kedvező adótörvény-változások

az Országgyűlés által novemberben elfogadott 2010. évre vonatkozó adócsomagból szeretnénk néhány kedvező törvényváltozásra felhívni a cégvezetők- és cégtulajdonosok figyelmét:

  • a negatív társasági adóalap elhatárolásához nem lesz szükség adóhatósági engedélyhez, feltéve, hogy az elhatárolt veszteség a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett. Ez a szabály már a 2009. adóévi elhatárolt veszteségre is alkalmazható.
  • a munkahelyteremtést szolgáló beruházás esetén a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele a korábbi szabályozással ellentétben nem lesz bizonyos mértékű munkahelyteremtéshez kötve. Az adókedvezmény akár már egy új munkahely teremtésével is igényelhető, amennyiben a vállalkozás az adókedvezmény többi feltételének megfelel.
  • a tartós befektetésekre vonatkozó új szabályozás kedvezményes adózásával összhangban a módosítás lehetővé teszi a biztosításokba fektetett összegek kivonásakor elért hozam kedvezményes adózását is. Ha a biztosítási szerződés legalább öt év után szűnik meg, a hozam felét kell adóalapnak tekinteni, ha tíz éven túl szűnik meg, a kivont hozam nem adóalap.
  • a jelenlegi tőzsdei ügyletekhez kapcsolódó kedvező szabályok kiterjednek a tőzsdén kívüli ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre is. Az ügylet tárgya nemcsak értékpapír, hanem más pénzügyi eszköz, deviza és áru is lehet. Az ellenőrzött tőkepiaci ügyleti nyereségek együttes összegéből levonható lesz az adóévben elszámolt ügyleti veszteségek együttes összege, és így a különbözet minősül majd a magánszemély jövedelmének, melyet 25% helyett 20%-os adó fog terhelni. Továbbá adókiegyenlítéssel lehetőség lesz bizonyos esetekben az adóévek közötti veszteségek elszámolására.

 

  ©K&H Bank Zrt. Minden jog fenntartva!