a Fed várható lépése miatt óvatosan a kötvényekkel!

K&H trendmonitor 2013 Q4 befektetési ajánlás

Az utolsó negyedévben a Fed likviditáscsökkenés időzítése fogja meghatározni a piacokat. A kötvénypiacokat és a feltörekvő piacokat ezért érdemes óvatosan kezelni, és helyettük inkább a pénzpiaci befektetéseket javasoljuk. A részvénypiacok átmeneti visszaesése pedig jó alkalom lehet a vásárlásra. A K&H Alapkezelő befektetési tanácsai a negyedik negyedévre vonatkozóan.

tőzsde
A gazdasági alapfolyamatok jó irányba haladnak, a legnagyobb gazdasági régiók mindegyikénél a javulás jelei tapasztalhatóak, ezért továbbra is látunk fantáziát a részvényekben. A jegybankok ösztönző politikája miatt azonban eddig úgy emelkedtek a részvények, hogy a gyenge növekedési kilátások miatt a profitvárakozások csökkentek, az értékpapírok értékeltsége ezért magas, viszonylag drágák. A jegybankok várható fokozatos háttérbe szorulásával a piacok leszakadnak az őket eddig tápláló köldökzsinórról, és visszatér a régi rend, azaz a gazdasági fundamentumok alakulása fogja meghatározni a piacok mozgását. Ez azt jelenti, hogy a növekedési kilátások javulásával a profitvárakozások is emelkedni fognak, ami egyértelműen a részvényárfolyamok növekedését vonja majd magával. Érdemes tehát a szemünket a tőzsdéken tartani, ugyanakkor a részvényvásárlás időzítése egyelőre még kérdéses. A kedvező növekedési kilátások jó alapot biztosíthatnak a tőzsdék további növekedéséhez, a pénznyomtatás visszafogása azonban rövidtávon kedvezőtlen hangulatot generálhat, ezért azt javasoljuk, hogy a részvénypiac átmeneti visszaeséseit vásárlási lehetőségként használjuk ki.
A magyar tőzsdével kapcsolatban továbbra sem vagyunk optimisták, mivel a mérsékelt növekedési kilátások miatt a vállalati szektor profitvárakozásai továbbra is visszafogottak. 

devizapiac
A Fed likviditáscsökkentése miatt a piaci várakozások a dollár erősödését feltételezik. Mi azonban ezzel nem értünk egyet, mivel az amerikai jegybank várható lépése nem tekinthető valódi szigorításnak, ami az amerikai dollár erősödését vonná magával. Egyelőre csupán arról van szó, hogy kisebb mértékben növeli a piacra kihelyezett pénzmennyiséget. Az amerikai dollár árfolyamának emelkedése ellen szól az is, hogy az amerikai gazdaságnak jelenleg nem érdeke az erős deviza, mivel az kedvezőtlenül hatna a növekedési folyamatokra. Ezzel szemben az európai bankrendszer folyamatosan fizeti vissza a korábban kihelyezett 3 éves jegybanki forrásokat, így az Európai Központi Bank mérlegfőösszege csökken, a piacon lévő euró mennyiség zsugorodik, ami a közös deviza erősödését vetíti előre.  
A forint esetében a közeledő Fed lépés miatt a jelenlegi szintekhez képest gyengébb árfolyamra számítunk, mivel a likviditáscsökkentés elsősorban a feltörekvő eszközök iránti keresletet fogja leginkább csökkenteni. A közeljövőben így az euró/forint árfolyam várhatóan a 300 feletti szintre kerül.  

kötvénypiac
A magyar gazdaság idén kilábalt a recesszióból, jövőre pedig már egy érzékelhető GDP növekedés várható, amit az eurózóna növekedésének gyorsulása és az MNB hitelprogramjai is támogatnak. A tempósabb növekedéssel együtt az eddigi nyomott infláció gyorsulása várható, miközben az amerikai pénznyomda lassulásával a nemzetközi környezet is kedvezőtlenebbre fordulhat. Így az MNB várhatóan idén befejezi kamatcsökkentési ciklusát, jövő évben pedig a kamatemelést is valószínűnek tartjuk. A hazai kötvényekkel szemben ezért óvatosságot javaslunk, mivel a külső környezet romlása könnyen hozamemelkedést okozhat, elsősorban a rövid távú kötvények esetében.

portfólió-építési javaslatok 
-    a részvények semleges súlyon tartása:
o    A középtávú növekedési kilátásokat kedvezőnek ítéljük ugyan, de rövid távon több olyan kockázatot látunk, amely elbizonytalaníthatja a piaci hangulatot (Fed pénznyomtatási politikájának vége, amerikai költségvetési viták). Ezekre a kockázatokra tekintettel a részvények semleges súlyra való visszaállítását javasoljuk minden portfólióban a korábbi túlsúlyozásról.
o    A részvényeken belül a fejlett részvényalapokat javasoljuk vételre, mivel itt javultak leginkább a növekedési kilátások az elmúlt időszakban.
-    a tőke- és hozamvédett alapok semleges súlyozása: 
o    A tőke- és hozamvédett alapok kedvező lehetőséget jelentenek a pozitív középtávú piaci kilátások kihasználására, védett formában.
-    a hazai kötvények alulsúlyozásának fenntartása
o    A magyar gazdaság külső eladósodottsága, így sérülékenysége továbbra is magas a régióban. A nemzetközi hangulat elbizonytalanodása ezért a kötvényhozamok emelkedésével fenyeget.
-    deviza eszközök felülsúlyozása a forint eszközökkel szemben
o    A Fed kezdődő irányváltása a forintot is gyengítheti a deviza eszközökkel szemben.
-    pénzpiaci eszközök túlsúlyozása javasolt:
o    Az MNB kamatvágási ciklusa nyomán jelentősen csökkent a pénzpiaci befektetésekkel elérhető hozam, ugyanakkor rövid távon vonzóbb alternatíva hiányában ezt a defenzív eszközosztályt javasoljuk túlsúlyozásra. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 228 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 224 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2570 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2013. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  829 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  128 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 699 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,7 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 118,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 30-221-3611, 350 7390
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu, sajto@kh.hu
  • www.kh.hu