A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő pécsi középdöntőjén közel száz dél-magyarországi diák mérte össze pénzügyi ismereteit

A forduló továbbjutói már a budapesti döntőre készülhetnek

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a K&H Csoport Vigyázz, Kész, Pénz! elnevezésű országos pénzügyi vetélkedőjét általános iskolások számára. Április 20-án a regionális középdöntők következő állomása a kultúra városában, Pécsett zajlott, ahol Baranya, Tolna és Somogy megye 94 diákja mérkőzött meg korosztályonként 5 csapatban. A középdöntősök igen felkészülten érkeztek a versenyre.

A regionális fordulókhoz érkezve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő egyre fokozódó izgalmak között telik. A jelenleg zajló középdöntős szakaszban az ország 8 különböző pontján mérik össze pénzügyi tudásukat általános iskolás diákok, akik közül korosztályonként, régiónként egy-egy csapat juthat tovább az országos döntőbe. A Baranya, Tolna és Somogy megyékből továbbjutó 20 csapat feszült figyelemmel küzdötte végig a pécsi középdöntőt. Idén a számolási feladatokon túl a szövegértési, pénzügyi terminológiai tudás és a következetes gondolkodtatás volt középpontban.

A pécsi középdöntőre 17 iskolából érkeztek szerte Baranya, Tolna és Somogy megyékből. Az eredmények pedig így alakultak a nap végén:

  • 1-2. osztályosok korcsoportjában a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI Fabatkák nevű csapata bizonyult a legjobbnak,
  • 3-4. osztályosoknál a Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tökéletes Négyese győzedelmeskedett,
  • 5-6. osztályosok kategóriájában a Palonai Magyar Bálint Általános Iskola színiben az Aranyásók csapata került ki győztesen,
  • 7-8. osztályosok közül pedig a Sztárai Mihály Általános Iskola, Óvoda és AMI a Make Happy Bank! csapata vehette át a középdöntős jutalmat.

„Először vettünk részt a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőjén és  állíthatom, hogy kifejezetten nagy élmény volt minden fordulón megmérettetni magunkat. Most, hogy csapatunk továbbjutott a területi fordulóból is, előttünk a budapesti döntő, amit szintén hatalmas izgalommal várunk, nem csak a gyermekek, de én magam is pedagógusként. Az eddigi fordulókra való felkészülés során igyekeztünk minél több pénzügyi fogalmat átismételni a gyerekekkel, illetve szituációs játékokkal gyakoroltunk a versenyre. Kifejezetten fontosnak tartom, hogy a gyerekek már fiatal korban, minél hamarabb megismerkedjenek olyan pénzügyi kifejezésekkel, mint a kamat, a hitel, vagy a kölcsön, illetve hogy megtanulják a bankkártyahasználat alapjait egyebek közt. Így a későbbiekben a mindennapi pénzhasználat során ezektől nem ijednek majd meg, hanem magabiztosan dönthetnek adott pénzügyi kérdésekben. Nem utolsó sorban a takarékosságra nevelést is érdemes már az általános iskolás évek elején elkezdeni. Ebben mindenképp előremutatónak gondolom a K&H Csoport vetélkedőjét. Már most készülünk a következő fordulóra, és minden bizonnyal jövőre is nevezünk.” – mesélte a pécsi középdöntő után Szappanosné Osváth Katalin, a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fabatkák nevű csapatának felkészítő tanára, akik a középdöntő fordulóján első helyezést értek el az 1-2.-os korosztályban.

A diákok teljesítményét szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak: 

  • Szabóné Simon Marianna, a K&H Bank pécsi fiókigazgatója, a zsűri elnöke, 
  • Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerületének igazgatója, valamint
  • Mohácsi Bernadett, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának PhD hallgatója.

A vetélkedőn megkérdeztük Szabóné Simon Mariannát, a K&H Bank pécsi fiókigazgatóját, a Vigyázz, Kész, Pénz! zsűrijének elnökét, ő hogyan látja, a verseny mennyiben tud előremutató lenni a jövő generációjának oktatásában: „Általános iskolai szinten a pénzügyi ismeretek nem képezik a tananyag részét, így azt gondolom, a vetélkedő ismeretanyagának, feladatainak egyértelműen van létjogosultsága a fiatalok oktatásában. Ideértve a matematikai feladványokon túl a pénzügyi lexikális tudást, de vetélkedő során a gyerekek megismerkedhetnek a pénz történetével is, és szélesebb rálátást nyerhetnek arra, hogyan is használjuk a pénzt a való életben. Így például azt is megtanulják, hogyan lehet kiszűrni a hamis pénzeket. Ezt mindenképp hasznosíthatják a későbbi pénzhasználatuk során. A gyakorlati tudás mellett persze erős motivációs eszköz a díjazás is. A zsűri oldaláról pedig kifejezetten jó látni a lelkesedésüket, és hogy milyen felkészültséggel jönnek a versenyre.”

 

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedő évről évre nagy számban vonzza a diákokat, iskolákat. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy az idei évben összesen 289 település 443 iskolájából 1644 csapat jelentkezett a versenyre, akik közül most országszerte összesen 160 csapat vehet részt a középdöntőben. Az országos döntő júniusban Budapesten rendezik meg a K&H Bank székházában.

a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2017-ben immár 6817 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a  K&H  Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 533 településről 992 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 30.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.  A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2016. év végén: 

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárd forint

 

K&H Biztosító 2016. év végén: 

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9181
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu