10-ből 4 fiatal bukja a nyaralást

Elmarad a pihenés a 19-29 éves fiatalok 43 százalékánál, 10-ből 4 fiatal mondta ugyanis, hogy idén nem volt és nem is tervez nyaralni, míg 38 százalék belföldi kikapcsolódást tervez – derült ki a K&H fiatalok jóléti indexének második negyedéves felméréséből. A nyaralási tervek a munkába állás után sem változnak lényegesen: a diákok és az aktív keresők hasonló vakációs tervekről számoltak be. A fiatalok körében a vízparti kikapcsolódás, a túrázás és a bulizás a legnépszerűbb a nyaralás alatt.

A 19-29 éves korosztályból csak minden ötödik fiatal tervez külföldi pihenést az idén. A K&H fiatalok jóléti indexe szerint a fiatalok 43 százaléka pedig egyáltalán nem nyaral, és közel ugyanennyien vannak, akik belföldön pihennének (38 százalék), vagy már túl is vannak idén az itthoni nyaraláson (3 százalék). 

„A nyaralással leginkább a fővárosiak és a megyeszékhelyeken élők számolnak. A kutatás arra is választ ad, hogy a vakációs tervek a munkába állás után sem változnak: a diákok és az aktív dolgozók véleménye között nem volt érdemi különbség” – emelte ki Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági fiókhálózatának igazgatója. A legtöbben 7 napot vagy annál kevesebbet szánnak a pihenésre, a 8-14 napot nyaralók aránya mindössze 28 százalék. 

irány a vízpart!
A megkérdezett fiatalok körében a vízparti nyaralások a legnépszerűbbek, a dobogó másik két fokán a kirándulás és túrázás, valamint a bulizás áll. Utóbbit elsősorban a 26 év alattiak és a diákok említették. A zenei fesztiválok a negyedik helyre csúsztak vissza, a fesztiválokat 21 százalék választotta vakációs célpontnak. A fiatalok 42 százaléka kettesben nyaral a párjával, míg családdal 35 százalék, 2-3 fős baráti társasággal pedig 21 százalék piheni ki a fáradalmakat. 

ingyen szállás, saját szervezésű utazás
Az idén nyaralást tervezők átlagosan 151 ezer forintos költőpénzzel számolnak. A szállást sok esetben ingyen vagy nagyon olcsón oldják meg a fiatalok: 28 százalék nem költ erre semmit. 25 százalékuk ismerősnél vagy rokonnál száll meg, míg a megkérdezettek többsége, 40 százalék a szállodákat, és panziókat, 33 százalék pedig az apartmanokat részesíti előnyben. A lakáshotelek és a couchsurfing mindössze 2 százaléknál jött számításba. Az ifjúsági szállás és hostelek pedig főként a férfiak esetében voltak népszerűek. 

A fiatalok többsége a foglalásokat saját maga intézi személyesen vagy online. Szállást 39 százalék, jegyvásárlást 25 százalék, belépőket 20 százalék, míg fakultatív programot 21 százalék foglal interneten. Személyesen a legtöbben - minden második megkérdezett - a fakultatív programokat intézik. 

„A kutatásból az is kiderül, hogyan fizetnek nyaralás alatt a fiatalok. A válaszokból azt látjuk, hogy a bankkártya-használati szokások a nyaralás alatt sem változnak: 48 százalék ugyanannyit használja a kártyáját mint máskor, 35 százalék kevesebbet, és mindössze 6 százalék mondta, hogy többet használja a kártyáját” – mondta Rajna Gábor.  

K&H fiatalok jóléti indexe
A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H fiatalok jóléti indexe, amely az idei év második negyedében +12 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az index fókusza ezúttal a nyaralás volt.    

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. március 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 880 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

főbb adataink: 

K&H Bank 2016. I. negyedévben:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 234 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 568 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint 

K&H Biztosító 2016. I. negyedévben:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  11,56 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 149,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,16 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,84 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu