a gondatlan közös képviselő milliós károkat okozhat a társasháznak

mire figyeljünk egy társasház biztosításakor?

Egy társasház biztosításakor a lakók általában igyekeznek egy legolcsóbb alapszolgáltatást választani, pedig ha baj történik, biztosítás esetén jelentős költségeket vállal át a biztosító. A lakók ugyanakkor nem mindig vannak azzal tisztában, mire terjed ki pontosan a társasház szerződése. A K&H Biztosító szakértője ezzel kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A társasházak felújítása, hibák, károk kijavítása gyakran okoz konfliktust a lakók között, vita tárgya szokott lenni, hogy mit kell a társasház pénzéből fizetni és mire kell a lakástulajdonosoknak költeni. Mit fedez a ház biztosítása és mit nem? Kinek kell fizetnie, ha az egyik szomszéd lakásában keletkezett csőtörés miatt beázik az alatta lakó? Sokan nincsenek tisztában azzal, mire nyújt fedezetet a ház biztosítása, és sokan nem ismerik azokat a kiegészítő biztosítási lehetőségeket sem, amely révén kár esetén jelentős költségektől mentesülhet a ház.

A társasházi biztosítás együtt biztosítja a tulajdonosok közös ingatlan vagyonát, így akkor is biztosított a közös tulajdonba tartozó épületrész, építmény vagy melléképület, ha az egyes tulajdonosok nem rendelkeznek önálló lakásbiztosítással. Biztosítható a társasház tulajdonában lévő, közös ingatlan mellett a közös tulajdonban lévő ingóságok is. Már az alapbiztosítások is fedezetet nyújtanak az elemi káreseményekre, mint a tűzkár, viharkár vagy a földrengés okozta károk, emellett vonatkozik üvegtörés károkra, valamint épülethasználói felelősségbiztosítást is tartalmaz.

Ha például az egyik lakásban keletkezett csőtörés vagy a tetőszerkezet megrongálódása miatt a lentebb lakó lakása beázik, az ingatlanban keletkező károkat a társasház biztosítása fedezi. Ráadásul egyszerűbb és gyorsabb a kárrendezés, mivel csak egy biztosító rendezi. Az épülethasználói felelősségbiztosítás pedig azolyan esetekre vonatkozik, amikor a társasház hibájából keletkezik másnak kára, például a tetőről lezúduló hó, egy letört faág vagy az ablakpárkányról leeső virágláda összetör egy autót vagy egy járókelő eltöri a lábát a ház előtt sétálva, mert csúszott a járda, akár jég, akár kiömlő folyadék miatt.

Az alapbiztosítások általában nem vonatkoznak például a betöréses lopás és rablás károkra vagy a rongálás okozta károkra, érdemes ugyanakkor kiegészítő biztosítást kötni például a közös tárolóban letett kerékpárokra vagy a ház fűnyírójára. Szintén kiegészítő biztosítás szükséges ahhoz, hogy ne a társasháznak kelljen saját költségére eltüntetnie a falról a graffitiket.

Nem szeretünk ugyan a rosszra gondolni, de sosem árt az óvatosság: elég egy nagyobb csőtörés, egy elromlott kazán okozta gázrobbanás, egy égő cigaretta okozta tűzvész, és több család élete során felhalmozott értéke vész oda.

Elég egy rossz lépés a közös képviselő részéről, és ha gondatlanul járt el, jelentős károkat okozhat egy ház lakóközösségének. Erre is létezik ugyanakkor kiegészítő biztosítás, a társasházi közös képviselők, társasházkezelők, vagy lakásszövetkezeti tisztségviselők tevékenységére felelősségbiztosítás köthető.

A társasházi biztosítás révén biztosíthatók például a felvonók is, amelyek az egyéni lakásbiztosításokban általában nem biztosíthatóak.

„Nem érdemes a társasház biztosításán spórolni, ugyanis ha jelentős kár keletkezik az épületben, biztosítás híján azt a lakóknak kell kifizetni. Ez általában vitákat szül egy lakóközösségben, hiszen az eltérő anyagi helyzetben lévő lakók közül nem mindenki tud vagy hajlandó a házra nagyobb összegeket költeni. Ha azonban megfelelő biztosítással rendelkezik a ház, az egyes lakásokra kötendő saját lakásbiztosítás összege  is sokkal kedvezőbb” – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A tavalyi évben társasház biztosítás alapján rendezett károk több, mint felét a vezetéktörés és az abból adódó leázás miatt keletkező károk tették ki. Gyakori volt emellett még a felső szinti lakások tetőbeázás kára, de térítettünk a megrongált bejáratokra, lépcsőházakra is.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 215 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2462 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 20,5 milliárd forint

K&H Biztosító 
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu