a portfólió építőkövei

szakértői kezelés, átlátható működés és izgalmas befektetési történetek – ismerd meg a befektetési alapokat!

mi is az a befektetési alap?

a befektetési alap olyan kollektív befektetési forma, ahol:

  • az Alapkezelő előre meghirdeti az alap célját, befektetési politikáját és működési feltételeit
  • a befektetők befektetési jegyek vásárlásával szállhatnak be az Alapba
  • pénzük csatlakozik a többi befektető pénzéhez, és azt az Alapkezelő egységes elvek szerint kezeli
  • a befektetők befektetési jegyeik arányában részesednek az alap vagyonából/hozamából

a befektetési alapok típusai

Nyíltvégű alapok esetében a befektető bármikor megvásárolhatja és visszaválthatja befektetési jegyeit.

a befektetési politika alapján az alábbi fő típusú alapokat különböztetjük meg:

  • pénzpiaci alapok: portfoliójukban elsősorban rövid, pár hónapos futamidejű betétek, éven belül lejáró állampapírok és egyéb pénzpiaci termékek szerepelnek
  • kötvényalapok: állampapírokból és vállalati kötvényekből épülnek fel
  • részvényalapok: elsősorban részvényeket tartalmaznak
  • vegyes alapok: vegyesen tartalmazhatnak állampapírokat, vállalti kötvényeket és részvényeket. Önmagukban is színes portfóliót alkotnak.

Zártvégű alapok esetében az alapnak van lejárata, a futamidő lejártáig a befektetési jegyek nem válthatók vissza, a befektetők a másodlagos piacon (tőzsdén) juthatnak hozzá vagy adhatják el befektetési jegyeiket.

Zártvégű alapokkal a befektetett tőke adott részének védelme mellett, határozott futamidővel, biztonsággal részesedhetünk izgalmas és aktuális befektetési történetekből.


melyek a befektetési alapok legfontosabb előnyei?

hatékonyság

Egy alap több száz, akár több ezer befektető pénzét gyűjti össze. A befektetett összeg kezelése során felmerülő költségek ezért jóval nagyobb pénzösszegre vetítve jelentkeznek, mintha a befektetők külön-külön vásárolnák meg az egyes értékpapírokat és egyéb eszközöket. A méretgazdaságosságból származó előny a befektetők számára magasabb hozamot jelent, mintha egyénileg próbálná megvalósítani a befektetéseit.

sokoldalúság

Az ügyfelek többféle befektetési alap közül választhatnak, amelyek más-más megtakarítási, befektetési célhoz nyújtanak optimális megoldást. Egyes alapok rövid távú megtakarítási célok mellett kedvezőek, mások közép, vagy kifejezetten hosszú távú befektetésként ajánlhatók. A különböző befektetési politikájú befektetési alapokkal kisbefektetők számára csak nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető piacokból, színes befektetési lehetőségekből is részesedhetünk.

szakértő kezelés

A befektetési alap megvásárlásával az ügyfél nemcsak egy értékpapírt vásárol, hanem egy szolgáltatáscsomagot is: a pénzbeli haszon mellett azt a közvetett előnyt is megkapja, hogy az Alapkezelő figyeli a befektetési piacot, keresi ügyfelei számára a legjobb befektetési lehetőséget, elemzi a piaci folyamatokat, időzíti és meghozza a befektetési döntéseket, majd végrehajtja a szükséges tranzakciót.

átlátható, biztonságos működés

Az Alapkezelőtől függetlenül működő Letétkezelő olyan pénzintézet, mely az alapkezelési tevékenységgel kapcsolatban felmerülő értékpapír- és pénzmozgásokat nyilvántartja, és vezeti az alapok értékpapír- és pénzszámláit. A Letétkezelő folyamatosan ellenőrzi, hogy az Alapkezelő a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a Tájékoztatóban rögzített feltételek szerint tevékenykedik-e. A Letétkezelő naponta megállapítja az alap befektetéseinek aktuális piaci értékét. Megállapítja az alap teljes vagyonának adott napi értékét és a befektetési jegyek napi árfolyamát, és ezeket az adatokat közzé teszi.