“A hosszabb időtávon gondolkodást továbbra is támogatja a tartós befektetési számla (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz), mivel jövőre is érvényben maradnak az ezekre igénybe vehető adókedvezmények. Ugyanakkor a szükségszerűsége is egyre nyilvánvalóbb, mivel évtizedes távlatban előrenézve - tehát a mostani aktív dolgozói réteg számára - a kezdő nyugdíj aránya az utolsó fizetéshez képest radikálisan le fog csökkenni, így az öngondoskodás jelentősége igencsak felértékelődik” - mondta el Zobor Zsuzsanna. 

a K&H befektetői felmérésről

A K&H az országos befektetői klub rendezvénysorozat alkalmával több mint 2000 prémium - azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkezdő - magánbefektetőt kérdezett meg befektetési szokásairól és szándékairól. A felmérés országosan 29 helyszínen zajlott, és 2154 megtakarító vett benne részt.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon: 1 175 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 028 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 147 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu