ismerd meg a befektetések világát!

 • a portfólió-építésről röviden
 • ismerd meg a befektetési alapokat!
 • mik azok a felelős befektetések?

A portfólió-építés befektetéseinknek a személyes pénzügyi céljainkhoz és kockázatviselési hajlandóságunkhoz igazított, közgazdaságtani alapokon nyugvó kezelését jelenti.

A megfelelő válasz egy, a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően összeállított, jól diverzifikált, nemzetközi eszközöket is tartalmazó, hatékony portfólió lehet. Ha jól választjuk meg a pénzpiaci eszközök, a nemzetközi és hazai kötvények és részvények, illetve az egyéb alternatív eszközök (pl. nyersanyagok) arányát, úgy csak akkora árfolyam-ingadozást vállalunk a teljes portfóliónk szintjén, ami nekünk még komfortos, viszont ehhez az ingadozáshoz a lehető legjobb várható hozamot kapjuk.

A legfontosabb, hogy hozamelvárásunkat a személyes kockázatvállalási képességünkhöz igazítsuk, ehhez válasszunk egy megfelelő portfóliót. Mindig hosszú távon gondolkodjunk befektetéseinkről, és tartsuk magunkat az előre meghatározott befektetési stratégiánkhoz. Mindebben a K&H Bank felkészült tanácsadói segíthetnek neked.

a portfólió-építés három pillére

 • magasabb kockázat – magasabb hozam: ha megfigyeljük az egyes eszközosztályok pl. a részvények, kötvények, pénzpiaci befektetések árfolyammozgását, akkor azt látjuk, hogy ahol magasabb a napi árfolyamok ingadozása (tehát nagyobb az adott eszköz kockázata), ott hosszabb távon magasabb hozam várható
 • a portfólió hatékonyabb az egyedi befektetéseknél: a különböző befektetések csoportja, portfóliója mindig jóval kevésbé kockázatos, mint az egyedi befektetések. Egy különböző típusú eszközökből álló portfólió azonban nem csak kevésbé kockázatos, de hatékonyabb is: ugyanazt a várható hozamot alacsonyabb kockázat (alacsonyabb árfolyam-ingadozás) mellett érhetjük el, mint az egyedi befektetéssekkel.
 • befektetéseinket igazítsuk céljainkhoz és kockázatviselési hajlandóságunkhoz, hiszen elsősorban ez határozza meg, hogy mekkora kockázatot vagyunk képesek elviselni. Ahány élethelyzet, annyi egyedi befektetési megoldás létezik.

a befektetési alap olyan kollektív befektetési forma, ahol:

 • az Alapkezelő előre meghirdeti az alap célját, befektetési politikáját és működési feltételeit
 • a befektetők befektetési jegyek vásárlásával szállhatnak be az Alapba
 • pénzük csatlakozik a többi befektető pénzéhez, és azt az Alapkezelő egységes elvek szerint kezeli
 • a befektetők befektetési jegyeik arányában részesednek az alap vagyonából/hozamából

a befektetési alapok típusai

Nyíltvégű alapok esetében a befektető bármikor megvásárolhatja és visszaválthatja befektetési jegyeit.

A befektetési politika alapján az alábbi fő típusú alapokat különböztetjük meg:

 • pénzpiaci alapok: portfoliójukban elsősorban rövid, pár hónapos futamidejű betétek, éven belül lejáró állampapírok és egyéb pénzpiaci termékek szerepelnek
 • kötvényalapok: állampapírokból és vállalati kötvényekből épülnek fel
 • részvényalapok: elsősorban részvényeket tartalmaznak
 • vegyes alapok: vegyesen tartalmazhatnak állampapírokat, vállalti kötvényeket és részvényeket. Önmagukban is színes portfóliót alkotnak.

Zártvégű alapok esetében az alapnak van lejárata, a futamidő lejártáig a befektetési jegyek nem válthatók vissza, a befektetők a másodlagos piacon (tőzsdén) juthatnak hozzá vagy adhatják el befektetési jegyeiket.

Zártvégű alapokkal a befektetett tőke adott részének védelme mellett, határozott futamidővel, biztonsággal részesedhetünk izgalmas és aktuális befektetési történetekből.

melyek a befektetési alapok legfontosabb előnyei?

hatékonyság
Egy alap több száz, akár több ezer befektető pénzét gyűjti össze. A befektetett összeg kezelése során felmerülő költségek ezért jóval nagyobb pénzösszegre vetítve jelentkeznek, mintha a befektetők külön-külön vásárolnák meg az egyes értékpapírokat és egyéb eszközöket. A méretgazdaságosságból származó előny a befektetők számára magasabb hozamot jelent, mintha egyénileg próbálná megvalósítani a befektetéseit.

sokoldalúság
Az ügyfelek többféle befektetési alap közül választhatnak, amelyek más-más megtakarítási, befektetési célhoz nyújtanak optimális megoldást. Egyes alapok rövid távú megtakarítási célok mellett kedvezőek, mások közép, vagy kifejezetten hosszú távú befektetésként ajánlhatók. A különböző befektetési politikájú befektetési alapokkal kisbefektetők számára csak nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető piacokból, színes befektetési lehetőségekből is részesedhetünk.

szakértő kezelés
A befektetési alap megvásárlásával az ügyfél nemcsak egy értékpapírt vásárol, hanem egy szolgáltatáscsomagot is: a pénzbeli haszon mellett azt a közvetett előnyt is megkapja, hogy az Alapkezelő figyeli a befektetési piacot, keresi ügyfelei számára a legjobb befektetési lehetőséget, elemzi a piaci folyamatokat, időzíti és meghozza a befektetési döntéseket, majd végrehajtja a szükséges tranzakciót.

átlátható, biztonságos működés
Az Alapkezelőtől függetlenül működő Letétkezelő olyan pénzintézet, mely az alapkezelési tevékenységgel kapcsolatban felmerülő értékpapír- és pénzmozgásokat nyilvántartja, és vezeti az alapok értékpapír- és pénzszámláit. A Letétkezelő folyamatosan ellenőrzi, hogy az Alapkezelő a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a Tájékoztatóban rögzített feltételek szerint tevékenykedik-e. A Letétkezelő naponta megállapítja az alap befektetéseinek aktuális piaci értékét. Megállapítja az alap teljes vagyonának adott napi értékét és a befektetési jegyek napi árfolyamát, és ezeket az adatokat közzé teszi.

A felelős befektetések olyan megtakarítások, amelyekkel a pénzed gyarapítása mellett, a társadalmi és környezeti értékek megóvását is segítheted. Ezeken az alapokon keresztül olyan cégek részvényeibe és olyan államok kötvényeibe fektethetsz, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a fenntarthatóságra.

Ez azt jelenti, hogy többek között figyelembe veszik a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítéseket, az emberi és a munkavállalói jogok érvényesülését és a korrupció elleni fellépést. Alapelv, hogy ezek a befektetések nem tartalmazhatják például a szén- és más fosszilis tüzelőanyag-kitermeléssel foglalkozó cégek papírjait, ehelyett inkább a nap- és szélenergia erőműveket előállító cégek részvényeibe fektetnek.

további részletek