K&H a hátrányos helyzetűekért

Az ügyfeleink és partnereink körében 2013-ban végzett felmérés eredményei megerősítették, hogy közönségünk továbbra is fontosnak tartja kiemelt támogatási területeinket, de az elmúlt évek gazdasági változásainak hatására új elvárásként a rászorulók, a hátrányos helyzetűek segítését is megfogalmazták. Ennek az igénynek eleget téve a K&H Csoport 2014 szeptemberében meghirdette a K&H a hátrányos helyzetűekért programot.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program a leghátrányosabb helyzetű térségek számára nyújt segítséget a K&H eddigi négy kiemelt támogatási területén:

gyermekegészségügy

A hátrányos helyzetűek kiemelt támogatásának jegyében a K&H gyógyvarázs program keretében is külön elbírálásban részesülnek a leghátrányosabb helyzetű térségek egészségügyi intézményei. A K&H gyógyvarázs 2015-ös pályázati évében az országos pályázat, a karácsonyi támogatás, valamint a partneri és dolgozói felajánlások kapcsán összesen 12 hátrányos helyzetű térségben működő intézményt támogattunk, 13,1 millió forint értékű orvosi eszközökkel, berendezésekkel. 

előadó-művészet

A K&H a hátrányos helyzetűekért program részeként a K&H az előadó-művészet területén színházi és zenei produkciók megtekintését teszi lehetővé olyan hátrányos helyzetű gyerekek számára, akik csak kivételes esetben tudnak egyébként eljutni kulturális programokra. Az adott előadásra szóló jegyek mellett a K&H utazási lehetőséget is biztosít, illetve uzsonnacsomaggal kedveskedik a diákoknak. 

A K&H a hátrányos helyzetűekért program jóvoltából eddig több mint 1000 általános iskolás gyerek vehetett részt különböző kulturális eseményeken országszerte.

A program keretén belül a K&H 2015 augusztusában pályázatot hirdetett a 105/2015. (IV.23.) kormányrendelet alapján meghatározott „kedvezményezett települések” általános iskolái számára, kulturális programokon való részvételre. A pályázat 20 nyertes iskolája a 2015/2016-os év során egy alkalommal 30-50 darab jegyet kap egy adott – a K&H által megjelölt – kulturális programra (színházi előadás, komolyzenei koncert stb.)

fiatalok oktatása

A K&H Vigyázz! Kész! Pénz! pénzügyi ismeretterjesztő program és iskolai vetélkedő részeként a pénzintézet megkülönböztetett figyelemmel kezeli a hátrányos helyzetű térségek általános iskoláit, hiszen ezen térségekben különösen fontos, hogy a gyerekek megismerjék a pénzzel való helyes gazdálkodás alapelveit. Az ország több pontján tartott Pénzügyi Tudatossági Napot a K&H Csoport és a K&H Magyar Tudományért, Műszaki Haladásért és Közgazdászképzésért Alapítvány 2015 márciusában. A pedagógusok részére továbbképzések kerültek megrendezésre Miskolcon, Debrecenben, illetve Kaposváron, míg a diákok számára közeli hátrányos helyzetű kistérségi iskolákban tartott a K&H Csoport és az Alapítvány játékos foglalkozást. A Pénzügyi Tudatossági Nap célja, hogy a pedagógusokkal, és rajtuk keresztül a diákokkal megismertessük a pénzügyi ismeretek alapjait a tanmenetbe beépítve. A pedagógusok részére segédanyagokat is rendelkezésre bocsájtottunk, melyekből további ötleteket meríthetnek a tanítók - egy módszertani oktatóvideó-sorozatot, valamint a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő munkafüzetet.

Mivel úgy véljük, alapvetően fiatal korban érdemes elkezdeni a pénzügyi ismereteket oktatni, számukra játékos pénzügyi ismereti órákat szerveztünk, hogy felkeltsük a téma iránt az érdeklődésüket. A lényeg, hogy fiatalok minél korábban ösztönzést kapjanak arra, hogy felnőve tudatos pénzügyi döntéseket akarjanak hozni

A K&H emellett a K&H Vigyázz! Kész! Pénz! versenyre való felkészüléshez szükséges anyagokat nyomtatott formában is elérhetővé teszi az érintett településeken, és igény szerint anyagi támogatást nyújt a verseny középdöntőjében, döntőjében való részvételhez.

sport

A K&H 2014 szeptemberében hirdette meg sporteszköz-pályázatát, amin a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség közül az Abaúj-hegyközi, a Bodrogközi és a Sellyei kistérség óvodái és általános iskolái pályázhattak sportszerekre és mozgáskoordinációt fejlesztő eszközökre. A pályázat nyertesei az alsóberecki óvoda, valamint a gönci, a sellyei, a tiszakarádi és a vajszlói általános iskola lettek. A K&H Csoport felajánlása nyomán az öt intézmény együttesen 2 millió forint értékű támogatásban részesült.

A K&H a hátrányos helyzetűekért program kapcsán a K&H szakmai együttműködést alakított ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Társadalmi Felzárkóztatásáért Felelős Helyettes Államtitkársásával, amelynek keretében Sztojka Attila, a Felzárkózási Fejlesztések Főosztályának vezetője részt vesz a program szakmai tanácsadó testületében is.  A programban külsős szakértőként részt vesz Tibori Tímea, a MTA Szociológiai Kutatóintézetének senior kutatója is.

K&H a hátrányos helyzetűekért kulturális pályázat

K&H a hátrányos helyzetűekért sporteszköz pályázat