adóoptimalizálási lehetőségek

ne csak a konkrét hozamokkal gyarapítsuk megtakarításunkat, hanem az állam által adott támogatással is,  és mindazzal, amit nem szükséges megfizetni

A megtakarítások tudatos kezelésének egyik alapeleme, hogy igyekezzünk pontosan meghatározni megtakarítási céljainkat. Ha ismerjük a megtakarítási célt, akkor ehhez szinte automatikusan időtávokat is rendelhetünk. Ha van időtáv, akkor pedig gondolkodhatunk azon is, hogy ne csak a konkrét hozamokkal gyarapítsuk megtakarításunkat, hanem:

  • mindazzal, amit nem szükséges megfizetni, pl. kamatadó
  • és az állam által adott támogatással

adóoptimalizálás tartós befektetési számlával

A tartós befektetési számla egy speciális értékpapírszámla. Középtávú megtakarítások elhelyezésére ideális lehetőség, ahol három év után adókedvezmény, öt év után teljes kamatadó-mentesség jár. Használatával összesen 15% fizetési teher spórolható meg. Tartós befektetési számlára bármilyen befektetési alap befektetési jegye vásárolható a legbiztonságosabbtól a legkockázatosabbig (a tartós befektetési számláról részletes információkat itt találsz).


kihagyni önsorsrontás – 100 000 forint állami támogatás évente

A nyugdíj-előtakarékossági számla nevéből is adódóan az időskorra történő öngondoskodást segíti. A megfelelő feltételek megléte esetén (pl. legalább tíz éves tartási idő, nyugdíjkorhatár elérése) úgy juthatunk a nyugdíj-előtakarékossági számlán felhalmozott megtakarításunkhoz, hogy nem kell kamatadót fizetnünk.

A nyugdíj-előtakarékossági számlát még előnyösebbé teszi az állam által adott támogatás. Az éves befizetés után az állam a befizetés összegének 20%-át, maximum 100 000 forintot ad a megtakarítónak (ez az összeg a 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetén akár 130 000 forint is lehet). Az állami támogatás kifizetése a nyugdíj-előtakarékossági számlára való átutalással történik, tehát újra-befektethető, és a megtakarítás összegét gyarapítja.

A nyugdíj-előtakarékossági számlán bármely befektetési alap befektetési jegye vásárolható.

Gyakorlati tippeket a nyugdíj-előtakarékossági számlán történő megtakarításhoz itt találsz: