rendszeres megtakarítástól a portfolióépítésig – 1. lépés

Belevágnál a takarékoskodásba, mert végre félre tudsz tenni, vagy most kristályosodtak ki a céljaid? Tudatos tervezéssel eljuthatsz a bankszámlán gyűjtögetett pénztől egészen a portfólióépítésig is. De hogyan kezdj hozzá, ha most indulnál el az úton? 

1. lépés: a biztonsági tartalék képzése

Ha egyáltalán nincs még félretett pénzed, akkor elsőként célszerű egy biztonsági tartalékot képezni. Bármikor és bárkivel történhet ugyanis váratlan esemény: például elromlik egy drágább műszaki kütyü, drágább albérletbe kénytelen költözni, beteg lesz és emiatt hosszabb időre kiesik a munkából, vagy állás nélkül marad. A közös mindegyikben az, hogy ilyenkor hirtelen lesz szükség nagyobb összegre. 

mi a megoldás? 

Ebben az esetben olyan megtakarítási formát célszerű választanod, ami gyorsan hozzáférhető és biztonságos. Gondolhatnád, hogy otthon a fiók mélye vagy a párnahuzat épp ilyen hely, ám egy megtakarítási számla ennél sokkal jobb ötlet. 

  • a megtakarítási számlák, ahogy a nevükből is látszik, takarékoskodásra vannak kitalálva
  • érdemes ezeken keresztül felhalmozni pénzt, és jutalmul a sima folyószámlához képest valamivel több kamatot ad a bank
  • sőt prémium kamatot is kaphatsz rendszeres megtakarítás esetén
  • vannak olyan megtakarítási számlák is, amelyek segítségével minden jövőbeli tervedhez külön megtakarítási célt rendelhetsz
  • te határozhatod meg, hogy havonta mekkora összeget szeretnél ide félretenni

ezekre nem árt, ha odafigyelsz: 

Az egyik legnehezebb feladat a megtakarítás nagyságának meghatározása. Mennyit célszerű havonta félretenni? Mekkora az ideális összeg a biztonsági tartalékhoz? A válasz adhatná magát, hogy minél több pénzed van ilyen célra félretéve, annál nagyobb biztonságban érezheted magad.  

Igen ám, de ennek lehet negatív hatása is: a mai alacsony kamatkörnyezetben azoktól a megtakarításoktól nem sok hozamot vagy kamatot lehet várni, amelyek célja a mindennapok biztonságának megteremtése. Épp ezért érdemes odafigyelni az erre a célra félretett összeg arányára a teljes portfólióban, ha ugyanis túl nagy a biztonsági tartalék aránya, akkor sok jövőbeni hozamlehetőségről kell lemondani. Az általános gyakorlat az, hogy 6 havi kiadásnak megfelelő összeg legyen a biztonsági céllal félretett megtakarítások nagysága.

Ha elegendő biztonsági tartalékkal rendelkezel, vagy olyan bevételi forrással, hogy a biztonsági tartalék képzése mellett még mindig tudnál félretenni, akkor lépnek életbe a közép- és hosszú távú megtakarítások.


olvasd el a cikksorozat második részét is!