lakásfelújítási támogatás 2021: minden, amit tudnod kell

2020. december 17.
A 2021. január 1-jétől induló otthonteremtési program minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál a családoknak a lakásfelújításra! Az új program elemeként lehet igénybe venni a lakásfelújítási támogatást, melynek keretében a felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot utólag kifizet az állam, ha már úton van a baba vagy ha legalább egy gyermek van a családban. Tájékozódj már most a 2021-től igénybe vehető új támogatás részleteiről!

(A cikk tartalma frissült: 2022.01.12.)

lakásfelújítási támogatás 2021: minden, amit tudnod kell

A kormány által 2020 októberében bejelentett, 2021. január 1-jétől induló otthonteremtési program több kedvezményt is kínál, ám az egyik legnagyobb érdeklődés a lakásfelújítási támogatást övezi, aminek keretében az állam utólag, a benyújtott számlák ellenében kifizeti a lakásfelújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot. 
Az új támogatás igénybevételére olyan családok jogosultak, akik:

 • legalább 1 gyermeket nevelnek, aki még nem töltötte be a 25. életévét (a gyod-ra jogosító gyermek esetében nincs korhatár) vagy
 • babát várnak és a magzat már legalább 12 hetes
 • és a felújítandó ingatlanban laknak legalább egy éve (kivéve, ha a gyermek 1 évesnél fiatalabb és/ vagy az ingatlan tulajdonjogának megszerzése vagy az ingatlan-nyilvántartási bejegyzése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül történt, vagy ha a kérelmet megelőző egy évben szolgálati lakásban laktak).

A családok mellett élettársi kapcsolatban élők és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást, melynek maximális összege ugyanúgy 3 millió forint, ha a gyermek lakóhelye közös a szülőével, ha pedig egyedülálló szülők esetén a közös gyermekek lakóhelye külön-külön megegyezik a szülőkével, akkor a maximális összeg 1,5 – 1,5 millió forint lehet.

A felújítási költségek tekintetében, pedig bármekkora összegről is legyen szó, a maximálisan visszaigényelhető összeg 3 millió forint, melynek tartalmaznia kell munkadíj és anyagköltséget is:

 • a 3 millió forintos támogatásnál, mindkét költség típusnak el kell érnie minimum a 1,5 millió forintot, 
 • a 2 millió forint összegű támogatásnál a minimum 1 millió forintot, 
 • 1 millió forint összegű támogatás esetén, pedig a minimális 500 ezer forintot.

Így például, a maximális 3 millió forint támogatás esetében a 1,5 – 4,5 millió forintos arány már megfelelő lehet, de természetesen ez csak a minimálisan meghatározott összeg a költségtípusok esetében.

mi számít felújításnak, a támogatás szempontjából?

Nos, a következők:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása, ideértve
  • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  • a galériaépítést,
  • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül - a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése, 
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.
 • lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje,
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
 • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, valamint
 • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

nem áll rendelkezésre a felújítási összeg? van megoldás!

A lakásfelújítási támogatás utólag igényelhető. A felújítás során össze kell gyűjteni a számlákat, melyekkel igazolni tudod a felújítást, és amelyeket alapul véve történik az utólagos kifizetés. 
De mi van akkor, ha nem áll éppen rendelkezésre a felújításra szánt összeg? A támogatás akkor is igénybe vehető, ha a felújítás hitelből történik. Ráadásul a támogatási összeg utólagos beérkezését követően akár a hitel egy része vagy egésze is előtörleszthető! Ez a hitel lehet lakáshitel, a jogosultak számára babaváró hitel vagy személyi kölcsön, melyek közül, ha választani szeretnél, az alábbi szempontokat értelmes mérlegelni.

felújítási lakáshitel állami támogatással

2021. februártól igényelhető jelzálogfedezetes hitelkonstrukció 2-6 millió forint hitelösszegig. A hitel legnagyobb előnye, hogy kamata fix 3% és a felújítási támogatás összege utólag ingyenesen és automatikusan csökkenti a tartozásodat. Amennyiben a felújítási támogatást nem kapod meg 2022. év végéig vagy a felújítási támogatás összege kevesebb, mint a felvett hitelösszeg 25%-a, akkor 2022. év végével elveszíted a kamattámogatást, és az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetned a kincstár felé. Nincs folyósítási díj és az értékbecslés költségét is visszatérítjük sikeres folyósítás után. Induló díj akciónk részeként a közjegyzői okirat költsége is visszatérítésre kerülhet 40 ezer forint erejéig.

lakáshitel igénylés a lakásfelújítási támogatáshoz

A lakáshitelnél általában van minimális hitelfelvételi összeg, a K&H-nál  például 2 millió forint. Ezt a megoldást, akkor célszerű választani, ha nem tervezel előtörlesztést, vagyis a hitelre felvett összeg, futamidő vége előtti visszafizetését, például akkor, amikor megérkezik az állami támogatás összege a számládra. A lakáshitel mellett szól még az alacsonyabb kamat és a díjkedvezmények, sőt, számlákra sincs szükség, elegendő egy költségvetési tervet benyújtani. Ha mégis tervezel előtörlesztést, akkor K&H lakáshitel igénylése esetén, ha 2 éven belül a felvett hitelösszeg több mint felét előtörleszted, akkor a hitel felvételekor akcióban elengedett vagy visszatérített induló díjakat meg kell fizetned a bank felé (folyósítási díj, értékbecslés díja, közjegyzői okirat díja, tulajdoni lap lekérdezés).

