stabil megoldások középtávra

egyéni megtakarítási portfólió legfontosabb és legnagyobb része, amikor az egyes megtakarítási célokhoz keresünk stabil, kiszámítható megoldást 

miért fontos?

Ahány ember, annyi megtakarítási cél: pl. ingatlanvásárlás, építkezés, felújítás, autó, utazás, család, gyermekek taníttatása, jövője, hobbi.  A célokat mindenkinek magának érdemes átgondolnia, hiszen mindenkinek más és más az élethelyzete. A célok rögzítése után a következő lépés az időtáv meghatározása, azaz hogy az egyes célokat mikor szeretnénk megvalósítani. Ez rendkívül nagy időskála lehet, akár a néhány hónapon belül megvalósítandó céloktól a több éves, sőt több évtizedes célokig. Ezért fontos a befektetési döntés során mindig a célnak és az időtávnak megfelelő megtakarítási eszközt választani. Ezen döntés alapján építhető fel a saját biztonsági fokozatnak megfelelő portfólió.


milyen kritériumoknak feleljenek meg a megtakarítási eszközök, amelyek erre a célra alkalmasak?

Azért gyűjtünk egy-egy célra, hogy az meg is valósuljon, ezért ezektől a megtakarításoktól az várjuk, hogy:

  • az ajánlott időtávon nyújtson biztonságot
  • a biztonsági fokozatunknak megfelelő hozamelvárást nyújtson
  • rendszeresen is lehessen vásárolni, így gyűjtve a vagyont az egyes célokhoz

mire érdemes figyelned?

Elmondható, hogy sok esetben egy-egy megtakarítási termék tulajdonságai kerülnek a befektetési döntés központjába, pedig pont fordítva kellene gondolkodni! A célokat és időtávokat kell elsődlegesen meghatározni, így ennek tükrében már pontosabban határozható meg az alkalmas megtakarítási eszköz. Hibát úgy tudsz elkövetni, ha rövid célokhoz kockázatos megtakarítást választasz, ekkor ugyanis az árfolyam ingadozása meglepetéseket okozhat. Ugyanakkor a hosszabb távú célokhoz választott nagyon biztonságos eszköz a jövőbeni hozamlehetőségtől foszthat meg.

Tehát a legfontosabb a biztonsági fokozatodnak megfelelő portfólió-építés.Válassz ezekre a célokra a K&H befektetési alapok közül!