szoktál az Európai Gazdasági Térségen belül bankkártyával fizetni POS terminálon vagy weboldalon?

 • hogyan történik az átváltás?
 • milyen árrés kerül alkalmazásra?
 • hogyan tájékozódhatsz minderről?
szoktál az Európai Gazdasági Térségen belül bankkártyával fizetni POS terminálon vagy weboldalon?
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/518 rendelete alapján a kártyakibocsátó bankok kötelesek tájékoztatni a kártyabirtokosokat a pénznemek közötti átváltás esetén alkalmazott díjakról minden olyan esetben, amikor a számla devizanemétől eltérő devizanemben kezdeményezett tranzakciót végeztek.


mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha bankkártyáddal az Európai Gazdasági Térségen belül fizetsz POS terminálon, weboldalon vagy készpénzt veszel fel ATM-ből, akkor tapasztalhatod, hogy bizonyos felületeken lehetőséged van kiválasztani, hogy milyen devizában szeretnél fizetni és hogyan szeretnéd a devizaváltást elszámolni.

erre két lehetőség van:

1. a kártyaelfogadó a te bankszámlád devizanemében a dinamikus pénznemátváltás árfolyamán, más néven DCC-n átváltja az összeget. Ebben az esetben a fizetett összeget az elfogadó, tehát a weboldal vagy üzlet, ahol vásárolsz, a saját árfolyamán átváltja, és ez az összeg fog terhelődni a számládon.

mit érdemes tudni erről?

 • az elfogadónak, tehát a boltnak az elszámolás kiválasztása előtt a fizetési felületen meg kell jelenítenie a DCC választása esetén alkalmazandó díj mértékét
 • bár ebben az esetben a fizetéskor rögtön látod a számla devizanemében a fizetett összeget, ami kényelmes, azonban ebben az összegben már benne van a kártyaelfogadó devizaváltásának a díja is
 • a DCC és a saját bank által alkalmazott árfolyam között jelentős eltérés lehet

2. a vásárlás devizanemében fizetsz, majd a kártyakibocsátó bank árfolyamán (a te K&H kártyád kibocsátója a K&H Bank) kerül elszámolásra a tranzakció. Ebben az esetben a vásárláskor a vásárlás devizanemében látod az összeget, amelyet a kártyatársaságon (VISA-n vagy Mastercardon) keresztül a K&H Bank vált át.

mit érdemes tudni erről?

 • 2021 áprilisától a fenti rendelet értelmében a K&H Banknak tájékoztatnia kell téged a pénznemek között végzett átváltás esetén alkalmazott díjakról ún. árrés formájában, ezért  minden hónap első tranzakcióját követően az alkalmazott díjról SMS-t fogunk küldeni.
 • a Banknak a pénznemátváltás banki díjának mértékét, tehát az árrést százalékos formában, az Európai Központi Bank által kiadott legfrissebb euro devizaárfolyamhoz képest kifejezve kell közölnie

milyen esetekben kapsz SMS-t?

minden hónap első olyan tranzakcióját követően, amikor a számla pénznemétől eltérő, de az Európai Gazdasági Térség valamely pénznemében:

 • készpénzt veszel fel
 • bankkártyáddal fizetsz (akár online)

mit fog tartalmazni az üzenet?

 • azt, hogy melyik kártyával történt a tranzakció,
 • illetve a pénznemátváltás banki díjának mértékét, tehát az árrést százalékos formában, az Európai Központi Bank által kiadott legfrissebb euro devizaárfolyamhoz képest kifejezve

A kártyatársaság és a kártyaelfogadó bank elszámoló pénzneme közötti esetleges váltás díjára a K&H Banknak nincs rálátása, így a tájékoztatás erre nem terjed ki. Erre légy figyelemmel, ha esetleg a kártyatársasági oldalakon ellenőrzöd a teljes váltási árrést.

Az alkalmazott árrésről nemcsak az üzenetből, de a következő weboldalról is folyamatosan tájékozódhatsz: https://www.kh.hu/valuta-deviza-arfolyam

 

gyakran ismételt kérdések

mi történik, ha a vásárláskor elfogadtam a DCC ajánlatot, de utólag meggondolom magam?

Később sajnos módosításra nincs lehetőség. Adott tranzakció esetén már az általad elfogadott verzió kerül alkalmazásra az összeg terhelésekor.

milyen tranzakcióim után kapok üzenetet?

Minden hónapban az első, a számlától eltérő, de EGT tagállam devizanemében történt fizikai, vagy online bankkártyás fizetésről, ATM készpénzfelvételről.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Prémium banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a Privát banki ügyfelek bankszámláira, betéteire, pénztári tranzakcióira, bankkártyáira és befektetéseire vonatkozó hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.