klasszikus vagy fogyasztóbarát személyi kölcsön: mi a különbség?

tudj meg többet a K&H személyi kölcsönről!
2021. április 19.
Autóvásárláson vagy lakásfelújításon töröd a fejed? Esetleg a hiteleidet váltanád ki egy kedvezőbb kamatozású megoldással vagy egy régóta dédelgetett álmodat szeretnéd megvalósítani? A személyi kölcsönök számos élethelyzetben megoldást nyújthatnak, ám a bankok széles kínálatában nem könnyű eligazodni. Sőt, 2021. január 1-től már a Magyar Nemzeti Bank által fogyasztóbarátnak minősített személyi hitelek is elérhetőek a piacon. De mit jelent ez a fogyasztóbarát megkülönböztetés és miben más, mint a minősítés nélküli, klasszikus megoldások?

klasszikus vagy fogyasztóbarát személyi kölcsön: mi a különbség?

A személyi kölcsönök olyan praktikus hitelkonstrukciók, amelyek segítségével könnyen és gyorsan juthatsz akár több millió forint összegű, jellemzően szabadon felhasználható kölcsönhöz. Akkor nyújthat ez a megoldás segítséget, ha a nagyobb kiadásaidat egy összegben kell fedezned. Emellett, kevesen tudják, de a hitelkiváltásra is kiváló opciót nyújt: az előzőleg felvett hiteleidet egy – esetenként akár – kedvezőbb kamattal rendelkező személyi kölcsönre válthatod ki, amivel a havi törlesztésedet  is egyszerűsítheted. A kiváltásnak köszönhetően csak egy kötelezettségre kell odafigyelned, és egy helyre fizetned a kölcsönnel kapcsolatos kezelési költségeket.

mit jelent, ha egy személyi kölcsön fogyasztóbarát? 

A személyi kölcsönök kínálatában 2021. január 1-je óta elérhetőek a Magyar Nemzeti Bank által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök. Ezt a minősítést csak az MNB által meghatározott feltételeknek megfelelő hitelek kaphatják meg. De mik ezek a feltételek? Többek között:

 • szabad felhasználásra és/vagy már meglévő hitel kiváltására igényelhető
 • a kamata jelenleg nem lehet magasabb, mint 16-17%, ha pedig a hitelösszeg nagyobb, mint 500 ezer forint, akkor 11-12% attól függően, hogy a bank milyen referenciakamatot alkalmaz
 • futamideje nem haladhatja meg a 7 évet
 • fix kamatozású, egyenlő összegű törlesztőrészletekkel a futamidő alatt
 • 2021. áprilistól a meglévő ügyfeleknek 100%-ban online is igényelhető, míg 2021. júliustól minden ügyfél számára elérhető lesz teljeskörű online hitelfelvétel keretében
 • a folyósítás díja nem lehet több, mint a hitelösszeg 0,75%-a, teljesen online hitelfelvétel esetén pedig nincs folyósítási díj
 • a folyósított összegnek maximum 3 munkanapon belül, 2021. július 1. után, online igénylés esetén pedig 2 munkanapon belül meg kell érkeznie az igénylő bankszámlájára

Emellett az előtörlesztési díj is szabályozott, amelyet alapesetben az előtörlesztett összeg alapján számít ki a Bank. Ez a díj a fogyasztóbarát személyi hiteleknél nem lehet magasabb, mint az előtörlesztett összeg 0,5%-a. Például, ha 3 millió forint az előtörlesztés, akkor ennek díja legfeljebb 15 ezer forint lehet. Ezenkívül, ha a futamidőből kevesebb, mint 1 év van hátra, akkor az előtörlesztésért már nem számolhat fel díjat a hitelintézet.

miben más a fogyasztóbarát személyi kölcsön, mint a minősítés nélküli megoldások?

Az MNB minősítésének a célja többek között, hogy ösztönözze a digitális megoldások használatát és gyorsítsa, lerövidítse az igénylés folyamatát. Ugyanakkor a minősítés nélküli, klasszikus személyi kölcsönök is sok esetben megfelelnek a legtöbb kritériumnak.

Például a K&H Banknál elérhető személyi kölcsönöket számos hitelcélra lehet igényelni, az ügyfelek számára a folyamat elejétől a végéig akár 100% online, vagy pár perc alatt a K&H mobilbank applikáción keresztül is, a kölcsön azonnali átutalásával.

