így vegyél 7 személyes autót, állami támogatással!

2019. október 17.
2019 nyár közepe óta a nagycsaládosok a CSOK és a babaváró hitel mellett már az autójukat is nagyobbra cserélhetik állami támogatással. Ha érintett vagy, az előbbi kettő után már valószínűleg rutinosan állsz a kérdéshez, ám ennek a támogatásnak is megvannak a maga trükkjei és buktatói.

így vegyél 7 személyes autót, állami támogatással!

pontosan milyen autót vásárolhatunk a támogatással?

Az állam a nagycsaládosok autóvásárlását abban az esetben támogatja, ha a kiszemelt jármű egy legalább hétszemélyes, egyterű személygépkocsi. Fontos, hogy a támogatás csak új autó vásárlására fordítható. Ez azt jelenti, hogy a külföldről behozott autókról le kell mondanunk, de tesztautók vásárlása nem akadály, feltéve, ha az új szerzeményünk futásteljesítménye nem haladja meg a 2 000 km-t, legfeljebb a vásárlást megelőző egy évben helyezték forgalomba, és kizárólag értékesítés előtti bemutatásra használták.

mekkora támogatást igényelhetünk új autónk vásárlására?

Ha az állam segítségét kérjük az új járgányunk beszerzésére, a szerzési támogatás mértéke maximum 2,5 millió forint, de legfeljebb az autó vételárának szerzéskori bruttó vételárának fele lehet. Tehát egy 3 499 900 forintos kocsi esetén 1.749.950 forinttal, míg egy kereken 5 milliós vagy akár egy 7 680 000 forintos autó esetén egyaránt 2,5 millió forinttal.

De – és itt jön a csavar –, amennyiben elektromos autó vásárlása mellett döntünk, az e-autóra igényelhető, legfeljebb 1,5 millió forintos állami támogatás összevonható a családi autószerzési támogatással, így akár 4 millió forintos támogatásra is szert tehetünk.

kik jogosultak a támogatásra?

A támogatás konstrukciója itt egy kicsit eltér a két korábbi, családtámogatási kedvezménytől, ugyanis gyermekvállalásra nem igényelhető a támogatás, csak a már meglévő vagy “útban lévő” gyermekekre. Vagyis azok kérvényezhetik a kedvezményt, akiknél már legalább két (édes vagy örökbefogadott) gyermek van a családban, és a pocakban lakik egy legalább 12 hetes magzat. Ugyanakkor ez esetben számítanak a már nagykorú, de még a szülőkkel egyháztartásban élő gyerekek is; míg a tartósan beteg gyerekek kortól függetlenül számítanak bele a családi létszámba.

Emellett fontos, hogy a hiteligénylő rendelkezzen magyarországi lakcímmel vagy tartózkodási címmel, ne legyen köztartozása a NAV felé, nem lehet büntetett előéletű. A jogosítvány megléte nem feltétel, ám ebben az esetben a házas- vagy élettársának kell rendelkeznie egy B kategóriás jogosítvánnyal.

Jó hír továbbá, hogy a támogatást az egyszülős családok is igénybe vehetik, amennyiben nagycsaládosnak minősülnek, azaz az elvált vagy özvegy szülő egyedül nevel legalább három gyermeket (egyedülálló anyuka esetén legalább két gyermeket és egy 12 hetes magzatot).

milyen további feltételei vannak az igénylésnek?

A családi autószerzési támogatás esetében egyszeri támogatásról beszélünk. Aki abban gondolkodik, hogy megvesz egy autót most, majd három év múlva egy újabbra cseréli, az készüljön fel rá, hogy a következő autó esetén már a teljes vételárat neki kell kifizetnie.

Fontos továbbá, hogy az így vásárolt autó a vásárlást követő három évben nem eladható és nem terhelhető, és ezeknek a jármű forgalmi engedélyében is szerepelnie kell. Ebben a három évben emellett az autón a kereskedő által felragasztott „Családbarát Magyarország” feliratú matrica megtalálható kell legyen.

meddig igényelhető az állami támogatás a családi autóvásárláshoz?

A jelenlegi kormányrendelet szerint az igénylést 2022. december 31-ig lehet benyújtani. Vagyis érdemes azoknak is nyitott szemmel járniuk, akik ma még nem érintettek, de tervezik a családbővülést a következő években.

milyen esetekben kell visszafizetni a kapott támogatást?

A kapott állami támogatás nagy segítség lehet a nagycsaládosok mindennapjaiban, azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelniük a vásárlást követő három évben. Egyrészt fontos, és erre vásárláskor nagyon oda kell figyelni, hogy a három éves elidegenítési és terhelési tilalom bevezetésre kerüljön a jármű forgalmi engedélyébe, ellenkező esetben az állam visszavonja a támogatást, amelyre visszafizetéskor késedelmi kamatot is számol. Szintén vissza kell fizetni a támogatást akkor, ha a szülők a vásárlást követő három éven belül elválnak és a gyermekek elhelyezése után az igénylő szülőnek megszűnik a nagycsaládos mivolta, vagy ha az örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást felbontják, és a család így már nem jogosult a nagycsaládos kedvezményekre.

hogyan lehet állami támogatással autót vásárolni?

Ha minden feltétel adott, a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár felé vagy a legközelebbi Kormányablaknál kell leadni. Pozitív elbírálás esetén jöhet az autóvásárlás. Nincs szükség előfinanszírozásra, a támogatás összegét a MÁK közvetlenül a kereskedőnek fizeti ki, a vásárlónak csak a fennmaradó összeget kell rendeznie. Itt bármilyen klasszikus autóvásárlási forma igénybe vehető: egyösszegű készpénzes vásárlás, zárt végű lizing szerződés, sőt, akár hitelre is megvehető a kinézett gépjármű. A megkötött adás-vételi szerződést a vásárlónak kell eljuttatnia a MÁK-hoz, de innen minden gördülékenyen megy már.

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra – THM: 15,9–22,4%

 

Nektek is jól jönne egy új családi autó, de a támogatás összege nem elegendő a vásárláshoz? Akkor tudj meg többet a kifejezetten autóvásárlásra szabott K&H személyi kölcsönről, melyhez az autódat nem kell fedezetként bevonnod!

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év