nyersanyag swap ügylet

A nyersanyagok és tömegáruk hektikusan változó árából származó kockázatnak a fedezése nélkülözhetetlen mind a nyersanyagot felhasználók, mind az előállítók számára.


 • előre rögzített vételi/eladási árfolyam
 • védelem a kedvezőtlen irányú árfolyam-elmozdulás ellen
 • költségmentes

 

 

legfontosabb tudnivalók

fedezhető nyersanyagok
energiahordozók, fémek, egyebek (pl. cellulóz, CO2 emisszió, mezőgazdasági termények )
elszámolás
nettó módon, pénzügyileg a hivatalos elszámoló árakkal (EUR, USD, ritkán HUF)
hivatalos referenciaárak
Londoni Fémtőzsde, PLATTS, LBMA

 

 

 

mit jelent a nyersanyag swap ügylet?


Az ügyfél egy előre meghatározott időtartamra (vagy dátumra), egy adott nyersanyag megvételére vagy eladására vonatkozóan fixálja az árat. Az ügylet révén az ügyfél teljes védelmet szerez a kedvezőtlen irányú árfolyam elmozdulás ellen, de nincs részesedése a kedvező irányú elmozdulásból.

 

 

kinek ajánljuk?

 

 

 • aki szeretné fix áron tervezni nyersanyag-kiadásait és -bevételeit
 • deviza- vagy kamatkockázat kezelése is érdekli

nézzünk egy példát!

Ügyfelünk tevékenységéhez folyamatosan gázolajat vásárol, amely havi rendszerességgel körülbelül 1000 tonna. Tényleges fizikai vásárlását leginkább az tükrözi, hogy a fedezését az ULSD 10 ppm Barges Rotterdam FOB indexhez köti. Az aktuális spot ár 550 USD/tonna körül mozog a piacon, a következő 12 hónapra vonatkozó fix ár 599 USD/tonna. Cégünknek a gázolaj áremelkedés ellen kell védenie magát, így megvásárolja ezt a fix árat az elkövetkező 12 hónapra (vagyis 12 kalkulációs periódusra), havi 1000 tonna mennyiségre. Amennyiben a havi elszámolások során a napi változó árak átlaga meghaladja az 599-es fix árat, akkor a Bank kifizeti a cégnek a változó és a fix ár különbségét az adott havi gázolaj mennyiségre vetítve. Ugyanakkor, ha valamelyik hónapban a napi változó árak, melyek napi gyakorisággal kerülnek fixálásra, átlaga alacsonyabb, mint 599 USD/tonna, akkor viszont a cég fizeti meg a Banknak a fix és a változó ár különbségét az adott havi gázolaj mennyiségre vetítve. (A kalkuláció 2009. szeptemberben készült, a piaci paraméterek függvényében folyamatosan változik.)

 

swap ügylet paraméterei a példa alapján
 
névérték
1000 mt/lejárat (mt = metrikus tonna)
összesen 12 000 mt
index
ULSD 10 ppm FOB Barges Rotterdam
futamidő
12 hónap, havi lejáratok
kalkulációs periódusok
lejárati nap = periódus utolsó napja
elszámolási napok
havonta, 5 banki munkanappal a kalkulációs periódus vége után
spot árfolyam
550 USD/mt
fix árfolyam
599 USD/mt (ügyfél fizeti)
változó ár
kalkulációs periódus alatti fixált árak átlaga, a PLATTS által publikált referencia árak alapján (a Bank fizeti)

 

 

 

 

az ügylet előnyei

 

 • biztosan kalkulálható cash-flow
 • közel az összes nyersanyagra vonatkozóan megkötheti
 • a lejárat napja, nyersanyag szükséglete/feleslege, tervei, költségvetése függvényében tetszőlegesen alakíthatjaaz ügylet kockázatai

 

 • az ügyleten vesztesége keletkezhet kedvező irányú nyersanyagár elmozdulások esetén
 • a pozíciót a lejárat napja előtt bármikor lezárhatja, ami nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, az aktuális piaci helyzettől függően
 • egyéb, nem kizárólag az itt ismertetett termék sajátosságaiból fakadó, hanem a pénzügyi piacok általános jellemzőiből adódó kockázatokat a „K&H Treasury piaci kockázatkezelési kézikönyv” (Linkként) 1.2. „Kockázati tényezők” című fejezete tartalmazza

   

   

Kérjük, keresse fel kapcsolattartóját vagy hívja a Piaci igazgatóság üzletkötőit

 

 • Magyarországról: 06 40 200 069
 • külföldről: (36 1) 468 7731 számon
 • fax: 06-1-468-7758
 • írjon e-mail-t: a vallalatiugyfelszolgalat@kh.hu címre

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A termék részletes leírását, illetve a kapcsolódó kockázatokat és a pénzügyi eszköz egyéb feltételeit a K&H Treasury piaci kockázatkezelési kézikönyv, a Termékkatalógus és a K&H Bank Befektetési és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzata tartalmazza, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon."

Az ügylet megkötéséhez Treasury keretszerződés, annak kiegészítése tömegáru fedezéshez szükséges résszel, Treasury limit, valamint érvényes MIFID kérdőív szükséges.

  ©K&H Bank Zrt. Minden jog fenntartva!