személyi kölcsön felvétel a lakásfelújítási támogatáshoz

A személyi kölcsön szintén járható út, aminek minimális összege, akár pár százezer forint is lehet, a K&H-nál például a minimális összeg 300 ezer forint, a maximális pedig 10 millió forint, a futamidő pedig akár 10 év is lehet, jelzálogfedezet nélkül. Ha tervezed, hogy a felújítást követően, az utólagos támogatási összeg beérkezésekor előtörleszted a hiteledet, akkor ez a megoldás a kedvezőbb, hiszen rugalmasan előtörleszthető. Mindemellett sokkal gyorsabb a hitelbírálat átfutási ideje, mint lakáshitel igénylése esetén, amihez szükség van értékbecslésre, jelzálogbejegyzésre és közjegyzői okiratba foglalásra is.

babaváró hitellel is lehetséges!

Az arra jogosultak számára, babaváró hitelből is lehetséges a finanszírozás! Ezzel a konstrukcióval akár 10 millió forint hitelösszeg is igényelhető, melynek egy vagy két gyermek esetén csak egy részét, három gyermek esetén pedig a teljes összeget nem kell visszafizetni, köszönhetően az állami támogatásnak. Sőt, a K&H babaváró hitel a szerződéskötésig intézhető ügyfélpont felkeresése nélkül, az elbírálása pedig 10 munkanapon belül megtörténik.

 tipp!

Nem tudod jogosult vagy-e a támogatásra? Kattints ide.


milyen díjakkal jár az előtörlesztés?

Akár a személyi kölcsön, akár a lakáshitel mellett teszed le a voksod, ne feledkezz meg az előtörlesztés díjáról, már amennyiben tervezed a futamidő vége előtt visszafizetni a kölcsönt. Személyi kölcsön esetében általában az előtörlesztett összeg 1%-át számolják fel költségként, ám évente 200 ezer forint előtörlesztés díjmentes! A lakáshitelek esetében az előtörlesztett összeg 1-2 százaléka szokott lenni a költség. A K&H lakáshitel esetén díjmentesen előtörleszthetsz évente kétszer, összesen legfeljebb kéthavi törlesztőrészlet összegével, vagy egy alkalommal, legfeljebb az előző hónap törlesztőrészletének kétszereséig.

hogyan igényelhetem a támogatást?

A lakásfelújítási támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül (a legutolsó kifizetési időpontot alapul véve), de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető elektronikus felületenan, postai úton (cím: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest), vagy a kormányablaknál, az elbírálás pedig 30 napon belül megtörténik. Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be.

A gördülékeny, elektronikus igénylés a Személyreszabott Ügyintézési Felület (SZÜF) oldalán, a Tulajdon, majd az Ingatlanok menüpontban, a „Kérelem Gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása iránt” dokumentumot kiválasztva indítható el. A menüpontban, az Ügyintézés indításához és a dokumentum kitöltéséhez pedig Ügyfélkapu azonosítóval történő bejelentkezésre van szükség.

hogyan kapom meg utólag a támogatás összegét?

A pozitív bírálatot követően 5 napon belül folyósításra kerül a támogatási összeg. Azaz összességében, hiánytalan kérelem esetén, 35 napot kell várni a támogatásra jogosultaknak, hogy visszakapják az államtól a felújítás teljes összegének felét.

ne feledd az „apróbetűs” részeket!

 • a felújításról szóló számláknak saját névre kell szólniuk és 27 százalékos áfatartalmúnak kell lenniük, az 5 százalékosak nem megfelelőek
 • a felújítási, építési, szerelési munkálatokat egy vagy több vállalkozó is végezheti
 • a felújítást végző szakember nem lehet közeli hozzátartozó, élettárs. Ha pedig cégről van szó, akkor az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa nem lehet annak a tagja, vezetője vagy alkalmazottja. 
 • szintén alapvető szabály, hogy a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) esetében vagy bármilyen más támogatáshoz már felhasznált számla, nem nyújtható be a felújítási programban.
 • otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a kölcsönszerződést is mellékelni szükséges
 • a támogatás igénylésének menetéről, a kérelem mellékleteiről, a Kincstár eljárásáról, határidejéről itt olvashatsz bővebben

Az otthonfelújítási támogatás részleteit az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet tartalmazza.

K&H személyi kölcsön THM: 18,0–22,4%
K&H lakáshitel THM: 11,3–13,9%
K&H babaváró hitel THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 14,4%
K&H felújítási hitel állami támogatással THM: 3,2%

Szimpatikusak a feltételek, és érdekel az államilag támogatott K&H felújítási hitel? Kattints a részletekért!

K&H felújítási hitel

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

Az otthonfelújítási támogatás részleteit az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet tartalmazza. A K&H Bank Zrt. az otthonfelújítási támogatás elbírálásában, folyósításában nem vesz részt. A tájékoztató nem teljes körű, az a K&H Bank Zrt. értelmezésén alapul.
Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmények tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A hirdetésben szereplő THM értékek személyi kölcsön esetén a 2021. április 1-től érvényes Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett. A hirdetésben szereplő THM értékek lakáshitel esetén a 2021. április 1-től érvényes Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.  A babaváró termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu oldalunkon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év