2014 a választások éve

„2014 a választások éve sok más feltörekvő országban is. A választások okozta politikai bizonytalanság pedig újabb lendületet adhat a feltörekvő piacokon több hónapja jellemző negatív hangulatnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kellene felejteni a feltörekvő eszközöket, hanem inkább az egyedi befektetési sztorikat, lehetőségeket kell kiaknázni” - tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

2014 a választások éve a feltörekvő országok jórészében. Ez azt jelenti, hogy a Fed likviditásszűkítése, majd az orosz-ukrán konfliktus által a feltörekvő piacokon okozott negatív hangulat újabb lendületet kaphat. A választások piacmozgató hatásait jól szemlélteti, ha megnézzük az ún. Törékeny Ötök, azaz India, Indonézia, Brazília, Törökország és Dél-Afrika helyzetét. Ez az öt ország nemcsak méreténél fogva igen meghatározó a feltörekvő országok között, de tipikus példája annak, hogy a szükséges strukturális reformok hiánya mekkora kárt tud okozni akkor, ha a piacokon tőkekiáramlás történik. 

Az elmúlt években a Törékeny Ötök országai gyakorlatilag a Fed gazdaságélénkítése miatt a feltörekvő piacokra áramló pénzből finanszírozták növekedésüket, így ennek megvonása most igen érzékenyen érinti az adott gazdaságokat, és azt a középosztályt, amely a növekedésből leginkább profitált, most viszont fokozatosan csúszik egyre lejjebb. Ez pedig mind jobban ráirányítja a figyelmet a korrupcióra és a gazdaság gyenge teljesítményére, amit a társadalmi feszültségek, tüntetések jól mutatnak. Mindegyik ország esetében az elmúlt hónapokban a tartósan magas külkereskedelmi hiány, és a deviza erőteljes gyengülése rákényszerítette a jegybankokat a kamatemelésre. A jegybanki szigorítás miatt azonban még inkább lecsökken a gazdaság számára elérhető forrás mennyisége, ez pedig azt jelenti, hogy szükségszerűen és súlyosan lelassul a gazdaság. A törékeny helyzetet tovább fokozza, hogy a gazdasági kockázatokon felül a választások miatt most még politikai kockázatokkal is számolni kell. Míg azonban a tapering várható hatását könnyebben be tudták árazni a befektetők, addig a választások kimenetelét nem lehet egyértelműen előre meghatározni. Ez pedig eltántorítja a befektetőket, és inkább a kivárás jellemző. A választások tétje ezért igen jelentős.

lehetséges eredmények és hatásaik

Azokban az országokban (Brazília, Dél-Afrika vagy Törökország), ahol a kormányon lévő erők a várható győzelem miatt biztosnak érzik pozíciójukat, a politikai elit nem törekszik valódi strukturális változások, reformok megvalósítására. Márpedig ez a piac szempontjából egyértelműen negatív üzenet, hiszen azt mutatja, hogy az adott ország nem fog tudni hosszú távon fenntartható növekedési pályára állni. A befektetők elfordulását pedig a devizák folyamatos leértékelődése, valamint a már megtörtént (Brazília), vagy kilátásba helyezett (Dél-Afrika, Törökország, India) leminősítések egyértelműen tükrözik. 

Lényegesen más a helyzet azonban India esetében, ahol májusban várhatóan az eddig kormányzó Kongresszusi Párt helyébe a sokkal inkább befektetőbarát politikát hirdető Nemzeti Demokratikus Szövetség léphet. A piacok láthatóan pozitívak a változással kapcsolatban, és már most kezdik beárazni a politikai változást, és az ezzel várhatóan megújuló gazdaság növekedési potenciálját. 

Felejtsük hát el a feltörekvő piacokat? 

A gazdasági kockázatokat súlyosbító politikai bizonytalanságok miatt mindenképpen érdemes óvatosnak lenni a feltörekvő piaci eszközökkel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a feltörekvő országok befektetési lehetőségeit! Mivel az egyes országok gazdasági irányvonalai és fejlett országokkal való integráltságuk is igen eltérő, így nem a teljes feltörekvő piacot, hanem az egyedi befektetési lehetőségeket kell keresni. „Véleményünk szerint ilyen vonzó befektetési sztori India, ahol a változások reményében egyre kedvezőbbek a gazdasági kilátások, és jó esély van rá, hogy az elmúlt évek 5% körüli GDP növekedése után India újra visszatér a 7-8% körüli növekedési pályára.  India esetében ezért úgy látjuk, hogy egy új kormány, és az ezzel várhatóan megújuló gazdaság növekedési potenciálja kifejezetten érdekessé teszi befektetési szempontból az ázsiai országot a következő években” – hangsúlyozta ki Horváth István.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
2013. december  31-én:
teljes kezelt vagyon:  867,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  120,2 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 746,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu