biztosító váltás - így válts lakásbiztosítást

2022. október 16.
A lakásbiztosításodat nemcsak 2-3 évente érdemes felülvizsgálni, hanem olyan esetben is, amikor valami lényeges változás következik be az életedben. Ez lehet például költözés, lakásfelújítás, nagyobb értékű berendezési tárgy vagy értékesebb elektronikai eszköz vásárlása. Van, aki szerint azonban minden évben javasolt a lakásbiztosítást átnézni és egy kalkulátorral ellenőrizni, hogy egy másik biztosítónál kedvezőbb kondíciók érhetők-e el. Azonban mielőtt biztosító váltásra szánnád el magad, érdemes bizonyos dolgokat átgondolni, mérlegelni.

Biztosító váltás

mit jelent a biztosítási összeg és hogyan állapítják meg?

A biztosítási összeg az a biztosítási kötvényben feltüntetett maximális összeg, melyet a biztosító a biztosítási esemény bekövetkezésekor kifizethet.

mit jelent az alul- vagy túlbiztosítás vagy a többszörös biztosítás?

Gyakori hiba lakásbiztosítás esetén, a kettős biztosítás, vagyis, ha ugyanarra a vagyontárgyra egyidejűleg, azonos kockázatokra vonatkozóan két szerződést tartasz fenn. Ez a többszörös biztosítás. Ezért érdemes utánanézni, hogy a társasház biztosítása pontosan mire terjed ki, hogy arra a saját lakásbiztosításodat már ne terjeszd ki.

Túlbiztosítást okozhat az, ha magasabb összegre becsülöd a vagyontárgyaid, mint azok újrabeszerzési vagy újjáépítési értéke, így magasabb lesz a biztosítási díjad, míg egy káreset alkalmával a biztosító a vagyontárgy új értékének megfelelő összeget fogja csak megtéríteni.

Az alulbiztosítás azt jelenti, hogy a vagyontárgy új értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget. Ekkor a biztosító a kárt csak arányosan téríti meg, mégpedig olyan mértékben, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez, vagyis ilyen esetben kevesebb pénzt fogsz kapni a biztosítótól, mint amennyi károd keletkezett.

Annak érdekében, hogy elkerüld az alul- vagy a túlbiztosítást és ne érjen kellemetlen meglepetés egy biztosítási esemény bekövetkezése esetén, érdemes egyeztetni egy biztosítási szakértővel.

kötelező-e önrésszel rendelkezni a lakásbiztosítás megkötéséhez?

Nem minden biztosító ragaszkodik a lakásbiztosítás megkötésekor önrész vállalásához.

mit jelent az értékkövetés?

A biztosító minden évben az árszínvonal változásához igazítja a biztosítási szerződés biztosítási összegeit, amellyel biztosítja a fedezet értékállóságát. Az évforduló előtt 45 nappal kapni fogsz egy értesítőt, amely a következő egy éves időszakra vonatkozó biztosítási összegeket és díjakat tartalmazza. Ezzel kapcsolatos észrevételeidet ezen időszak alatt kell a biztosítóval egyeztetned.

Ugyanakkor nem szükséges megvárnod az évfordulót, te is bármikor kezdeményezheted a biztosítási összeg módosítását. Amennyiben például már rendelkezel K&H lakásbiztosítással, és módosítani szeretnéd a biztosítási összeget, akkor ezt megteheted a hozzád legközelebb elérhető helyi képviselőnknél, vagy a K&H Bank személyes ügyfélpontjain.

milyen ingatlanra köthetsz lakásbiztosítást?

Azt, hogy milyen ingatlanra lehet lakásbiztosítást kötni, a biztosító határozza meg. Érdemes több biztosítót is megkeresned – már csak a kedvezőbb ajánlat elérése érdekében is.

A társasházi lakásokra és családi házakra mindenhol köthetsz biztosítást. Fontos, hogy a melléképületeket (garázs, tároló) is biztosíthatod. A vályogházat viszont már eltérően ítélik meg. A legtöbb biztosítónál nem köthető vályogházra, vagy részben vályog falazatú házra biztosítás. Külön kategóriát képez az építés alatt álló ingatlan, amire külön építési biztosítást köthetsz.

A lakásbiztosítás fedezete érvényes lehet medencére, akár térburkolatra, sőt, kerti bútorra, dísznövényre és háziállatra is. A K&H Biztosítónál ezekre is köthetsz biztosítást!

