9 milliós, vidéki ingatlanokra felvett hiteleknél a legnépszerűbb az árfolyamrögzítés

március 29-ig lehet csatlakozni a rendszerhez

A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a devizahitelesek március 29-ig választhatják az árfolyamrögzítés rendszerébe való átlépést. A K&H-nál eddig 17000 ügyfél élt ezzel a könnyítési lehetőséggel.

Azoknak az ügyfeleknek, akik lakóingatlan fedezete mellett nyújtott devizakölcsönnel rendelkeznek, tavaly április óta lehetőségük van arra, hogy törlesztőrészleteiket egy gyűjtőszámlán, törvényben rögzített árfolyamon fizessék meg. Az ún. árfolyamrögzítés rendszerébe a belépést az ügyfélnek kell kérnie, és ezt a jelenleg érvényben lévő szabályozások értelmében még március 29-ig tehetik meg. Az adós az árfolyamrögzítés alatt saját erőből fizeti a rögzített árfolyam szerint megállapított törlesztőösszeget. Az azt meghaladó törlesztési kötelezettségét abból a kölcsönből fedezi, melyet a gyűjtőszámla-hitel terhére folyósítanak számára. 

A K&H Bank 2013. február közepéig mintegy 17.000 ügyfelével kötötte meg az árfolyamrögzítési rendszerhez csatlakozásról a szerződést. Az ügyletek fele lakáshitel, fele pedig szabad felhasználású jelzáloghitel. A lakáshiteleknél az „átlagos” csatlakozó ügyfélnek 9 millió forintos hitele van, és a 15-25 éves futamidőnek körülbelül egyharmadánál jár. A csatlakott lakáshitelesek ingatlanjai harmadrészt Budapesten vagy valamelyik megyei jogú városban találhatók” – ismertette dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Az ügyfelek március 29-ig írásban jelezhetik szándékukat, hogy élni szeretnének az árfolyamrögzítés lehetőségével. Maga az igénylés nem bonyolult folyamat, személyes okmányokra – személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya – és a kitöltött igénylőlapra van szükség. Annak azonban érdemes utánanézni, hogy a hitelügyletben történt korábbi változásokat – például a kezes személye, a fedezettel kapcsolatos bármilyen változás – bejelentették-e, mert ezek szükségesek lesznek a szerződés megkötéséhez. Ha az ingatlanra időközben végrehajtást jegyeztek be, vagy 90 napot meghaladó fizetési késedelemben van az ügyfél, a szerződést nem kötheti meg a bank” – hívja fel a figyelmet Nagy Ferenc. a K&H Bank lakossági hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztályának vezetője

A közszférában dolgozók kamattámogatást igényelhetnek a devizakölcsönükhöz tartozó gyűjtőszámlahitel kamatainak megfizetéséhez, ezért esetükben szélesebb az igényléshez benyújtandó dokumentumok köre. Erről érdemes előzőleg érdeklődniük a kölcsönt nyújtó banknál.
A folyamat következő lépése az igénylés jóváhagyása, a K&H Banknál az igényléstől a jóváhagyásig átlagosan három hét telik el. Ezt követően a Bank és az ügyfél egy szerződésmódosítást ír alá, ennek időpontjától számított második törlesztési esedékesség napja lesz a rögzített árfolyam alkalmazásának kezdő időpontja. Így az első rögzített árfolyamú törlesztőrészletet az igényléstől számított 2-2,5 hónap múlva fizeti az ügyfél, attól függően, mikorra esik a törlesztőrészlet esedékessége.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 144 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 215 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2462 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 20,5 milliárd forint

K&H Biztosító 
2012. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

Lesti Mónika
  • monika.lesti@kh.hu
  • +36 1 328 9181
  • www.kh.hu