2015 piaci meglepetései

„A befektetők mindig azt figyelik, mire lehet leginkább számítani. A gazdaság és a tőkepiacok azonban soha nem egy előre megírt forgatókönyv alapján működnek. A K&H alapkezelője ezért összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyeknek csupán csekély esélyük van, hogy bekövetkeznek, hatásuk azonban igen jelentős lehet. Érdemes tehát ezeken is rajta tartani a szemünket a jövő évben, a megtakarításoknál pedig portfólió-építéssel csökkenteni a kockázatokat!

1.    Az MNB 1%-ra vágja az alapkamatot. 
A többletes folyó fizetési mérleg miatt a forintkereslet stabil lesz, ami miatt a hazai fizetőeszköz jelentősen erősödik. Ennek megállítására az MNB jelentős kamatcsökkentésről dönthet. 

bekövetkezési esély: 10%

2.    A 10 éves kötvényhozam 3% alá kerül. 
2015-ben is folytatódik a hozamvadászat, a hazai papírok pedig még mindig vonzóak a fejlett kötvényhozamokhoz képest, ezért a befektetők továbbra is előszeretettel vásárolnak magyar államkötvényeket, ami egészen 3%-ig letolhatja a most 3,6-3,7% körül mozgó hosszú távú kötvényhozamokat.  

bekövetkezési esély: 30%

3.    Magyarország visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába.
Az évek óta 3% alatt tartott költségvetési hiány és a stabil államadósság pálya mellett az ország adósságprofilja javul, ezért a hitelminősítők felminősítik Magyarországot, és a jelenlegi, befektetésre nem ajánlott kategóriából visszakerülünk a befektetésre ajánlottak közé. 

bekövetkezési esély: 25%

4.    A Richter Gedeon Nyrt.-re felvásárlási ajánlat érkezik. 
2014-ben a legnagyobb felvásárlási tranzakciók a gyógyszeriparban történtek. A Richternél most folyamatban lévő originális készítmények miatt a cég jó célpont lehet az iparági befektetők számára a felvásárlásra, miközben az orosz-ukrán válság miatt jelenleg kifejezetten nyomott a cég részvényeinek árfolyama.

bekövetkezési esély: 5%

5.    Az euró/dollár eléri a paritást. 
Folytatódik az eddigi trend, a két jegybank ellentétes monetáris politikája. Míg a tengerentúlon kamatemelésre készülnek, és folyamatos a gazdasági növekedés, addig az öreg kontinensen felerősödnek a recessziós és deflációs félelmek, amelyek elkerülésére az Európai Központi Bank mennyiségi lazításba kezd. Ezek eredményeként oly mértékben megerősödik az amerikai dollár az euróval szemben, hogy a jelenlegi 1,23 körüli szintről eléri az 1,0-es szintet. 

bekövetkezési esély: 10% 

6. A Fed csak 2016-ban emel kamatot. 
A mostani várakozások 2015-re teszik a kamatemelést, ugyanakkor a jegybank semmiképpen nem akarja kockáztatni a törékeny gazdasági növekedést, és nem akarja elrontani a kedvező befektetői klímát, ezért az amerikai jegybank tovább tolja a kamatemelést - akár a kommunikációval, akár egy újabb, eddig el nem ért gazdasági mutatóhoz kötve az emelést. 

bekövetkezési esély: 20% 

7.    100 dollárig visszaerősödik a Brent olaj hordónkénti ára. 
Miután idén gyakorlatilag megfeleződött a kőolaj világpiaci ára, ilyen ár mellett már sok termelőnek nem éri meg a kitermelés, ezért csökken a kínálat és olajkészletek. Emellett az alacsonyabb ár miatt fokozódik a kereslet az ipar és a lakosság részéről is. Mindkét folyamat az olajár újbóli emelkedésére hat, amely így újra megközelítheti a 2014 év elején elért szintet. 

bekövetkezési esély: 10% 

8.    A feltörekvő piacok felülteljesítik a fejlett részvénypiacokat. 
A feltörekvő piacok gazdaságpolitikai kihívásokkal néznek szembe, ezért évek óta lemaradók a részvénypiaci raliban. A rali szélesedésével az eddigi lemaradókat újra felkaphatják a befektetők, így 5 év után ismét fordulhat a trend, és a feltörekvő részvénypiacok növekedése túlteljesítheti a fejlettekét. 

bekövetkezési esély: 20%  

9.    Összeomlik a japán gazdasági kísérlet. 
A japán jegybank hiába pörgeti fel eszközvásárlási programját, nem sikerül növekedési pályára állítani a japán gazdaságot és felpörgetni az inflációt. Ezzel az ország GDP-arányos adóssága fenntarthatatlanná válik.   

bekövetkezési esély: 1% 

9+1. Magyarország nem jut ki a 2016-os foci Eb-re.
A felfokozott várakozások és a könnyített rendszer ellenére az új szövetségi kapitánnyal sem sikerül kijutni a franciaországi Európa-bajnokságra. 

bekövetkezési esély: 25%  

 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 
A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 
K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu