mi az adathalászat és miért veszélyes?

2019. június 21.
Az adat az új olaj, sokan pályáznak rá. Ahogy a pénzedre is.

mi az adathalászat és miért veszélyes?

A csalók igyekeznek mindig a könnyebb utat választani, ezért nem a bankok masszív informatikai és biztonsági rendszerét veszik célba, hanem téged, azaz az ügyfeleket. Egész pontosan az adatokat próbálják megszerezni, elhalászni, ha pedig sikerült nekik, akkor megcsapolják a bankszámlákat. Ezt hívják adathalászatnak.

Az adathalászok gyakran hoznak létre olyan internetes oldalt, ami hasonlít egy-egy bank vagy más szolgáltató oldalára. Ez a megtévesztés része. Az adathalász oldal URL-címe hasonlíthat az adott szolgáltatóéra, de természetesen nem ugyanaz. A bankod oldalának a címe például „kedvencbank.hu”, az adathalász oldal pedig mondjuk a „kedvenccbank.hu” címen érhető el. A két cím között egy „c” betű a különbség. Ahogy említettük, az adathalászok olyan kódokat kérnek  a felhasználóktól, amelyekkel be tudnak lépni az e-bankos felületetekre és utána elutalják maguknak a pénzt.

Sok esetben a bankod nevében telefonálással vagy sms-sel, esetleg e-maillel próbálkozhatnak a csalók. A forgatókönyv ugyanaz, a banki ügyintézéshez, többek között a pénzátutalásokhoz szükséges titkos adatokat kérnek. Utána azokat felhasználva szedik le a pénzt a számlákról.   

Az adathalászat ellen körültekintéssel, óvatossággal lehet védekezni. Egyrészt, mindig nézd meg, hogy jól írták-e a bank címét. Másrészt nagyon fontos: a bankok SOHA nem kérnek olyan adatokat tőled – sem a saját oldalukon, sem e-mailben –, amelyekkel be lehet lépni az e-bankos felületre vagy banki ügyet lehet intézni. Ha esetleg mégis megadtad ismeretleneknek az adatokat, akkor haladéktalanul vedd fel a bankkal a kapcsolatot, a szakértők segítségével remélhetőleg mielőbb orvosolhatod a problémát.