havi első kettő, összesen 150 000 forint ingyenes készpénzfelvétel – a pénzügyi rezsicsökkentés keretében

A pénzügyi rezsicsökkentéssel összefüggésben - 2013. november 22-én - hatályba lépett a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény módosítása. E szerint havonta az első két alkalommal van lehetőség, összesen 150 000 forint összeg határig ingyenes készpénzfelvételre, az ügyfél által előre meghatározott bankszámlájáról (fizetési számlájáról) 2014. február 1-től.

Bankkártyával rendelkező bankszámla esetén az ingyenes készpénzfelvétel bármely belföldi (Magyarországon elhelyezett) bankjegykiadó automatán (ATM) igénybe vehető. Ha a törvénymódosítás hatályba lépését megelőzően nem kapcsolódott bankkártya az ügyfél által meghatározott bankszámlához, 2015. január 1-jéig van lehetőség bankfióki pénztárban ingyenesen készpénz felvételre, azt követően már csak bankkártyával lehet azt igénybe venni. Hitelkeret terhére az ügyfél számlájára érkező munkavégzésre irányuló jogviszonyból származó jövedelme erejéig, de legfeljebb 150 000 forintig teljesíthető az ingyenes készpénzfelvétel.

Azon számlatulajdonosoknak jár a törvényi kedvezmény, akik:

  • betöltötték 16. életévüket,
  • Magyarországi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek,
  • és nyilatkozatot tesznek a kedvezményezett bankszámlát vezető pénzintézetnél.

Számlatulajdonos nyilatkozatban jelölheti meg azt az egy – a választása szerinti- bankszámláját, amely tekintetében a kedvezményt igénybe kívánja venni. A nyilatkozat személyesen írásban a bankfiókban, illetve a számlavezető pénzintézet biztonsági azonosítással ellátott internetes banki rendszerén (Bankunk esetén K&H e-bankon) tehető meg. Új nyilatkozat az előző nyilatkozat lemondását követően adható.

A kedvezmény biztosítása minden hónap 20-áig megtett nyilatkozat alapján - és a törvényi feltételek megléte esetén - a következő hónaptól indul. Nyilatkozatot első alkalommal az ügyfél 2013. december 1-jétől 2014. január 20-áig tehet és a díjmentes készpénzfelvételt pedig 2014. február 1-től veheti igénybe. A számlatulajdonos csak egy, általa kiválasztott bankszámlára vonatkozóan nyilatkozhat, mellyel kapcsolatban a kedvezményt igénybe kívánja venni.

A nyilatkozatok regisztrálására országos központi nyilvántartási rendszer kerül kialakításra 2014. december 31- ig, ahol a nyilatkozó ügyfelek személyes adatai és a kedvezményezett bankszámlaszáma (fizetési számlaszáma) kerül lekérdezhető módon tárolásra.

A K&H számlacsomagjaiban ingyenes készpénzfelvételi lehetőség jelenleg is elérhető, mégpedig összeg határ és nyilatkozat nélkül. Sőt, egyes okos számlacsomagjaink esetén (kényelmi, maximum) kettőnél több ingyenes készpénzfelvételi lehetősséggel továbbra is az ügyfelek rendelkezésére állunk. Bankszámlája mellé folyószámlahitel is igényelhető, melynek terhére is végrehajthatja tranzakciós költség nélküli, havi 2 db készpénzfelvételi lehetőségét.