Ugrás a tartalomhoz

lakásfelújítás lépésről lépésre - a tervezés

2018. április 10.
Kezet ráztál a lakásra az eladóval és minden vásárlással kapcsolatos teendőt elintéztél? Gratulálunk, egyúttal köszöntünk az “Új otthon” projekted következő, nagyon izgalmas és egyben sok újabb kihívással teli állomásán: a lakásfelújításnál. Mint mindenben, ebben is a körültekintő tervezés az alap. Tervezőprogramok, szakemberek, szobafestés – most megmutatjuk az 5+1 legfontosabb lépést a tervezésben!

 kattints a képre a nagyobb méret érdekében

1. priorizálás

A realitások talajáról nézve nem biztos, hogy minden egyszerre bele fog férni a felújításba – legalábbis első körben. Gondold át, hogy az ingatlan melyik részét, helyiségét vennéd kezelésbe először, másodszor és harmadszor, majd ezekhez kezdj el

  • ötleteket,
  • feladatokat, és
  • nagyságrendi költségeket rendelni.

Sok minden már itt le fog tisztulni. 

2. időzítés

Nézz ki az ablakon! Amekkora barátod lehet az időjárás egyes felújítási munkáknál, ugyanakkora ellenségeddé is válhat, ha rossz időben fogsz bele. Hiába szeretnéd például a tetőfelújítást mielőbb meglépni, a jellegzetesen esős tavasz nem a legjobb időszak erre.

3. büdzsékalkuláció

Ha megtaláltad azokat a részeket a lakásban, amiket fel szeretnél újítani, jöhet a tételes költségtervezés. Jó, ha észben tartod: míg ingatlanvásárlás esetén a vételár a hirdetésben szereplő összeg, vagy alku esetén annál kicsit kevesebb lesz, felújításnál a költségek épp ellenkezőleg viselkednek, fölfelé változhatnak. Ennek oka lehet például, ha a kivitelező olyan nehézségbe ütközik a munkálatok során, ami többlet anyag- vagy munkaerő-ráfordítást igényel, de az is előfordulhat, hogy mi ragaszkodunk ahhoz a gyönyörű csempéhez, amibe beleszerettünk, hiába kerül többe, mint eredetileg terveztük. A lényeg, hogy a felújításra kalkulált végösszeget mindig szorozd meg kettővel, hogy biztosan benne legyél a keretben.

Első gondolatra túlzónak tűnhet ez a számítás, de hidd el, sok ember sok éves tapasztalata szunnyad benne.

4. nem véletlenül szakember a szakember

Megtörténhet, hogy több mindent Te magad is el tudsz végezni, nem árt azonban észben tartani, hogy az otthonunk az egyik legfontosabb hosszú távú befektetésünk, és mint ilyen, nem érdemes kispórolni belőle az anyagok mellett a szaktudást sem. A leggyakorlatibb példánál maradva: pénztárcabarát, vonzó és valahol még romantikus gondolat is egyedül megoldani a festést, a nem megfelelő alapozás, a túl vastagon felvitt, majd lepattogó, vagy nem megfelelő festék viszont először téged fog frusztrálni, majd kis idő múlva az újrafestetéskor a pénztárcádat is.

Mivel a lakásfelújítás nem kis tétel, ezért mindenki a legjobb szakembert szeretné megtalálni. Érdemes körbekérdezni első körben az ismerőseink, rokonaink körében, hogy kit ajánlanának, és ha úgy adódik, saját szemmel is meggyőződhetünk az adott szakember munkájának minőségéről. Ha nem kapunk jó referenciát, az interneten még mindig találhatunk megfelelő tervezőt és/vagy kivitelezőt.

Amennyiben a felújítás engedélyköteles, a szakemberek segíteni fognak ezek megismerésében, begyűjtésében is.

5. konkretizálás, kivitelezés

Miután priorizáltunk, időzítettünk, megbecsültük a büdzsét, kiválasztottuk a tervezőt és/vagy kivitelezőt, jöhet a felújítás lépéseinek és a költségek konkretizálása:

  • látványtervezés (ha magunk vágunk bele, próbáljuk ki például az ingyenes Sweet Home 3D tervezőt)
  • munkadíj
  • munkaidő
  • anyagbeszerzés
  • esetleges engedélyek beszerzése, és végül
  • törmelék elszállításának megszervezése

Végig az lebegjen a szemed előtt, hogy meg kell találnod az arany középutat a szép és minőségi, illetve a könnyen beszerezhető és költséghatékony termékek és megoldások között!

+1 Segítő társ

Végül pedig fennállhat az a helyzet is, hogy higgadtan és körültekintően átgondoltad, megálmodtad és megtervezted a felújítást, a legvégén azonban mégis szükséged lenne némi plusz mozgástérre anyagilag a megvalósításhoz. Ebben az esetben nyugodtan fordulhatsz a K&H Bankhoz, amely remek személyi kölcsön konstrukciókkal tud segíteni ebben. Ismerd meg a részleteit most!

K&H személyi kölcsön

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 300 ezer forint feletti jövedelem
forint
év