Amiben ez a kölcsön eltér, az a választható futamidő hossza, mely 2-10 év lehet, az igényelhető hitelösszeg pedig kiemelt személyi kölcsön esetén 1-10 millió forintig terjed. Így a hosszabb futamidőt választva csökkenthető a havi törlesztőrészlet összege. De lássuk a többi feltételt! A K&H kiemelt személyi kölcsön esetében:

 • a hitelbírálat ingyenes, a folyósítás díj pedig 0,75%
 • átutalási kedvezményre való jogosultság esetén a kamat 7,49%, átutalási kedvezmény nélkül pedig 9,49%
 • a folyósítás akár azonnal is megtörténhet, ha K&H ügyfélként a K&H mobilbankon keresztül történik az igénylés, így még 2-3 napot sem kell várni az összeg megérkezésére
 • a jogszabályi előírásoknak megfelelően az előtörlesztés díja 1%, ha több mint 1 év van hátra a hitel lejáratáig. A futamidő utolsó évében a díj 0,5% és lejárattól függetlenül díjmentes az előtörlesztés abban az esetben, ha 12 hónap alatt egy alkalommal a fogyasztó által teljesített előtörlesztés összege nem haladja meg a 200 ezer forintot
 tipp!

A személyi kölcsön mellé érdemes törlesztési biztosítást is kötnöd az igénylés során, hiszen pénzügyi védelmet nyújt keresőképtelenség, munkanélküliség (egészségkárosodás, vagy haláleset bekövetkezése) esetén is a havi törlesztőrészlet vagy teljes fennálló tartozás megfizetésére. Sőt, már online is kérhető a személyi kölcsön igénylésével egyidejűleg K&H mobilbankon keresztül! A részletekért kattints!

 

ki igényelhet személyi kölcsönt?

A személyi kölcsön igénylésnél, fogyasztóbarát minősítéstől függetlenül, megvizsgálja a Bank az életkorod, a lakóhelyed, a jövedelmed, a munkaviszonyod és az egyéb fennálló hiteltartozásaid összegét. A K&H kiemelt személyi kölcsöne például, legalább 1 millió forint hitelösszeg esetén, 18-65 év között igényelhető, magyarországi lakóhellyel és telefonszámmal rendelkező magánszemélyek által, akik legalább nettó 300 ezer forintos jövedelemmel és minimum 3 hónapos munkavállalói jogviszonnyal rendelkeznek. A választott megoldás esetén azonban mindig célszerű az igénylés előtt érdeklődni a pontos feltételekről!

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank]
K&H személyi kölcsön – THM: 8,5 – 14,2%
számlavezetés

 

Jól hangzik az applikáción keresztüli azonnali igénylés és a hosszabb futamidő? Tudj meg többet a K&H személyi kölcsönről és vágj bele álmaid megvalósításába kedvező feltételekkel!

K&H személyi kölcsön

Még nem vagy K&H-s? Nyiss online bankszámlát a K&H számlanyitás applikáción keresztül és élvezd a mobilbankolás nyújtotta előnyöket vagy vásárolj már rögtön digitális bankkártyáddal!

K&H online számlanyitás

reprezentatív példa K&H kiemelt személyi kölcsön szabad felhasználásra esetén:
minimum havi nettó 300 ezer forintos jövedelem igazolása mellett, 3 millió forint összegű kölcsön esetén, 60 hónapos futamidővel (ami egyenlő a törlesztőrészletek számával), átutalási kamatkedvezménnyel számított, a teljes futamidő alatt fix, éves 7,49% kamatláb mellett a havi törlesztőrészlet 60 100 forint, a teljes visszafizetendő összeg 3 661 920 forint, a hiteldíj 661 920 forint, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege 55 920 forint, THM: 8,5%.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM 2021. április 1-től l hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra, feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A jóváírásnak, a mobilapplikáció letöltésének és az online számlanyitásnak feltételei vannak. Az online számlanyitás feltételeit az Elektronikus úton történő szerződéskötésre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek tartalmazza. A termékek, szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékek Általános Szerződési Feltételei, a Betéti Bankkártya és Hitelkártya Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, az Elektronikus Azonosítású Banki Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata és a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, valamint a K&H betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 300 ezer forint feletti jövedelem
forint
év