Amire általában nem terjed ki a lakásbiztosítás, az a fóliasátor, üvegház, földbe vájt kikövezetlen falú építmény, ipari és kereskedelmi épület. De ide tartozik a készpénz-helyettesítő eszközök köre (betétkönyv, értékpapír), illetve a számítógépes adathordozón tárolt adat is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az említett dolgokat nem biztosíthatod, csak éppen nem a lakásbiztosítás keretén belül, és nem mindegyik biztosítónál.

mi történik a lakásbiztosítással, ha eladod az ingatlant?

Ha szeretnéd felmondani a lakásbiztosításodat, mert az ingatlant eladod, akkor a biztosítási díj a biztosítási szerződés megszűnésének napjáig illeti meg a biztosítót. Ingatlan eladása miatti szerződés megszüntetéséhez a birtokbaadási jegyzőkönyv másolatára lesz szükség, ezt kell eljuttatnod a biztosítóhoz.

milyen káresetekre lehet lakásbiztosítást kötni?

A lakásbiztosítás általában kiterjed egy sor gyakori biztosítási káreseményre, amik a következők:

 • tűzeset
 • viharkár
 • jégkár
 • földrengés
 • vezetékes vízkár
 • villámcsapás
 • épületüveg-törés

Ezen felül a K&H-nál kiegészítő biztosítást köthetsz többek között az alábbi eseményekre is:

 • kényelmi csomag: pl. zárcsere költségei, okmányok újra-beszerzésének költségei, a fagyasztott élelmiszerek áramkimaradás miatti kára
 • betöréses lopás, rablás
 • háztartási gépek törése és rövidzárlat kára
 • füst és korom által okozott károk
 • tetőbeázás
 • vakolatkár
 • különleges üvegek törése (tükör, tükörcsempe, zuhanykabin üveg)
 • vállalkozói tevékenység vagyontárgyaira
 • kisállat balesetére vagy betegségére
 • túlfeszültség következtében a számítástechnikai, multimédiás eszközök, háztartási elektromos berendezések kárára
 • munkanélküliség esetére
 • szabadon tárolt ingóságokban (kerti bútorok, hintaágy, kerti gyerekjáték, ruhaszárító, kerti grillsütő stb.) okozott viharkár, lopás

Ez egy valóban hosszú lista, de jól jelzi, hogy a lakásbiztosításkötés nem olyan egyszerű dolog, sok dologra érdemes figyelned.

mikor érdemes a biztosító váltás mellett döntened?

Amennyiben másik biztosítóhoz szeretnél átmenni, akkor érdemes tisztában lenned azzal, hogy a meglévő lakásbiztosítást mikor mondhatod fel. Amennyiben a szerződés határozatlan időre szól, a biztosítási időszak egy év. A biztosítási évfordulónak az adott hónap első napját tekintjük, amikor a kockázatviselés is megkezdődött. A biztosítást tehát a biztosítási időszak végén és írásban mondhatod fel. Nagyon fontos, hogy a szerződés felmondására legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt kell sort kerítened.

Tehát a menetrend az, hogy a meglévő biztosítást a fentiek szerint felmondod, majd következhet az új biztosítóval egy új szerződés megkötése az ezt követő időszakra.

milyen dokumentumok szükségesek a biztosító váltáshoz?

Egy egyedi, bonyolultabb lakásbiztosítás megkötésekor érdemes egy szakembert kihívni a lakásodba, aki személyesen van a segítségedre a lakásbiztosítás megkötése során. A másik lehetőség az online kötés, amellyel gyorsan és egyszerűen lebonyolíthatod a biztosító váltást. Az alábbi információk megadásával tudod az új biztosítást megkötni:

 • az ingatlan pontos címe, helyrajzi száma
 • a tulajdonos, szerződő személyes adatai (név, lakcím, személyi igazolvány száma, születési adatok)
 • fontos a biztosított vagyontárgyak értékének meghatározása, pontos listája, amit érdemes megőrizni

Emellett azt is gondold végig, hogy milyen gyakorisággal szeretnéd a biztosítási díjat fizetni: havonta, negyedévente, félévente vagy évente.

Úgy látod a jelenlegi biztosításod alapos felülvizsgálata után, hogy érdemes lenne váltanod? Tudj meg többet az online is megköthető K&H lakásbiztosításról vagy keresd a hozzád legközelebb elérhető K&H helyi képviselőnket!

K&H lakásbiztosítás

K&H biztosítási helyi képviselő kereső