a Bank története

A K&H Bank születésnapja egybeesik a magyarországi kétszintű bankrendszer létrejöttével, 1987. január 1-jén kezdte meg működését.

Alapítója a magyar állam és az örökölt ügyfélköréhez tartozó cégek – mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi vállalatok – voltak. Az 1992-ig tartó időszakban a Bank tevékenysége és ügyfélköre bővült, új szolgáltatások indultak, s dinamikusan növekedett a fiókok száma is. Az ország akkori gazdasági helyzetével párhuzamosan jó néhány ügyfél helyzete is romlott, így a minősített hitelállomány jelentősen emelkedett. Emiatt, és a folyamatos növekedés érdekében a bankkonszolidáció során alaptőke-emelésekre, illetve alárendelt kölcsöntőke-juttatásra is sor került, s a megerősödött pénzintézet 1996-ban magába olvasztotta a korábban is tulajdonában álló, lakossági szolgáltatásokra szakosodott leánybankját, az IBUSZ Bankot. Az egyesüléssel univerzális nagybank született, amely egyben az ország második legnagyobb fiókhálózatával is büszkélkedhetett. Ugyanebben az évben csatlakozott a K&H Bank a VISA-hoz és az Europay-hez (ma MasterCard), így megkezdhette az ország egyik legszélesebb bankkártyaválasztékának kialakítását.

A bankprivatizáció első lépéseként, 1997-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – mint pénzügyi befektető – 30 millió amerikai dollár értékű alárendelt kölcsöntőkét nyújtott a Banknak, így erősítve annak tőkehelyzetét. A kiírt tender győztese a belga Kredietbank és az ír Irish Life biztosítótársaság alkotta konzorcium lett, amely előbb a Bank részvényeinek 9,6 százalékát jelentő csomag megvásárlásával szerzett részesedést, majd ezt követően – 60 millió amerikai dollár értékben – tőkeemelést hajtott végre. A tulajdonosi struktúra újabb változását az EBRD által nyújtott alárendelt kölcsöntőke részvénnyé történő konvertálása jelentette. Mindezek hatására a Bank stratégiai befektetői, a Kredietbank és az Irish Life egyaránt 23,1 százalékos, az EBRD pedig 18,2 százalékos tulajdoni hányadot szerzett. A tőkeemelés nyomán nemzetközi normákkal mérve is stabil tartalékokkal, jó tőkeellátottsággal rendelkező Bank jött létre, amely képessé vált a további fejlődésre.

A belga tulajdonos KBC Bank és Biztosítási Csoport 2001-ben egyesítette a Bankot a holland ABN AMRO magyarországi érdekeltségével. Ez az egyesülés kiterjedt a Bankok leányvállalataira is, az Argosz Biztosító (a KBC nem-életbiztosító társasága), a LeasePlan (az ABN AMRO autóflotta-kezelő társasága) és a Mébit Biztosító (az ABN AMRO biztosítója) kivételével.

Az ABN AMRO Bankkal kötött megállapodásnak megfelelően, a KBC élt a tulajdonostársaival kötött opciós szerződéssel, és még az egyesülés előtt, 2001 februárjában – az Irish Life 17,9, valamint az Espirito Santo Asset Administration 7,33 százalékos részvénycsomagjának megszerzésével – 98,51 százalékra növelte részesedését a K&H Bankban. A bankok részvényesei a 2001. április 27-i, párhuzamos éves közgyűléseiken megadták jóváhagyásukat az egyesüléshez. Majd a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Versenyhivatal engedélyezését követően, a Cégbíróság 2001. július 1-jével jegyezte be az egyesült K&H Bankot, melyben a KBC Bank 59 százalékos, az ABN Amro Bank pedig 40 százalékos tulajdonnal rendelkezik.

Az egyesülés eredményeként Magyarország egyik legnagyobb pénzintézete jött létre 1 145 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, amely a vállalati banki üzletágban piacvezető helyet foglalt el, a lakossági ágazatban pedig második volt. Egy évre rá a K&H Bank sikeresen befejezte az egyesülésből még fennmaradt teendőket: elindította az új, egységes számlavezető rendszert a lakossági fiókhálózatban.

A K&H Bank 2002-ben hazánkban elsőként hozott forgalomba mikrochipes bankkártyát, amely a mágnescsíkos kártyáknál sokkal biztonságosabb, és nemcsak tárolja a rajta lévő adatokat, de azok rendszeres módosítására és a személyes azonosításra is lehetőséget nyújt. Mindezek ellenére az esztendő legnagyobb újdonsága a Magyarországon elsőként bevezetett, garantált pénzpiaci alap elindítása volt. A jegyzés után a 3,5 milliárd forintot is meghaladta a K&H fix plusz befektetési alap állománya. Szintén nagy érdeklődés kísérte a K&H fix plusz 2.-t, amely 2003. februárjában került piacra. A két befektetési alap kiemelkedő sikerének következtében a K&H Alapkezelő az alapkezelők piacán a harmadik legnagyobb szereplővé vált. Üzleti tevékenysége évről évre folyamatosan fejlődik, eredményei dinamikusan javulnak.

A KBC Bank jogelődje, a Kredietbank a K&H Bank 1997-es privatizációs tenderének győzteseként lépett be a magyarországi piacra, s a kezdetben 23 százalékos részesedését a KBC Csoport mára 100 százalékra növelte.)