2017 a kihívás éve lesz a befektetőknek

2017 igazán izgalmas lesz a befektetők számára, mivel az alacsony kamatkörnyezetben egyre nagyobb inflációs nyomással kell számolni. Aki hozamot akar elérni, annak kétszer meg kell majd néznie, milyen piacra fektet be, de nem kevésbé lesz fontos a megtakarítási forma sem, hiszen az adókedvezmények és adójóváírások egyre meghatározóbbak – hangzott el a jövő évre vonatkozóan a K&H Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján.

Brexiten innen, Trumpon túl
Ha valamit az idei évből megtanulhattunk, az az, hogy egy-egy olyan hirtelen jött sokk, amit a brit népszavazás vagy Trump elnökké választása okozott, átmenetileg ugyan nagy árfolyammozgásokat okoz a piacokon, a befektetők azonban hamar túllépnek a negatív hatásokon, és a kockázatok helyett inkább a pozitív üzenetekre koncentrálnak. Sokkal tartósabb ellenben az a hatás, amelyet az alacsony kamatkörnyezet jelent, hiszen ennek eredményeként a befektetőknek a korábbi kétszámjegyű hozamok után két lehetőségük marad: vagy maradnak a nullához közeli hozamoknál, vagy elmozdulnak a kockázatosabb, azaz nagyobb árfolyammozgással járó megoldások felé. Ha a magyar befektetési eszközöket nézzük, ez a dilemma igencsak jól látható, hiszen 2016-ban – az előző évhez hasonlóan – a hazai részvényekkel lehetett a legjobban keresni, mintegy 26%-os hozamot realizáltak, a hosszú futamidejű kötvényalapok több mint 5%-os hozamot nyújtottak, miközben egy átlagos betétlekötéssel már csak fél százalék körüli hozam érhető el.

 „Az IMF előrejelzése alapján a világgazdaság bővülése jövőre 3,4%-ra gyorsulhat, miközben továbbra is számítani lehet a jegybankok támogató politikájára. 2017-ben így az infláció lesz az, ami kihívás elé állítja a jegybankokat és a befektetőket, hiszen az idei 0% körüli értékhez képest év elejére globálisan 1-2%-ra gyorsul a fogyasztói árak emelkedése” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a cég szerda délelőtti sajtóbeszélgetésén.  A jegybankok egyelőre eltérően reagálnak az inflációs nyomásra: az EKB decemberben várhatóan meghosszabbítja a 2017. márciusban kifutó kötvény-vásárlási programját, míg a Fed a decemberi emelést követően jövőre 1-2 kamatemelést hajt majd végre. 

„A befektetők részéről eközben azt látjuk, hogy az alacsony kamatkörnyezetben egyrészt felértékelődik a befektetési szakemberek által nyújtott szolgáltatás jelentősége, másrészt határozottan erősödik a hosszú távú szemlélet. Ez utóbbit jól mutatja, hogy a 2010-es berobbanás óta stabil szerepe van a befektetők körében a tartós befektetési számlának (TBSZ): jelenleg minden negyedik befektető tart rá igényt. Ennek köszönhetően idén októberig több mint 5000 K&H TBSZ-t nyitottak, amelyeken közel 20 milliárd forintot helyeztek el. Tekintve azonban, hogy tavaly a TBSZ-ek 55%-át az utolsó negyedévben nyitották, a dömping még egyértelműen hátravan” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna. 

„A tartós befektetési számlák iránti keresletet csak fokozhatja a jövő évben várható gyorsuló infláció, hiszen az öt év után elérhető 15%-os kamatadó-mentesség már a hozamra is látványos hatással van. Szerencsésnek tartjuk ezért azt a napokban bejelentett, TBSZ-re vonatkozó változtatást, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy nemcsak a harmadik évnél, hanem az ötödik évnél is – tehát amikor már érvénybe lép a kamatadó-mentesség – lehetőség van arra, hogy pénzük egy részét kivegyék, miközben a kamatadó-mentesség sem vész el. Emellett az is ösztönzően hathat jövőre a befektetési piacra, hogy 2017-től kezdődően a megtakarítások adózása is változik, ugyanis 2017-től már nem terheli azokat a 6 százalékos EHO” – mondta el a befektetési szakember. 

további aktuális tőkepiaci hírek és befektetési tippek: http://trendmonitor.hu/

A K&H Csoport
Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. szeptember 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 800 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint (ebből 2015-ben 55 milliárd forint) adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.


Főbb adataink:

K&H Bank
2016 III. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 255 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 625 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 33,4 milliárd forint 

K&H Alapkezelő 2016. III. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 1 031 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 873 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 158 milliárd forint

K&H Biztosító 2016 III. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,87 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 155,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,26 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,22 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9850
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu