sok kicsi sokra megy

rendszeres megtakarítások a portfólióban

A „sok kicsi sokra megy” mondást talán valamennyien ismerjük. A mai fogyasztói kultúrában azonban úgy tűnik, egyre nehezebb ezt az évezredes bölcsességet megfogadnunk. Sőt, még rá is csodálkozunk szüleinkre, nagyszüleinkre, akik kevesebb jövedelemből is képesek voltak félretenni.

Ha megvizsgáljuk, hogy az ország egyik legnagyobb bankjában, a K&H Bankban hányan takarítanak meg havi rendszerességgel, akkor elég alacsony számot látunk az ügyfelek számához képest. Megtakarításokkal foglalkozó szakemberekként felelősségünknek érezzük, hogy a rendszeres megtakarítások fontosságára, jelentőségére felhívjuk a figyelmet, és ehhez gyakorlati javaslatokat adjunk.


hogyan takarítsak meg rendszeresen?

A rendszeres megtakarítás lehetősége minden bankszámlával rendelkező ügyfél számára adott, ha van valamilyen jövedelme. A lebonyolítást érdemes a bankra bízni.

Elegendő egyszer megbízást adni a K&H Banknak akár személyesen, akár e-bankon keresztül, és ellenkező utasításig a bank folyamatosan levonja számlánkról a megjelölt összeget. Ezt követően utasításunknak megfelelő megtakarítási formába helyezi.

A nyíltvégű befektetési alapokban való megtakarításhoz két utasítást kell adni. Egyikkel utasítjuk a bankot, hogy vonja le a bankszámlánkról a megjelölt összeget és utalja az értékpapírszámlánk pénzszámlájára. A másik utasítás arról szól, hogy melyik befektetési alap befektetési jegyét vásárolja meg a bank a javunkra és helyezze azt értékpapírszámlánkra.

Nyíltvégű befektetési alapokra szóló rendszeres megtakarítási megbízást lehet adni normál értékpapírszámlára és nyugdíj-előtakarékossági számlára egyaránt.


melyek a rendszeres megtakarítás előnyei?

  • havonta kis összeg is félretehető, és havonta kis összegben vásárolhatóak befektetési jegyek
  • befektetési szempontból ez a megoldás ideális: a befektetési szakértők gyakran beszélnek arról, hogy gyakorlatilag lehetetlen megtalálni a piac legalsó pontját, ahol érdemes beszállni. A rendszeres megbízás ebben segít igazán, hogy minden egyes vásárlással külön ponton szállunk be a piacra. Ez teríti a beszállási kockázatunkat, sokkal biztonságosabbá teszi a befektetést.
  • a befektetés hozama is hozamot tud termelni, ezt kamatos kamat-hatásnak hívjuk. Hosszú távon a kamatos kamat hatás révén olyan többletpénzt kaphatunk, amelyért az ujjunkat sem kell megmozdítani (a kamatos kamat-hatás jelentőségéről további részleteket itt találsz: „(Ny)eszes kisebbség”)
  • rendszeresen megtakarítani rövid- és hosszú távú célokra egyaránt lehetséges és érdemes. Lehet rendszeresen megtakarítani például a család egy év múlva történő utazására, de lehet a saját nyugdíjunkra is rendszeresen félretenni
  • egyidejűleg bármennyi rendszeres megtakarítási megbízásunk lehet. Megbízásaink számát azokhoz a célokhoz igazíthatjuk, amelyekre félre akarunk tenni. Különböző rendszeres megbízások különböző nyíltvégű befektetési alapokhoz kapcsolódhatnak céljaink szerint.