információk a kamatkockázatról és a kamatrögzítésről

A kamatkockázat mérséklése és a jövőbeni törlesztőrészletek kiszámíthatósága érdekében a Magyar Nemzeti Bank 9/2019. (IV.15.) számú ajánlása (továbbiakban: Ajánlás) alapján szerződésmódosítási lehetőséget biztosítunk az Ajánlás szerint érintett - egyes, változó kamatozású fogyasztói jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező - ügyfeleinknek. Az Ajánlás letölthető a Magyar Nemzeti Bank weboldaláról:

Az alábbiakban az egyes, változó kamatozású fogyasztói jelzáloghitel-szerződéssel rendelkező ügyfeleket érintő, a hitel kamatperiódusának módosítására vonatkozó lehetőséggel kapcsolatos információkat, fontosabb tudnivalóit foglaltuk össze. A változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatára vonatkozó bővebb információt és a szerződések kamatozásának módosítási lehetőségéről tájékoztatást talál a Magyar Nemzeti Bank alábbi weboldalán:

Továbbá figyelmébe ajánljuk az MNB tájékoztatását is a jelzáloghitelek kamatkockázatáról:

Amennyiben Ön a jelzáloghitel-szerződése alapján érintett, annak érdekében, hogy felelős döntést tudjon hozni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbiakban foglalt tájékoztatást!

 • a kamatok változása az Ön számára akár jelentős kockázatot is jelenthet, mert ezeket nem lehet előre kiszámítani: a jövőben ezek nőhetnek és csökkenhetnek is. Ha csökkennek a kamatok, mérséklődik a törlesztőrészlet, ám ha a kamatok nőnek, az Ön által fizetendő törlesztőrészlet is emelkedik. Minél hosszabb ideig rögzített a kamat, az Ön törlesztőrészlete is annál tovább marad változatlan. Ha Önnek hosszú távon fontos a törlesztőrészlet változatlansága, kiszámíthatósága, akkor érdemes megfontolnia, hogy hitele kamatát szerződésmódosítással hosszabb távra rögzítse.
 • bár a hosszabb távra rögzített kamatozású hitelek kamata jellemzően magasabb, cserébe azonban hosszabb időre védelmet nyújtanak a törlesztőrészletek esetleges emelkedése ellen
 • kérjük, vegye figyelembe, hogy egy esetleges kamatemelkedés utáni szerződésmódosításra a fenti tájékoztatásban foglaltaknál valószínűleg csak kedvezőtlenebb feltételekkel lesz lehetősége. Ezért – ha Önnek fontos a törlesztőrészlet hosszú távú változatlansága, kiszámíthatósága – még egy esetleges kamatemelkedést megelőzően érdemes minél hosszabb időszakra fixált kamatozásúra módosítani a hitelszerződést.
 • kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelenlegi szerződése szerinti változó kamat mértéke és törlesztőrészlete a jövőben akár kedvezőbben is alakulhat, mint a szerződésmódosítással elérhető kamat mértéke és törlesztőrészlete
 • ha pénzügyi lehetőségei nem teszik lehetővé a magasabb törlesztőrészlet vállalását, de szeretné a kamatkockázatot csökkenteni, akkor a megfelelő megoldás megtalálása érdekében, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az alább ismertetett elérhetőségeink valamelyikén!

mely hitelügyletek esetében van lehetőség szerződésmódosításra?

 • 2015. február 1. előtt kötött
 • 10 évet meghaladó hátralévő futamidejű
 • változó, vagy legfeljebb egy évre rögzített kamatozású
 • forint jelzáloghitelszerződések esetében
 • amennyiben nincs 90 napot meghaladó fennálló késedelem.

A K&H Bank valamennyi érintett ügyfelének 2019. november 30 előtt ajánlott levélben írásos tájékoztatót küldött, amiben személyre szóló ajánlat is szerepelt, továbbá a tájékoztatást évente megismétli az ügyletek esetében, amelyeknél az Ajánlás szerinti feltételek fennállnak.

Az ajánlás nem vonatkozik

 • az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre
 • a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződésre
 • azon átmeneti időszakra szóló fizetéskönnyítést jelentő konstrukciókra, amelyeknél
  • a fizetéskönnyítési időszak lejárata meghaladja a Tájékoztató levél megküldésének időpontját, továbbá
  • a 15 évet is meghaladó hátralévő futamidejű szerződések esetében a Tájékoztató levél megküldésére vonatkozó 2019. szeptember 30-ai határidőt

szerződésmódosítási kondíciók

A Bank által megküldésre kerülő Tájékoztató levél tartalmazza a választható 5, illetve 10 éves kamatperiódusra vonatkozó kamatkondíciókat. A Tájékoztató levél szerinti kamatkondíciók 30 napig érvényesek, ezt követően a K&H bankfiókokban kollégáink tudnak tájékoztatást adni az aktuális kondíciókról.

A szerződésmódosítást nem kell közjegyzői okiratba foglalni, így közjegyzői díj nem terheli Önt, ugyanakkor a szerződésmódosítás Hirdetmény szerinti díját (összesen 15 000 forint) meg kell fizetni.

hogyan kérheti a szerződése módosítását? – szerződésmódosítás folyamata és elérhetőségeink

Amennyiben érdekli a kamatperiódus módosításának lehetősége vagy további információra lenne szüksége, a +36 1/20/30/70 335 3355 telefonszámon (munkanapokon 8 és 17 óra között) kaphat további tájékoztatást, amin keresztül lehetősége van időpont foglalásra is az Ön által kiválasztott K&H bankfiókba. Természetesen valamennyi K&H bankfiókban kollégáink készséggel állnak rendelkezésre bővebb tájékoztatás vagy a szerződésmódosítás lebonyolítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a szerződésmódosítást valamennyi, a szerződésben jelenleg szereplő kötelezett személynek (adós, adóstárs, kezes, zálogkötelezett) alá kell írnia, ennek érdekében együttesen kell megjelenniük a szerződésmódosítás lebonyolítására kiválasztott K&H bankfiókban. A szerződésmódosítás során szükség lesz a személyazonosító okmányok bemutatására. Javasoljuk, hogy legyen Önnél az eredeti kölcsön- és zálogszerződés, közjegyzői okirat, valamint ezek esetleges módosításáról készült iratok.

A kamatperiódus módosítására vonatkozó szerződésmódosításhoz többek között az alábbi feltételek teljesülése szükséges:

 • a szerződésmódosítás aláírásakor nem lehet hátralékos tartozás. Amennyiben a Bank hátralékos tartozást tart nyilván, azt legkésőbb a szerződésmódosítás aláírásával egyidejűleg rendeznie kell
 • abban az esetben, ha a szerződésben szereplők körében a Banknak be nem jelentett változás következett be, pl. az egyik szereplő elhalálozott, akkor azt a kamatperiódus váltásra vonatkozó szerződésmódosítást megelőzően rendezni szükséges. Csak jogilag rendezett státuszú szerződés esetében van mód a kamatperiódus módosítására.
 • a szerződésben szereplő és így a szerződésmódosítást is aláíró szereplők személyazonosító okmányainak meg kell egyeznie a Bank nyilvántartása szerinti okmányokkal. Amennyiben új igazolvány, lakcímkártya került kiállításra akár érvényességi lejárat, névváltozás vagy új lakcím létesítése okán, úgy a szerződésmódosítást legalább 1 banki munkanappal megelőzően bármely K&H bankfiókban szükséges az érvényes igazolványok bemutatása a banki nyilvántartás aktualizálása érdekében, a Bank csak ebben az esetben tudja a szerződésmódosítást megfelelően előkészíteni az egyeztetett időpontra. A személyes adatok egyeztetésére online módon is lehetőség van, ezzel kapcsolatosan további információ a www.kh.hu/aml oldalon olvasható.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan kérdése merül fel, hívja a +36 1/20/30/70 335 3355 telefonszámot (munkanapokon 8 és 17 óra között), ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.