kezdőknek a befektetésekről 2. rész: befektetés egyösszegben

2020. október 20.
Egyösszegben fektetnéd be megtakarításod? Mutatjuk, milyen lehetőségeid vannak!

kezdőknek a befektetésekről 2. rész: befektetés egyösszegben

Cikksorozatunk előző részében átvettünk néhány fontosabb tényezőt, amit figyelembe kell venned a befektetésed illetve a megtakarításod tervezése során. Most vegyük sorra, hogy pontosan milyen lehetőségek közül választhatsz, ha egyösszegben szeretnél befektetni. Ha kisösszeggel most indulnál el, akkor következő cikkünket olvasd majd el!

részvény

 • talán ez az egyik legismertebb befektetési forma, azonban az egyik legkockázatosabb is.
 • a kockázatot az rejti magában, hogy az árfolyama a különböző világpiaci hatások miatt nagyon változó, és emiatt nagyon nehéz megjósolni, mikor érdemes egy részvényt megvásárolni és mikor érdemes kiszállni belőle, mivel a részvénynek nincs lejárata.
 • részvényvásárlás előtt érdemes elmélyedni benne, hogyan működnek a részvény piacok, amivel számos blog is foglalkozik
 • ha nem vagy befektetési guru, akkor érdemes befektetési alapot választani, hiszen az alap részvényeit szakemberek választják ki és kezelik, mely megbízhatóbb és egyszerűbb megoldás a kezdők számára. Na, de mi is az a befektetési alap?

befektetési alap

 • definíció szerint olyan kollektív befektetési forma, ahol: az Alapkezelő előre meghirdeti az alap célját, befektetési politikáját és működési feltételeit. A befektetők befektetési jegyek vásárlásával szállhatnak be az Alapba, pénzük csatlakozik a többi befektető pénzéhez, és azt az Alapkezelő egységes elvek szerint kezeli; a befektetők pedig befektetési jegyeik arányában részesednek az alap vagyonából/hozamából
 • Ez a száraz definíció, de ez mit jelent?
  • sok befektető pénzét gyűjti össze a befektetési alap, ezért a költségek közöttük kerülnek megosztásra, így hatékonyabb, mint az egyedi befektetések
  • a különböző befektetési politikájú befektetési alapokkal (például USA, arany, Kína stb.) kisbefektetők számára csak nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető piacokból, színes befektetési lehetőségekből is részesedhetsz
  • ha befektetési alapot veszel, akkor időt is vásárolsz magadnak, mert a befektetési alap kezelője figyeli a befektetési piacot, keresi a legjobb befektetési lehetőséget, elemzi a piaci folyamatokat, időzíti és meghozza a befektetési döntéseket, majd végrehajtja a szükséges tranzakciót. Így neked nem kell ezzel foglalkoznod.

megtakarítási típusú élet- és nyugdíjbiztosítás

Az élet- és nyugdíjbiztosítások mögött is befektetési alapok vagy alapcsomagok állnak. Az a különbség, hogy ez a forma életbiztosítási védelmet is tartalmaz, illetve egy bizonyos időtávra szól. A nyugdíjbiztosítások esetén ez az időtáv az, amikor nyugdíjba mész. Ezutóbbi esetén személyi jövedelem adókedvezményben is részesülhetsz max. 130 ezer forintig. Ezért mindenképpen hosszútávú céljaidhoz vedd igénybe, illetve ha azt szeretnéd, hogy csak ezen időtáv lejárta után tudj hozzá férni az összeghez.

Ahogy előző cikkünkben írtuk érdemes lehet a fentebb felsorolt befektetési megoldások kombinációját választanod. A befektetési alapok tudják adni a gerincét a befektetésnek, hiszen ebből tudsz kevésbé kockázatosat választani, ami azért magasabb hozamot biztosít, mint a betétek. Mellette pedig némi részvénnyel tudsz magas kockázat mellett, magas hozamot elérni, míg ha nyugdíjra szeretnél félretenni válaszd a nyugdíjbiztosítást.

A KH Bank biztos partnered tud lenni a választásban, foglalj időpontot most!

időpontfoglalás

A jelen tájékoztató nem minősül marketingközleménynek, ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A biztosítást a K&H Biztosító nyújtja, részletek a vonatkozó biztosítási feltételekben.