portfólió-építés, több lábon állás

a befektetések sikerességének hosszú távú záloga a sokszínű, de hatékony portfólió

A portfólió-építés befektetéseinknek a személyes pénzügyi céljainkhoz és kockázatviselési hajlandóságunkhoz igazított, közgazdaságtani alapokon nyugvó kezelését jelenti.

A megfelelő válasz egy, a kockázatvállalási hajlandóságunknak megfelelően összeállított, jól diverzifikált, nemzetközi eszközöket is tartalmazó, hatékony portfólió lehet. Ha jól választjuk meg a pénzpiaci eszközök, a nemzetközi és hazai kötvények és részvények, illetve az egyéb alternatív eszközök (pl. nyersanyagok) arányát, úgy csak akkora árfolyam-ingadozást vállalunk a teljes portfóliónk szintjén, ami nekünk még komfortos, viszont ehhez az ingadozáshoz a lehető legjobb várható hozamot kapjuk.

A legfontosabb, hogy hozamelvárásunkat a személyes kockázatvállalási képességünkhöz igazítsuk, ehhez válasszunk egy megfelelő portfóliót. Mindig hosszú távon gondolkodjunk befektetéseinkről, és tartsuk magunkat az előre meghatározott befektetési stratégiánkhoz. Mindebben a K&H Bank felkészült tanácsadói segíthetnek neked.


a portfólió-építés három pillére

  • magasabb kockázat – magasabb hozam: ha megfigyeljük az egyes eszközosztályok pl. a részvények, kötvények, pénzpiaci befektetések árfolyammozgását, akkor azt látjuk, hogy ahol magasabb a napi árfolyamok ingadozása (tehát nagyobb az adott eszköz kockázata), ott hosszabb távon magasabb hozam várható
  • a portfólió hatékonyabb az egyedi befektetéseknél: a különböző befektetések csoportja, portfóliója mindig jóval kevésbé kockázatos, mint az egyedi befektetések. Egy különböző típusú eszközökből álló portfólió azonban nem csak kevésbé kockázatos, de hatékonyabb is: ugyanazt a várható hozamot alacsonyabb kockázat (alacsonyabb árfolyam-ingadozás) mellett érhetjük el, mint az egyedi befektetéssekkel.
  • befektetéseinket igazítsuk céljainkhoz és kockázatviselési hajlandóságunkhoz, hiszen elsősorban ez határozza meg, hogy mekkora kockázatot vagyunk képesek elviselni. Ahány élethelyzet, annyi egyedi befektetési megoldás létezik.